Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

«Ο ανήσυχος εγκέφαλος» [Από το blog “Ανήσυχος”]


Πριν από τρεις μήνες, στις 23।3.2011, στο blog “Ανήσυχος” διαβάσαμε αυτό:


Ο ανήσυχος εγκέφαλος

Αν εκμεταλλευτει κανεις την ικανοτητα του μυαλου να "μαθαινει" και να αναπτυσσεται μεσα απο τη μαθηση αυτη, μπορει να το κρατησει κοφτερο και νεο, παρα την αναποφευκτη γνωστικη εκπτωση (MCI) που επερχεται με την ηλικια.
Σε αυτο το συμπερασμα καταληγουν επιστημονες οπως διαβαζω σε ενα ρεπορταζ για τον ανθρωπινο εγκεφαλο στο περιοδικο ΒΗΜΑMEN.

Στο ιδιο ρεπορταζ δινονται 10 καθημερινα tips για να βελτιωσετε την αποδοση του εγκεφαλου σας.Τα παραθετω :

1.Σπαστε τη ρουτινα.Βουρτσιστε τα δοντια σας με το αριστερο-οι δεξιοχειρες.Γενικως, προσπαθηστε απο καιρο σε καιρο να λειτουργειτε με χερι αντιθετο απο αυτο που χρησιμοποιειτε κανονικα.Ενθαρρυνοντας ετσι τον εγκεφαλο να δημιουργησει νεες συναψεις.

2."Ποτιστε" το μυαλο σας.Ο εγκεφαλος αποτελειται κατα 80% απο νερο.Φροντιστε την ενυδατωση του, πινοντας καθημερινα εξι ποτηρια νερο το λιγοτερο, αποφευγοντας παραλληλα το αλκοολ και τους πολλους καφεδες.

3.Κοιμηθειτε ενα γεματο επταωρο.Το λιγοτερο και σε καθημερινη βαση.Η ελλειψη υπνου δυσχεραινει τη μαθηση, τη συγκεντρωση και τη μνημη.

4.Διαβαστε βιβλια.Η αναγνωση λογοτεχνικων βιβλιων εχει θετικη επιδραση στον εγκεφαλο, ειδικα οταν εμπεριεχει αποθηκευση και ανακληση πληροφοριας.Απο αυτη την αποψη ενα μυθιστορημα, θεωρητικα, οξυνει περισσοτερο το νου απο ενα βιβλιο με διηγηματα, που ειναι πιο συντομα!

5.Περιοριστε την τηλεοραση.Συμφωνα με τον επιφανη παιδοψυχιατρο και νευροβιολογο του Χαρβαρντ, δρ Ντανιελ Ζιγκελ, σε αντιθεση με ορισμενα videogames που μπορει να οξυνουν την αντιληψη, η τηλεοραση εχει ακριβως το αντιθετο αποτελεσμα.Οσοι παρακολουθουν tv πανω απο 2 ωρες τη μερα, εχουν αυξημενες πιθανοτητες να νοσησουν απο Αλτσχαιμερ.

6.Αποβαλλετε το στρες.Εισπνεετε αργα, επιτρεποντας στο στομαχι σας (οχι στο στηθος) να γεμισει και στη συνεχεια πειτε τη λεξη "ενα" καθως εκπνεετε. Επαναλαβετε για 10 λεπτα.

7.Ξεκουραστε το μυαλο σας.Δεν απαιτουνται πανω απο 5 λεπτα καθημερινα-ακομα και στο διαλειμμα της δουλειας σας-για να "αδειασετε" απο σκεψεις και να επιστρεψετε δριμυτερος σε αυτην.

8.Διωξτε τις αρνητικες σκεψεις.Οι επιμονες αρνητικες σκεψεις, που ενεργοποιουνται αυτοματα και πηγαζουν κυριως απο την ανασφαλεια, αυξανουν την παραγωγω στρεσογονων ορμονων που βλαπτουν τις κυψελες του εγκεφαλου.Γραψτε στο χαρτι τις αρνητικες σας σκεψεις και μεθοδευστε σχεδιο αντιμετωπισης τους.Θα σας κανει να αισθανθειτε καλυτερα.

9.Καντε ερωτα.Τουλαχιστον δυο φορες την εβδομαδα.Αυτο που ειναι καλο για την καρδια ειναι καλο και για το μυαλο, συμφωνα με τους επιστημονες.Επιπλεον, ενισχυει θετικα τον οργανισμο και καταπολεμα το στρες.

10.Χορεψτε! Απο τις πιο ευχαριστες ασχολιες που ενεργοποιουν το μυαλο, ο χορος προυποθετει τα παντα : απο συντονισμο και οργανωση μεχρι σχεδιασμο και ορθη εκτιμηση και κριση.

[….]

ΠΗΓΗ:

http://anisixos.blogspot.com/2011/03/blog-post_23.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: