Τρίτη 23 Απριλίου 2013

«Βοστώνη. Ο πολιτισμός κρύβεται στον τρόπο διαχείρισης του πόνου» [Από το blog “Αφημένες κάποιες σκέψεις ”]



Μόλις χθες, 22.4.2013, στο blog “Αφημένες κάποιες σκέψεις” διαβάσαμε αυτό:


Βοστώνη. Ο πολιτισμός κρύβεται στον τρόπο διαχείρισης του πόνου

Δύο ειδήσεις που δεν έγιναν γνωστές. Δύο ειδήσεις που αφορούν στη διαχείριση του πόνου τόσο από τη μεριά της κοινωνίας όσο από τη μεριά της Πολιτείας. Δυο ειδήσεις που καταδεικνύουν το πολιτισμό της Βοστώνης και που, δυστυχώς, η σύγκριση με τα καθ’ ημάς, θα έπρεπε τουλάχιστον να μας προβληματίσει.  Διότι άλλωστε ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ένα μεγάλο πόνο.

Η πρώτη είδηση:
Δύο μουσεία της Βοστώνη, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ανακοίνωσαν μέσω twitter ότι η είσοδος θα είναι δωρεάν ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους να επουλώσουν τις πληγές από την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας που στοίχησε τη ζωή σε τρείς ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό εκατοντάδων.
@ICAinBOSTONΤο ICA προσφέρει δωρεάν είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Ελπίζουμε πως το μουσείο θα μπορέσει  να προσφέρει το χώρο για αλληλεγγύη και συλλογισμό
@mfaboston Δωρεάν η είσοδος στο MFA. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να προσφέρουμε ανάπαυλα στην κοινότητα μας

Η δεύτερη είδηση:
Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Deval Patrick κάλεσε τους κατοίκους της Βοστώνης  να αποφύγουν την περιγραφή υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση με βάση φυλετικών χαρακτηριστικών και εξήγησε πως «υπάρχουν στιγμές που όλες οι δυνάμεις συνωμοτούν ώστε οι άνθρωποι να σκέφτονται για κατηγορίες ανθρώπων με λάθος τρόπο».

Η πρώτη είδηση αναδεικνύει ποια θέση έχει ο πολιτισμός στο Βοστωνέζικη κοινωνία και ποια θέση έχει η κοινωνία στον πολιτισμό της. Δύο από τα σπουδαιότερα μουσεία των ΗΠΑ καλούνε τους κατοίκους να τα επισκεφτούν ως τρόπο διαφυγής από την σκληρή πραγματικότητα.
Η δεύτερη είδηση καταδεικνύει πως ακόμα και στις πολύ δύσκολες στιγμές, ο ρατσισμός δεν έχει θέση. Ο κυβερνήτης καλεί τους κατοίκους να μην μπουν στον πειρασμό να ποινικοποιήσουν τους «συνήθεις υπόπτους».
Ας επιστρέψουμε στα δικά μας. Η δική μας αντίδραση σε έναν πόνο που δεν ήταν καν δικός μας αλλά αφορούσε ανθρώπους που κατοικούν σε άλλη ήπειρο, ήταν η εντός λεπτού «λαϊκή ετυμηγορία»: Α, ναι, σίγουρα είναι μουσουλμάνοι οι δράστες. Και οι σχολιαστές μοιράστηκαν ανάμεσα σε αυτούς που βρίζουν τους μουσουλμάνους ως ισλαμιστές τρομοκράτες και σε αυτούς που υπεραμύνονται αυτών κατηγορώντας τους «φονιάδες των λαών, αμερικάνους» που σφάζουν τους Ιρακινούς. Και το twitter πήρε φωτιά!
Ενδεικτικά tweets που δίχασαν τους τιτιβίζοντες:
«Ο μαραθώνιος είναι επικίνδυνο αγώνισμα.» θα χλευάσει ο @pitsirikos
Ο δημοσιογράφος, Άρης Χατζηστεφάνου θα γράψει  «22 νεκροί στο Αφγανιστάν, 42 στο Ιράκ, 2 στις ΗΠΑ»
Και οι μεν άρχισαν πάλι να βρίζουν τους δε.
Το ζήτημα μάλιστα έφτασε στις ηγεσίες των κομμάτων. Με τον Γ. Μουρούτη της ΝΔ να αποκαλύπτει το όνομα του «πιτσιρίκου» αποκαλώντας τον «αναρχικό της καρπαζιάς» υποστηρίζοντας πως γνωρίζει το όνομά του από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, και από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, να εκδίδει δελτία τύπου ζητώντας να μάθει πως είναι δυνατόν να γνωρίζει ο Γ. Μουρούτης τον ημερήσιο κατάλογο επισκεπτών του γραφείου του κ. Τσίπρα στη Βουλή!!!
Κι ενώ στην Ελλάδα «ξεμαλλιαζόμαστε» για μικροκομματικά οφέλη, οι Βοστωνέζοι προσπαθούν να γιατρέψουν τον πόνο και τους φόβους τους επισκεπτόμενοι μουσεία.
Κι όμως, είναι αυτός ο πολιτισμός που λείπει από τη χώρα μας. Αυτό είναι η αιτία και το αιτιατό των δεινών μας. Και το χειρότερο είναι ότι θεωρούμε επαναστατική μαγκιά το να είμαστε τόσο κάφροι.

* Δημοσιεύεται στις 6 μέρες,  20/04/2013

ΠΗΓΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: