Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

«Κοινωνική Αναλγησία;» [Από το blog “Μερόπη”]


Στις 12.10.2008, στο blog “Μερόπη” διαβάσαμε αυτό:


Κοινωνική αναλγησία;

Η πιο κάτω είδηση στην εφημερίδα «Έθνος» μου τράβηξε την προσοχή:
«Στους δρόμους βγήκαν χθες οι κάτοικοι και οι φορείς του Δήμου Ρίου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να κατασκευάσει το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών στην περιοχή του Δρεπάνου….»
Όταν διαβάζω παρόμοιες ειδήσεις μια τάση μελαγχολίας με καταλαμβάνει. Μα είναι δυνατόν ένας λαός που θέλει να υπερηφανεύεται για το συναίσθημα του και την κοινωνική ευαισθησία του να αντιδρά έτσι σε προοπτική εγκατάστασης ενός Κέντρου με ανθρωπιστική σημασία??? Η απάντηση είναι: Και όμως είναι δυνατόν. Θυμήθηκα παλαιότερες παρόμοιες ειδήσεις. Να μερικές…

  • Απρίλιος του 2008 – «Οι κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία μονάδας απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στη Σταυρούπολη. Υποστηρίζουν πως η λειτουργία μιας μονάδας απεξάρτησης από τα ναρκωτικά στην περιοχή τους θα αυξήσει την εγκληματικότητα στη Δυτική Θεσσαλονίκη…» (βλ. εδώ)
  • 2007 – «Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του Εύοσμου Θεσσαλονίκης στη λειτουργία ξενώνα φιλοξενίας πρώην ψυχιατρικών ασθενών στην περιοχή τους….» (βλ. εδώ)
  • 2004 – «Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. N. Κακλαμάνης αναγκάστηκε να απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της Αίγινας, οι οποίοι αντιδρούν στη λειτουργία του ξενώνα για άτομα με νοητική υστέρηση…» (βλ. εδώ).
  • 2002 – «Κάτοικοι της περιοχής Νέου-Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης αντιδρούν στην εγκατάσταση μονάδας χορήγησης μεθαδόνης στην περιοχή τους…» (βλ. εδώ)
  • 2001 – «Στη Νέα Λάμψακο Εύβοιας ξεσηκώθηκαν κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες ενάντια στην εγκατάσταση ξενώνα φιλοξενίας ψυχικά πασχόντων…» (βλ. εδώ)

Τι θλίψη!! Πότε άραγε θα μπορέσουμε ως λαός να περηφανευόμαστε για περίσσευμα μεγαθυμίας ή έστω ανοχής σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα??
Από το 1998, οπότε κάτοικοι της περιοχής του Γουδιού αντέδρασαν στην ανέγερση του ξενώνα της «Φλόγας», όπου φιλοξενούνται καρκινοπαθή παιδιά από την Επαρχία με τους γονείς τους με την αστεία δικαιολογία της υποβάθμισης δήθεν της περιοχής και «εκπομπών ακτινοβολίας επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία», πολύ φοβάμαι ότι δεν κάναμε σημαντικά βήματα προόδου….

------------------------------
Υ.Γ. Στην περίπτωση της Αίγινας μου διηγόταν φίλη μου ψυχίατρος ότι την πλησίασε κάποιος γνωστός της, του οποίου παρακολουθούσε την κόρη για ψυχιατρική διαταραχή, και της ζήτησε να υπογράψει εναντίον του Ξενώνα. Έμεινε εμβρόντητη και βέβαια, αφού τον κατσάδιασε, τον απέπ
εμψε.


ΠΗΓΗ:

http://meropbird.blogspot.com/2008/10/blog-post_12.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: