Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

«Ίχνη στην άμμο…» [Από το blog “Οδεύοντας ”]


Στις 8.5.2009, στο blog “Οδεύοντας” της Αργυρούλας, διαβάσαμε αυτό:


Ίχνη στην άμμο…

Μι νύχτα κάποιος νθρωπος εδε να νειρο.

νειρεύτηκε τι βάδιζε σ μία κρογιαλι μαζί με τν Κύριο.

Στν οραν μφανίζονταν σκηνς π' τ ζωή του.

Γι κάθε σκην πο βλεπε, παρατηροσε κα δυ ζευγάρια

ποτυπώματα ποδιν πάνω στν μμο:

τ να ταν δικό του κα τ λλο το Κυρίου.

.
φο στραψε κα τελευταία σκην μπροστά του κοίταξε πίσω τ' ποτυπώματα στν μμο. Πρόσεξε τότε τι πολλς φορς στ μονοπάτι τς ζως το πρχε μονάχα να ζευγάρι ποτυπώματα.

Παρατήρησε κόμα τι ατ συνέβαινε στς πι δύσκολες κα θλιβερς στιγμς τς ζως του.
Α
τ τν κανε ν πορήσει κα ρώτησε τν Κύριο:

«Κύριε, επες τι π' τ στιγμ πο ποφάσισα ν σ' κολουθήσω θ βάδιζες μαζί μου σ λη τν πορεία. Εδα μως τι στς πι ταραγμένες στιγμς τς ζως μου πρχε μόνο να ζευγάρι ποτυπώματα. Δν καταλαβαίνω γιατί ταν σ χρειαζόμουν περισσότερο π κάθε λλη φορ σ μ εχες γκαταλείψει».
Κύριος πάντησε:

«Υέ μου, πολύτιμό μου παιδί, σ γαπ κα ποτ δν θ σ γκαταλείψω. Τν καιρ πο δοκιμαζόσουν κα πέφερες, που εδες μόνο να ζευγάρι ποτυπώματα, ταν τότε πο σ σήκωνα στους ώμουςμου».


ΠΗΓΗ:

http://odevontas.blogspot.com/2009/05/blog-post_08.html


Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

«Fibonacci: Ένα μεγάλο εργαλείο του μέλλοντος» [Από το blog “ Spiritual Harmony”]


Στις 7.5.2009, στο blogSpiritual Harmony / Πνευματική Αρμονία” της Βασιλικής, διαβάσαμε αυτό:


Fibonacci: Ένα μεγάλο εργαλείο του μέλλοντος


Η λέξη Fibonacci σημαίνει πολλά και διαφορετικά πράγματα για τους ανθρώπους.
Για τους μαθηματικούς, Fibonacci είναι μια σημαντική ακολουθία αριθμών.
Για μερικούς ζωγράφους, γλύπτες, και άλλους εικαστικούς καλλιτέχνες, Fibonacci είναι μια αρχή των τεχνών.
Για τους εμπόρους, τους επιχειρηματίες, τους οικονομολόγους κλπ., Fibonacci είναι ένα σύστημα, και σήμερα ένα λογισμικό, τα οποία μπορούν αποτελεσματικά να προβλέψουν τις τάσεις αγοράς.


Αλλά τι είναι ακριβώς Fibonacci;
Τι σημαίνει και που χρησιμοποιείται;


Το Fibonacci, που σημαίνει ο γιος Bonacci, είναι πραγματικά ένα επώνυμο που χρησιμοποιείται από το διάσημο ιταλό Leonardo Pisano μαθηματικό και επιχειρηματία. Το Bonacci, είναι το επώνυμο του πατέρα του και σημαίνει κάτι "το αγαθό" ή "απλό".


Ενώ ο Fibonacci γεννήθηκε στην Ιταλία, πέρασε τα περισσότερα από τα παιδικά του χρόνια στην Bugia (σημερινή Bejaia), ένα μεσογειακό λιμάνι της Αλγερίας, όπου εργαζόταν ο πατέρας του Guilielmo.
Στην Bugia έμαθε το αραβικό σύστημα αρίθμησης, και αργότερα, δεδομένου ότι ταξίδεψε και στον υπόλοιπο μεσογειακό κόσμο, έμαθε περισσότερα για το αραβικό μαθηματικό σύστημα και τις πρακτικές εφαρμογές της χρήσης του.


Το 1200 μ.Χ., ο Fibonacci ολοκλήρωσε τα ταξίδια του και επέστρεψε στην Ευρώπη.

Εκεί έγραψε διάφορα βιβλία που αποκάλυψαν τις μαθηματικές δεξιότητες που είχε μάθει στα μεσογειακά ταξίδια του.
Μεταξύ των εργασιών του που δημοσιεύθηκαν είναι το Practica Geometriae, Flos, Liber quadratorum, Di minor guisa, και τα σχόλιά του στο βιβλίο Χ των στοιχείων Euclid.

Tα δύο τελευταία, δυστυχώς, χάθηκαν.


Το quadratorum Liber του, ή το βιβλίο των τετραγώνων, είναι πιθανώς το πιο θαυμάσιο βιβλίο του, αλλά δεν ήταν η δημοφιλέστερη εργασία του.

Η δημοφιλέστερη εργασία του ήταν μάλλον οι Liber άβακες, το πρώτο βιβλίο του που γράφτηκε το 1202, όπου εισήγαγε στους Ευρωπαίους το αραβικό αριθμητικό και μαθηματικό σύστημα.
Σε αυτό το βιβλίο, δίδαξε επίσης τους Ευρωπαίους πώς να χρησιμοποιήσουν το μαθηματικό σύστημα στη λογιστική και στις εμπορικές συναλλαγές.

Επίσης, για τους άβακες Liber όπου εισήγαγε τους αριθμούς Fibonacci και την ακολουθία για την οποία είναι ιδιαίτερα γνωστός στη σημερινή εποχή.


Με τις πράξεις που έκανε ο Ιταλός μαθηματικός Fibonacci, ο οποίος ήταν πολύ γνωστός στην εποχή του και αναγνωρίζεται και σήμερα, βρήκε ότι το κλειδί της ομορφιάς είναι η αναλογία 1 προς 1,618, ο αριθμός Φ.
Για παράδειγμα, η σχέση από το πάτωμα ως τον ομφαλό και από εκεί στο κεφάλι θα είναι 1 προς Φ, αν οι αναλογίες είναι ιδανικές.
Επίσης, το πλάτος του στόματος είναι Φ φορές το πλάτος της μύτης.


Ο Χρυσός αριθμός θεωρούνταν από τους αρχαίους Έλληνες ως η θεϊκή αναλογία όπου η εφαρμογή του σε καλλιτεχνικά δημιουργήματα και κατασκευές οδηγούσε σε «άριστα» και «ωραία» αποτελέσματα.


Ο Πυθαγόρας πρώτος παρατήρησε ότι τα φυτά και τα ζώα δεν μεγαλώνουν τυχαία, αλλά σύμφωνα με ακριβείς μαθηματικούς κανόνες.

Δεν είναι τυχαία δηλαδή τα όμορφα σχέδια των λουλουδιών.

Οι αρχαίοι Έλληνες βρήκαν ότι τα σχέδια των λουλουδιών βασίζονται σε γεωμετρική αναλογία.

Επίσης η ακολουθία κάνει την εμφάνισή της στη διάταξη των φύλων γύρω από το μίσχο. Εμφανίζεται ακόμα και στην ανάπτυξη των βελόνων αρκετών ειδών ελάτου, καθώς επίσης και στη διάταξη των πετάλων στις μαργαρίτες και τα ηλιοτρόπια.

Μερικά κωνοφόρα δένδρα παρουσιάζουν τη σειρά αριθμών στη δομή της επιφάνειας των κορμών τους, ενώ τα φοινικόδεντρα στους δακτυλίους των κορμών τους.


Οι αριθμοί Fibonacci, ή η ακολουθία, χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στους άβακες Liber ως λύση σε ένα πρόβλημα σχετικά με τον ιδανικό πληθυσμό των κουνελιών. Είναι μια επαναλαμβανόμενη ακολουθία αριθμού που αρχίζει με 0 και 1, και τους αριθμούς που προκύπτουν οι οποίοι είναι το ποσό των δύο αριθμών που προηγούνται αυτού. Αυτή η ακολουθία αριθμού πρόβλεψε αποτελεσματικά την ιδανική αύξηση του πληθυσμού των κουνελιών.


Αργότερα οι μαθηματικοί και οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ακολουθία του αριθμού Fibonacci έχει πολλές άλλες χρήσεις εκτός από το να προβλέψει με ακρίβεια την αύξηση πληθυσμών των κουνελιών.

Έχουν ανακαλύψει ότι η ακολουθία Fibonacci, στην πραγματικότητα, εμφανίζεται σε πολλά και διαφορετικά σχέδια της φύσης.


Οι σημερινοί μελετητές που συνεχίζουν να μελετούν την ακολουθία Fibonacci ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες εφαρμογές από τη χρήση της και τα παράγωγά της. Όπως, λ.χ. σε πολλά προγράμματα υπολογιστών.


Ποιος στο παρελθόν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μια τέτοια απλή ακολουθία αριθμών όπως οι αριθμοί Fibonacci θα ασκούσαν τόσο μεγάλη επίδραση σε πολλά πράγματα στη σημερινή εποχή μας; Ίσως ούτε και ο ίδιος ο Fibonacci.

Οι αριθμοί Fibonacci είναι το αριθμητικό σύστημα της Φύσης.

Εμφανίζονται παντού, από τη διάταξη των φύλων στα φυτά, μέχρι το μοτίβο των πετάλων σε ένα λουλούδι, τα κομμάτια ενός κουκουναριού και τις βαθμίδες ενός ανανά.


Οι αριθμοί Fibonacci βρίσκουν εφαρμογή, ή διέπουν, την ανάπτυξη κάθε ζωντανού οργανισμού, ένα απλό κύτταρο, ένα σπυρί σιταριού, μια κυψέλη μελισσών και ίσως την ίδια την ανθρωπότητα.


«Αεί ο Θεός γεωμετρεί», «τα πάντα εν σοφία εποίησε» μας λέει ο Πυθαγόρας.


«…Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας· επληρώθη η γη της κτίσεως σου…» Ψαλμός ΡΓ΄. 103


ΠΗΓΗ:

http://truthseeker-vasiliki.blogspot.com/2009/05/fibonacci.html


Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

«Εγωισμός: βλάπτει σοβαρά… τα πάντα!» [Από το blog “ Spiritual Harmony ”]


Στις 7.5.2009, στο blogSpiritual Harmony / Πνευματική Αρμονία” της Βασιλικής, διαβάσαμε αυτό:


Εγωισμός: Βλάπτει σοβαρά… τα πάντα!


Κάποιος επισκέπτης χτύπησε την πόρτα.

Από μέσα ακούστηκε μια φωνή να ρωτάει:

— Ποιος είναι;

— Εγώ είμαι, απάντησε ο επισκέπτης.

— Κοίταξε, απάντησε η φωνή από μέσα, εδώ δεν υπάρχει χώρος για δύο, για μένα και για σένα.

Και η πόρτα έμεινε κλειστή.

Πέρασε καιρός, οπότε κάποια στιγμή ο ίδιος επισκέπτης χτύπησε ξανά την ίδια πόρτα.

—Ποιος είναι; ρώτησε από μέσα η φωνή.

Τότε ο επισκέπτης απάντησε: «εσύ!»

Η πόρτα άνοιξε διάπλατα.


*Είναι φυσικό ν αγαπά κανείς τον εαυτό του. Ο εγωισμός, όμως, είναι ένα είδος αγάπης προς το εγώ μας, που δίκαια δυσφημίστηκε, γιατί δεν είναι πια αγάπη για τον εαυτό μας, αλλά ένα αχαλίνωτο και ολέθριο πάθος, που παρασύρει τον φιλάργυρο προς το χρήμα του και όλους τους εγωιστές, αποκλειστικά και μόνο, προς το αντικείμενο των επιθυμιών τους*. (Αριστοτέλης)

*Η περηφάνια έρχεται από την άγνοια του εαυτού μας. Με την γνώση του εαυτού μας εμφανίζεται η σεμνότητα*. (Τζ. Άντισον) .

Ό εγωισμός είναι πάθος που δύσκολα αποβάλλει ό άνθρωπος. Είναι σαν ένα στενό ρούχο που φοράει ό άνθρωπος και το βγάζει με μεγάλη δυσκολία, γιατί του είναι πολύ στενό. (Γέροντας Παϊσιος)

Προσέχετε τον εγωισμό, που κρύβεται κάτω από τη μορφή του δικαιώματος. (Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως)


Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές αδυναμίες της ζωής του ανθρώπου.

Κυριολεκτικά θα μεταμορφωνόταν ο κόσμος μας, αν μπορούσαμε να λυτρωθούμε από τον εγωισμό μας.

Ο εγωισμός βλάπτει και γελοιοποιεί τον άνθρωπο.

Όταν ο ίδιος αναγκάζεται να δεχθεί το λάθος του ταπεινωμένος, έχει πέσει πολύ χαμηλά. Γίνεται φτηνός και προκλητικός ο άνθρωπος του εγωισμού.

Υπάρχει φάρμακο πολύ αποτελεσματικό για την αμαρτία του εγωισμού.

Είναι ο σταυρός του Ιησού Χριστού.

Όταν ο άνθρωπος αναγνωρίσει, ταπεινωθεί με μετάνοια και πίστη, τότε του αποκαλύπτεται η αγάπη του Κυρίου, το θαύμα της αναγέννησης και η λύτρωση του Ιησού Χριστού από την αμαρτία.


Ο αναγεννημένος πιστός είναι γλυκύς, πρόθυμος να ταπεινωθεί, να υποχωρήσει, να υπηρετήσει, γιατί είναι δυνατός, γιατί έχει ζωή αληθινή και αιώνια μέσα του. Δεν τον χρειάζεται πια τον εγωισμό και το μεγάλο του κόστος.

Τη θέση της αρρώστιας του εγωισμού τώρα κατέχει η αγάπη, η οδηγία του Κυρίου, το Άγιο Πνεύμα του Θεού και η ζωντανή ελπίδα του Ουρανού.

Ο εγωισμός εκτοπίζεται, πεθαίνει, σταυρώνεται μαζί με τον παλιό άνθρωπο στο σταυρό του Ιησού Χριστού.


Πρώτος ο Ιησούς δίδαξε με το παράδειγμά του: το να γίνουμε *τίποτα* είναι τα πάντα.

Δηλαδή, ο μηδενισμός του εγώ μας (εγωισμού) με απλά λόγια η ταπείνωση, είναι το κλειδί για την ανύψωση του πνεύματός μας.

O Χριστός, αν και Θεός, εκμηδενίστηκε μέσω του ανθρώπου και αφού ταπεινώθηκε δίδαξε την αθανασία....


*Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κατακτήσει την τέλεια αγάπη, παρά μόνο αυτός που απέβαλε τον παλιό εαυτό του*. (Μέγας Βασίλειος) .


Ο εγωισμός είναι τελικά αυτοκαταστροφικός.

"Επειδή τι θα ωφελήσει τον άνθρωπο, αν κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο, ζημιωθεί όμως στην ψυχή του;" (Μάρκος 8: 36 – 37)


ΠΗΓΗ:

http://truthseeker-vasiliki.blogspot.com/2009/05/blog-post_07.html


Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

«Η τάξη είναι η αρχή της αρμονίας» [Από το blog “ Spiritual Harmony ”]


Στις 6.5.2009, στο blogSpiritual Harmony / Πνευματική Αρμονία” της Βασιλικής, διαβάσαμε αυτό:


Η τάξη είναι η αρχή της αρμονίας


Τάξη είναι η κατάσταση κατά την οποία κάθε τι είναι τακτοποιημένο στη θέση του.
Αν βάλουμε τη ζωή μας ή τα πράγματα σε τάξη, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες μας, αυτό θα μας διατηρήσει αρμονικούς και κυρίαρχους με το περιβάλλον μας. \


Κατά τη φιλοσοφική άποψη :

*Όσοι έχουν τακτοποιημένο χαρακτήρα αυτοί έχουν και τακτοποιημένη ζωή*.
(Δημόκριτος από Άβδηρα)

*Να διατηρείς την τάξη και η τάξη θα διατηρήσει εσένα*. (Λατινική ρήση)

*ΤΟ ΓΑΡ ΚΑΛΟΝ ΕΝ ΜΕΓΕΘΕΙ ΚΑΙ ΤΑΞΕΙ ΕΣΤΙΝ*, δηλαδή το καλό (το ωραίο) εκφράζεται, ως προς το μέγεθος και ως προς την τάξη (πάντα με την Λογική του Μέτρου). (Αριστοτέλης από Στάγειρα) .

*ΤΙ ΚΑΛΛΙΣΤΟΝ; ΚΟΣΜΟΣ. ΠΑΝ ΓΑΡ ΤΟ ΚΑΤΑ ΤΑΞΙΝ ΤΟΥΤΟΥ ΜΕΡΟΣ ΕΣΤΙ*.

Τι το ωραιότερο; Ο κόσμος. Γιατί οτιδήποτε γίνεται με τάξη, είναι δικό του μέρος .
(Θαλής ο Μιλήσιος) .

*ΑΡΜΟΝΙΗ ΑΦΑΝΗΣ ΦΑΝΕΡΗΣ ΚΡΕΙΤΤΩΝ*. Η αφανής αρμονία είναι ανώτερη από τη φανερή (τάξη ορατού, αοράτου). (Ηράκλειτος)

*ΑΝΑΡΧΙΑΣ ΔΕ ΜΕΙΖΟΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΚΑΚΟ*. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κακό από την αναρχία δηλαδή την έλλειψη πειθαρχίας και σεβασμού προς τους νόμους μιας οργανωμένης ομάδας (τάξη δικαίου). (Σοφοκλής από Αθήνα)

*ΣΥΓΝΩΜΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΚΡΕΙΑΣΩΝ*, δηλαδή η συγχώρεση είναι ανώτερη από τη μετάνοια (τάξη ήθους) . (Πιττακός από την Μυτιλήνη)

*Η συγχώρεση είναι ανώτερη από την τιμωρία* (τάξη ήθους). (Ηράκλειτος από Έφεσο)

*Το έμψυχο είναι ανώτερο από το άψυχο* (τάξη όντων μη όντων). (Πλάτωνας από Αθήνα)

*Ωραίο είναι το αξιέπαινο, το λογικό, το χρήσιμο, το πρέπον και το αρμόζον*. (Πλάτωνας)

*Σύμφωνα με την φύση είναι κάτοχος εξουσίας το αρσενικό* (τάξη γένους) . (Πλάτωνας)

*Όπως στον κόσμο η ανατολή έρχεται πριν τη δύση, στη ζωή η αρχή είναι πριν το τέλος και η γέννηση πριν την φθορά* (τάξη φύσης ή φυσική τάξη πραγμάτων). (Πυθαγόρας από Σάμο)

*Η τάξη είναι το πιο καλό και πιο χρήσιμο πράγμα μεταξύ των ανθρώπων*. (Ξενοφώντας από Αθήνα)

*Δεν είναι τίποτε ίσο ανάμεσα στους ανθρώπους*. (Ευριπίδης από Σαλαμίνα)

*Μάθε να τακτοποιείς σωστά τις υποθέσεις του σπιτιού σου*. (Χίλων από Σπάρτη)

*Όλα τα πράγματα ήταν μαζί, κατόπιν ήρθε ο νους και έβαλε τάξη*. (Αναξαγόρας από τις Κλαζομενές)


Κατά τη θρησκευτική άποψη :

*ΕΓΩ ΕΙΜΙ ΜΟΝΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΣΟΥ ΟΥΚ ΕΣΟΝΤΑΙ ΣΟΥ ΘΕΟΙ ΕΤΕΡΟΙ ΠΛΗΝ ΕΜΟΥ* (τάξη πνευμάτων) (Εντολή της Π. Διαθήκης)

ψυχή προηγείται του σώματος*. (Τάξη Ύλης Πνεύματος) (Ιησούς Χριστός)

Δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει ποτέ θρησκεία ανώτερη απ’ την Αλήθεια. (Ιησούς Χριστός)

*Εν αρχή είναι ο Λόγος* (τάξη Αληθείας ή Ορθού Λόγου). (Βίβλος)

ξει τ πντα διεκοσμθη κα διακοσμσας Λγος. Τξις συνχει κα τ πουρνια κα τ πγεια· τξις ν νοητος· τξις ν ασθητος· τξις ν γγλοις· τξις ν στροις κα κινσει κα μεγθει κα σχσει τ πρς λληλα κα λαμπρτητι. τξις ν μρας κα νυκτς μτροις κα διαστμασι. Τξις ν στοιχεοις͵ ξ ν τ σματα· στησεν ατ ες τν αἰῶνα κα ες τν αἰῶνα το αἰῶνος· πρσταγμα θετο κα ο παρελεσεται* (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)


Η φυσική τάξη ξεπερνά την ανθρώπινη νοημοσύνη.


Οι νόμοι της εκφράζουν την θεϊκή τάξη κι επιβάλλονται σ’ όλη την δημιουργία.


Υπάρχει ένα αρχαίο επιχείρημα υπέρ της ύπαρξης του Θεού, που πάει ως εξής:

1. Στον κόσμο υπάρχει μία ανεξήγητη αρμονία, μία τάξη και πειθαρχία που παρατηρούμε καθημερινά στις ζωές μας και στις (φυσικές) επιστήμες.

2. Αυτή η τάξη και πειθαρχία του σύμπαντος δεν μπορεί να προέρχεται από ανθρώπινη προαίρεση.


"Πάντα δε ευσχημόνως και κατά τάξιν γενέσθω" (Κορινθ. Α' 14, 40)

(Πρέπει, λοιπόν, λα νά τά κάνουμε "εσχημόνως καί κατά τάξιν").


Ας είναι η συμπεριφορά μας «ευσχημόνως και κατά τάξιν», κόσμια και ευπρεπής, και η στάση μας αυτή ας μην είναι επίπλαστη, υποκριτική, προσποιητή, αλλά γνήσια, αληθινή και μόνιμη, διότι στο τέλειο σύστημα ηθικής που μας χάρισε η Άπειρη Αγάπη του Θεού, τα πάντα γίνονται "ευσχημόνως και κατά τάξιν" και αποδίδεται η τιμή σ' αυτόν που την αξίζει.


ΠΗΓΗ:

http://truthseeker-vasiliki.blogspot.com/2009/05/blog-post_9247.html


Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

«Ονειροπαγίδες» [Από το blog “Άρωμα Γυναίκας”]


Στις 6.5.2009, στο blog “Άρωμα Γυναίκας” της Γιώτας, κάτω από μία ανοιξιάτικη φωτογραφία με έναν ανεμόμυλο, διαβάσαμε αυτό:


Ονειροπαγίδες


Ακόμα μια μέρα

στον τροχό του χρόνου,

που γυρίζει αμείλικτα....

κι εμείς γατζωμένοι στα πλευρά του

αναλώνουμε τις ελπίδες

στο αύριο......


'Ονειρα που δεν κεντιώνται

με την κλωστή της 'Ανοιξης..

Εξανεμίζονται

στη νεαρή βλάστηση

σαν κραυγάζει όλη φως....


'Ονειρα που γυρίζουν

ναρκωμένα

στη γύρη των χαμομηλιών....


Ζαλισμένα απ΄το χορό

των πεταλούδων...


Γίνονται αστεράκια

και χάνονται

στους μίσχους

της εαρινής δροσιάς....


Δεν προλαβαίνουν

να στεγνώσουν

όσα απλώθηκαν

στον πανσέληνο ουρανό,

τα ίχνη τους φαίνονται

πριν ο ήλιος χαϊδέψει

τα νιόφυτα φύλλα τους....


ΚΑΛΗΜΕΡΑ να είναι για όλους.....


ΠΗΓΗ:

http://aroma.pblogs.gr/2009/05/oneiropagides.html


Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

«Συνταγή ευτυχίας...» [Από το blog “Άρωμα Γυναίκας”]


Στις 5.5.2009, στο blog “Άρωμα Γυναίκας” της Γιώτας, διαβάσαμε αυτό:


Συνταγή ευτυχίας…


Υλικά: Μισό κιλό κιμά(ότι προτιμάτε..) ένα κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, ένα αβγό,

λίγο λάδι, λίγο ξύδι, ρίγανη, ψωμί μουσκεμένο και στιμένο καλά! Τα ανακατεύετε όλα μαζί και τα πλάθετε σε κεφτεδάκια. Τα τοποθετήτε σ΄ένα ταψί(εγώ προτιμώ ένα πυρέξ!) και ρίχνετε πάνω τους τοματοπελτέ λίγο αραιωμένο και πρόσθετετε λάδι ή φυτίνη και νερό ελάχιστο...Σε μέτριο φούρνο μέσα σε τρία τέταρτα είναι έτοιμα πεντανόστιμα κι εύκολα...Με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές έτοιμο το μεσημεριανό τραπέζι...

Δεν έγραψα λάθος τίτλο, απλώς έδωσα μια συνταγή απο τις χιλιάδες που κάνουν ευτυχισμένους τους περισσότερους ανθρώπους, ή τουλάχιστον έτσι λένε.. Ακόμα και για τον έρωτα δε λένε, ότι περνάει πρώτα απ΄το στομάχι; Γι αυτό δεν πασχίζουμε μονίμως όλοι; Για ένα πιάτο φαγητό, καλομαγειρεμένο το αναζητούμενο....

Κι επειδή είναι το τελευταίο, ειλικρινά, που με απασχολεί, για τον εαυτό μου απελπίστηκα να αναζητάω άλλα πιο άυλα πράγματα, αφού το θέμα εκεί πάλι θα καταλήξει.....

Ξεκινάμε να μιλάμε για την υγεία, τη σωματική και ψυχική και καταλήγουμε στις καλές ταβέρνες με τα νοστιμότερα μεζεδάκια! Ξέρω θα φανώ γραφική, αν πω ότι ψάχνω περίπου ως ψύλλους στ΄άχυρα, ανθρώπους να μι-λά-ω! Είς μάτην.....

Μακάρι να είμαι υπερβολική σήμερα... Μακάρι όλοι σας να έχετε αντίθετη γνώμη απο μένα.... Τότε βρίσκομαι σ΄έναν τόπο, ιδιαίτερα όμορφο, ιδιαίτερα διαφορετικό....

Δεν αντέχεται το άχρωμο με το νόστιμο, τα γεμάτα στομάχια με τα άδεια μυαλά, τα γεμάτα πρέπει με τα άδεια θέλω.... Πεινάω απο χαμόγελα ψυχής, νηστεύω απ΄τη μελαγχολία! Αλήθεια, πώς μαγειρεύεται η ευτυχία; Αφού τα φαγητά μου γίνονται νόστιμα, γιατί ...

Σήμερα θα ήθελα να μιλάμε για λουλούδια....

Πριν, μετά και κατά τη διάρκεια.....

ΚΑΛΗΜΕΡΑ..........



Και ένα από τα σχόλια:

Εκτός από ψαράς μ' αρέσει και το μαγείρεμα, έτσι σήμερα ψάχνοντας βρήκα μια παλιά συνταγή για ένα καταπληκτικό γλύκισμα και σου την στέλνω. Το γλύκισμα λέγεται ΧΑΡΑ.

Υλικά : Μία οκά απλή καρδιά Δύο οκάδες ήσυχη συνείδηση Μισή οκά φαιδρό πρόσωπο 200 δράμια αγάπη, και δύο φλιτζάνια γέλιο.

Εκτέλεση: Ρίχνετε στην κατσαρόλα του εσωτερικού σας κόσμου την ήσυχη συνείδηση και την απλή καρδιά. Τα δουλεύετε πολύ καλά ως που να ασπρίσουν, να φουσκώσουν και να γεμίσουν ολόκληρη την κατσαρόλα. Προσθέσετε τότε την αγάπη και το γλυκό σας παίρνει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα. Τότε ρίχνετε το φαιδρό πρόσωπο και το γέλιο. Προσέξτε όμως πολύ καλά στο δούλεμα γιατί ένα κατσούφιασμα μπορεί να κόψει το γλυκό σας. Αν έχετε και λίγη εξοχή (π.χ. Μόλυβο) βάζετε δυο τρεις κουταλιές για άρωμα. Βάζετε το γλυκό στο ταψί της ψυχής, το στρώνετε με την κουτάλα της θέλησης και το ψήνετε στο φούρνο της υπομονής. Το σερβίρετε ζεστό ζεστό. Όσοι έφαγαν το γλύκισμα αυτό ομολογούν ότι το κύριο χαρακτηριστικό της γεύσης του είναι η ΨΥΧΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ.


ΠΗΓΗ:

http://aroma.pblogs.gr/2009/05/syntagh-eftyhias.html


Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

«Ερωτήματα που με “βασανίζουν” για τους μετανάστες και λαθρομετανάστες» [Από το blog “Να λέμε ουρανός κι ας μην είναι”]


Στις 4.5.2009, στο blog “Να λέμε ουρανός κι ας μην είναι” της Ιππολύτης, διαβάσαμε αυτό:


Ερωτήματα που με “βασανίζουν” για τους μετανάστες και λαθρομετανάστες

Ως σύνορο της Ευρώπης προς Ανατολάς (τουλάχιστον μέχρι σήμερα), είμαστε αποδέκτες ενός μεγάλου, πολύ μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών.

Ανθρώπων "χωρίς ή με επαγγελματικές δεξιότητες" που φεύγουν από τον τόπο τους με κίνδυνο της ζωής τους, χρεωμένοι με ένα μεγάλο αν όχι τεράστιο ποσό για να ταξιδέψουν σε άθλιες συνθήκες με βάρκα την ...ελπίδα μίας καλύτερης ζωής, έχοντας ως στόχο αρκετοί από αυτούς να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Ποιός σώφρων νούς θα εγκατέλειπε τον τόπο του εάν είχε εργασία, ένα ελάχιστο εισόδημα που θα του επέτρεπε όχι να ζεί αξιοπρεπώς, αλλά πρωτίστως να επιβιώνει -βαριά η λέξη ζωή- (με προσδόκιμο όριο επιβίωσης τουλάχιστον τα 50 έτη), ποιός θα εγκατέλειπε την οικογένειά του, τους αγαπημένους του, τις σταθερές του; (εάν είχε)

Θυμάμαι σοκαρισμένη, τη συνέντευξη στο Σ.Θεοδωράκη της αφρικανής πόρνης, που είπε: Ακόμη και να ήξερα ότι θα ερχόμουν στην Ελλάδα για να γίνω πόρνη θα ξαναερχόμουν, θα είχα τουλάχιστον κερδίσει να παρατείνω το προσδόκιμο της ζωής μου πέραν των 42 ετών.

Μήπως για χιλιάδες συνανθρώπους μας, κατοίκους αυτού του πλανήτη, η αθλιότητα ξεπέρασε τα όριά της; ξεπέρασε και τη δυνατότητα κατοχής ενός πιάτου ρυζιού;

Πλάι σε όλους αυτούς σαφώς και υπάρχουν οι μαφίες, κινέζικη, ρώσικη δεν ξέρω τι άλλο.

Οι άνθρωποι -εκμεταλλευτές, οι "νταβατζήδες των σωμάτων και των ψυχών". Απίστευη η ανθρώπινη επινοητικότητα όταν πρόκειται να εκμεταλλευθεί.

Θα αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο τους μεν και τους δέ; Mας αρκεί η απέλαση κάθε λαθρομετανάστη στην πατρίδα του;Ποιά πατρίδα; αυτή που δεν μπορεί να του εξασφαλίσει τα ελάχιστα; που τον ανάγκασε σε φυγή;

Ποιό είναι το αίτημά μας; Εχω μπερδευτεί.

Που φθάνει η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός και ο διεθνισμός μας; στο περιβαλλοντικό σώσιμο του πλανήτη και εκεί εξαντλείται; και όσον αφορά τις υπάρξεις του; δεν πειράζει και ας φυτοζωούν, δεν πειράζει και εάν δεν επιβιώσουν; μακριά από εμάς, κι ότι θέλει ας γίνει;

Πέραν των αξιοθαύμαστων για μένα προσπαθειών αρκετών ΜΚΟ, ποιά είναι η στάση των παγκόσμιων θεσμών, ποιά είναι η στάση η δική μας; προς ποια μεριά θα αγωνιστούμε, θα πιέσουμε ; Μπορούμε και πρέπει να διαμορφώσουμε συνθήκες τουλάχιστον ανθρώπινες στις χώρες τους για να μπορούμε να αιτούμεθα επαναπατρισμό; (αδιανόητο μάλλον )

Ποια αγορά κυριάρχησε και έφερε την κατάσταση για εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτό το ελεεινό σημείο; η ντόπια δική τους; εάν δεν απατώμαι η δική μας, νεοφιλελεύθερη αγορά κατίσχυσε.

Ως Ευρώπη υπογράψαμε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την σταδιακή μείωση και εξάλειψη των δασμών στ'αγροτικά προιόντα με στόχο "υποτίθεται", να βοηθήσουμε τις οικονομίες του τρίτου κόσμου. Αυτά τα προϊόντα μας έχουν κατακλύσει ή τα μεταλλαγμένα αμερικάνικα; ποιούς αγρότες υποστηρίξαμε;

Προχθές στην Εργατική Πρωτομαγιά (βγήκα μετά από πολλά χρόνια), συνάντησα την βορειοαφρικανούς νέα παιδιά που αιτούντο ένα καλύτερο μέλλον. Ποιός μπορεί να τους το αρνηθεί; Εγώ πάντως όχι.

Το αρνούμαι στον εγκληματία, στον "νταβατζή" και βεβαίως θα συναινέσω σε σκληρά κατασταλτικά μέτρα εναντίον τους, είτε στον εθνικό είτε στον ευρωπαϊκό είτε στον παγκόσμιο χώρο.

Δεν μπορώ όμως και δεν επιθυμώ να το αρνηθώ στους χιλιάδες ανθρώπους που ήρθαν και θα έρθουν, προετοιμασμένοι ν'απασχοληθούν σε επαγγέλματα που εμείς οι γηγενείς δεν αγγίζουμε. Και όσο η κατάσταση χειροτερεύει τόσο θα επιθυμώ να ανήκω (θέλω πλέον να το πράξω) στις "εναλλακτικές ομάδες" που βλέπουν την ανθρώπινη διάσταση στους "κακόμοιρους" ξένους και στην "απέλαση" εγκληματική διάθεση (δανείζομαι φράση από το άρθρο της Λ.Κέζα -Απρόσκλητοι Μουσαφίρηδες

Καλή μας Ανοιξη και πολύ καλή στους λαθρομετανάστες.


ΠΗΓΗ:

http://beoyt.blogspot.com/2009/05/blog-post.html