Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

«Μην το σκέφτεσαι... Ζήσε!» [Από το blog “Ανήσυχος”]



Πριν από μία εβδομάδα, στις 18.7.2012, στο blog “Ανήσυχος” διαβάσαμε αυτό:


Μην το σκέφτεσαι... Ζήσε!

Διαβάζω το βιβλίο "ΜΗΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ...ΖΗΣΕ!" του Ρίτσαρντ Καρλσον (Εκδόσεις Καστανιώτη) γιατί η αλήθεια είναι ότι πολύ το σκέφτομαι για να ζήσω. Το βιβλίο αυτό μιλάει για τη θετική σκέψη (τι πρωτότυπο!) και εγώ την έχω ανάγκη. Μπορεί να είναι κλισέ αυτό που λένε ότι είναι σημαντική η θετική σκέψη, να ακούγεται χαζοχαρούμενο, γυναικείο, ατάκα χιλιοειπωμένη, να έχεις βαρεθεί να το διαβάζεις στις συνεντεύξεις των διάσημων, αλλά ισχύει. Παρασύρομαι εύκολα στις αρνητικές σκέψεις και δε μπορώ να σας περιγράψω πως νιώθω εκείνες τις στιγμές. Με διαλύουν οι αρνητικές σκέψεις. Με ακινητοποιούν. Με κάνουν ένα άβουλο, μίζερο, δυστυχισμένο πλάσμα που μισεί τη ζωή του. Τέλος πάντων, αντιγράφω μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο και ίσως σε επόμενο ποστ αντιγράψω και άλλα :
"Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το λάθος να συγχέουν τη δέσμευση απέναντι στην ευτυχία με την απόφαση να βελτιώσουν κάποιον τομέα της ζωής τους. Παρόλο που φαίνεται ότι αυτές οι δυο ιδέες συνδέονται, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Όπως ενδεχομένως έχεις διαπιστώσει, μπορείς να αλλάξεις τα πάντα στη ζωή σου χωρίς να επηρεαστεί στο ελάχιστο το επίπεδο της ευτυχίας σου. Μπορείς να κερδίσεις περισσότερα λεφτά, να ξεμπλέξεις από δυσκολίες, να κάνεις φίλους, να ξεκινήσεις μια καινούργια δουλειά, να λύσεις ένα πρόβλημα, να πάρεις ένα πτυχίο, να παντρευτείς ή να αποκτήσεις κάτι που ήθελες, κι όμως να εξακολουθείς να νιώθεις δυστυχισμένος. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η ευτυχία δεν εξαρτάται από τις περιστάσεις. Είναι μια βιωματική κατάσταση μέσα στην οποία μπορείς να μάθεις να ζείς".
"Τα πάντα στη ζωή σου είναι αποτελέσματα του τρόπου που σχετίζεσαι με τη σκέψη σου. Είσαι ό,τι σκέφτεσαι". 
            ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ :
"Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα στη ζωή που δεν μπορώ να ελέγξω - ο κόσμος, οι άλλοι άνθρωποι, οι επιλογές τους και οι αντιδράσεις τους, τα ατυχήματα, οι ατέλειες, ο πόνος και οι ταλαιπωρίες, οι δύσκολες καταστάσεις. Παρ' όλα αυτά, έτσι είναι η ζωή, και άσχετα με το τι συμβαίνει, εγώ θα είμαι πάντα ευτυχισμένος".
Ναι, ε; Τι μας λες; Εγώ λοιπόν δε μπορώ να είμαι ευτυχισμένος με τόση δυστυχία γύρω μου; Καλύτερα, δε μπορώ να πω ότι, παρά τα όσα συμβαίνουν, εγώ θα είμαι ευτυχισμένος και δε θα κάνω τίποτα για να αλλάξει, όσο μπορώ, όπως μπορώ, έστω και λίγο, αυτός ο απαίσιος κόσμος. Ευτυχία και ανοησίες...Θύμωσα τώρα. Μου 'ρχεται να παρατήσω το βιβλίο. Τέλος πάντων...Σύμφωνοι, καλή η θετική σκέψη, αλλά να μην είμαστε και στην κοσμάρα μας.
Όπως γράφει η Ελευθερία Γεωργάκαινα, στο περιοδικό Psychologies : "Δεν μπορώ να μιλώ για μαγικές βραδιές σε ελληνικές ακρογιαλιές όταν τις νύχτες, κάτω από τον ελληνικό έναστρο ουρανό, κοιμούνται 20.000 άστεγοι. Όταν, μόνο μέσα στο 2011, έχασαν τη δουλειά τους 344.913 άνθρωποι, φτάνοντας το ποσοστό της - επίσημης - ανεργίας στο 21,8%. Όταν χιλιάδες συνταξιούχοι ζουν με 200 ή 300 ευρώ. Όταν, μέσα σε μόλις ένα χρόνο, ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 45%. Όταν υπάρχει έστω κι ένας άνθρωπος που θεωρεί πως είναι μάταια η ζωή του και δεν έχει το ψυχικό σθένος να συνεχίσει να παλεύει".
Λοιπόν, πάω να συνεχίσω το βιβλίο, παρότι το ζούμι το ξέρω : Θετική σκέψη και θετική σκέψη. Καλά, θα πάρω και μια amita motion, μπας και βοηθήσει λιγάκι.


ΠΗΓΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: