Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

«Πολυθεϊσμός, Υλισμός και Διαφήμιση» [Από το blog “Για την απλή και ήσυχη ζωή…”]


Πριν από ένα μήνα, την 1.3.2011, στο blog “Για την απλή και ήσυχη ζωή συν πάσι τοις αγίοις” του Misha, διαβάσαμε αυτό:


Πολυθεϊσμός, Υλισμός και Διαφήμιση

Η πρώτη από τις δέκα εντολές το «δεν θα κατασκευάσεις για σένα είδωλα και κανενός είδους ομοίωμα... δεν θα τα προσκυνάς ούτε θα τα λατρεύεις» (Εξ.20, 4-5) μάς φαίνεται σήμερα σαν λείψανο του παρελθόντος , σαν μια εντολή άσχετη με τον πολιτισμένο άνθρωπο τού σήμερα , μια εντολή παλαιολοθική για τους πρωτόγονους ανθρώπους, πολυθεϊστές.

Όμως ο σύγχρονος υλισμός είναι ό,τι ήταν και ο αρχαίος υλισμός πολυθεϊσμός. Και ο κόσμος δεν είχε ποτέ είδωλα όσα έχει σήμερα .Αμάξια, αστέρια του σινεμά, πολιτικοί ταγοί, ιδεολογίες-να ποια είναι τα σύγχρονα είδωλα.

Οι δρόμοι των αστικών κέντρων και οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι είναι γεμάτοι από τα είδωλα , τα είδωλα της εμπορικής και πολιτικής προπαγάνδας, τις χαμογελαστές θεότητες τού πλούτου και της αφθονίας, τής διατροφής και τής υγιεινής, τούς θεούς τής μπύρας, των δημητριακών και της οδοντόκρεμας, ή τα θεϊκά πρόσωπα των δικτατόρων και των πολιτικών αρχηγών, τις σκοτεινές θεότητες τού τρόμου και τού πολέμου , τής καταστροφής και τού θανάτου.

Και τις ίδιες δυνάμεις τής φύσης που οι πρωτόγονοι άνθρωποι λάτρευαν στη φωτιά και στον κεραυνό χωρίς να καταλαβαίνουν, αυτές τις ίδιες λατρεύει χωρίς να το καταλαβαίνει και ο σημερινός άνθρωπος στον ηλεκτρισμό και την ατομική ενέργεια.


Ερνέστο Καρντενάλ «Αγάπη, η χαραμάδα τής αιωνιότητας». εκδ Εν Πλω Μτφ Β.Αργυριάδης σελ 120-121


ΠΗΓΕΣ:

http://misha.pblogs.gr/2011/03/polythe-smos-ylismos-kai-diafhmish-.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: