Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

«Το νεανικό δελτίο του Star» [Από το blog “Προσοχή δαγκώνει! (Peslac)”]


Πρίν από δύο ακριβώς χρόνια, στις 15.5.2007, στο blog “Προσοχή δαγκώνει! (Peslac)” του Βασίλη, διαβάσαμε αυτό:


Το νεανικό δελτίο του Star


Το είπα και το έκανα!

Έφερα τον εαυτό μου στα όριά του, βέβαια, αλλά η επιστήμη χρειάζεται θυσίες!

Σήμερα, ΕΙΔΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ STAR!!!


Καιρό ήθελα να το κάνω... Έβλεπα τα μίζερα δελτία ειδήσεων των υπόλοιπων σταθμών, με τις συμβατικές ειδησούλες τους, τη μίζερη πραγματικότητα, τους μαϊντανούς στα παράθυρα και σκεφτόμουν: "Μα, τόση έλλειψη πρωτοτυπίας, πια; Δεν θα υπάρξει κάποιος που να τολμήσει να παρουσιάσει μια εναλλακτική ενημέρωση;"


Ώσπου είδα το νεανικό δελτίο του Star... Και αμέσως, όλα άλλαξαν! Ίσως ευθύνεται το γεγονός ότι μέσα σε δέκα λεπτά, είχε ήδη μουδιάσει το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου μου, αλλά όλα ήταν πια διαφορετικά! Σήμερα, έμαθα τι σημαίνει ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ! Και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας!


Ακολουθεί, λοιπόν, η θεματολογία του ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ που, στοχεύοντας στην αμερόληπτη ενημέρωση και στην προσεκτική επιλογή των θεμάτων, καταφέρνει να δώσει στον τηλεθεατή μόνο την ουσία (εκτός αν ο ίδιος ο τηλεθεατής καταφύγει σε άλλες "ουσίες" για να βγει από τη μιζέρια του...) Ακολουθούν οι ειδήσεις, με τη σειρά που παρουσιάστηκαν και με μία μικρή ανάλυση για να ξέρετε για τι μιλάμε!


1. Αλλαγή εκλογικού νόμου. (Το Star ξεκινά πάντα με μία είδηση από το πολιτικό προσκήνιο. Έτσι, για να τηρεί τις παραδόσεις, και να παγιδεύει τηλεθεατές που νομίζουν ότι έχουν όντως συντονιστεί σε κανονικό κανάλι και όχι στη χαρά της Κατίνας!)

2. Μαγιάτικος καύσωνας. Εδώ το κανάλι, προσπαθεί να μας προετοιμάσει για τα καλοκαιρινά ρεπορτάζ του, τα οποία περιέχουν μεταξύ άλλων ημίγυμνες σε παραλίες, ημίγυμνες σε μπαρ, ημίγυμνες σε πισίνες και ημίγυμνες γενικότερα. Επίσης, καταφέρνει με τα πλάνα να κρατήσει και τους αθώους τηλεθεατές που έχει ήδη παγιδεύσει από πριν.

3. Λάθος ιατρική διάγνωση στην Ιταλία. Αφού εξήντλησε σε 10msec την τοπική ειδησεογραφία, πέρασε κατευθείαν στη διεθνή, με μία είδηση-τρομοκράτη για τα δημόσια νοσοκομεία... (τι ελληνικά, τι ιταλικά, το ίδιο τρομάζει ο κόσμος!)

4. Μαφιόζικο χτύπημα στον αοιδό Νίνο. Και εδώ ξεκινά το μεγαλείο του Star! Με ειδησεογραφία βγαλμένη από τα άδυτα της Espresso, ξεκινά να δικαιολογεί τον τίτλο του "νεανικού" δελτίου, αφού προφανώς αναφέρεται σε 12χρονα το πολύ... Με πρωτότυπες φράσεις όπως: "Έζησε έναν εφιάλτη" και "Επίθεση θανάτου", ξετυλίγεται μπροστά μας το δράμα του έντεχνου καλλιτέχνη και διεθνούς φήμης Νίνο, τον οποίο κάποιος άρχισε στις ντουφεκιές... (κάτι το οποίο θα γινόταν αργά ή γρήγορα, διότι πόσο να αντέξουν πια τα αυτιά του κοσμάκη...) Αφού οι ρεπόρτερς-ερευνητές-ντέτεκτιβ-ιατροδικαστές του Star αναλύσουν όλα τα πιθανά σενάρια (Ληστεία, απόπειρα δολοφονίας, λάθος στόχος), μαθαίνουμε ότι ο σοκαρισμένος καλλιτέχνης έχει αποσυρθεί στον πύργο του και έχει κλειστό το κινητό. Κρίμα, κι ό,τι ετοιμαζόμουν να τον πάρω για να πάμε για κάνα καφεδάκι.

5. Θύμα τροχαίου η Μάρω Λύτρα. Το σοκ συνεχίζεται! Μέσα σε ένα βράδυ πήγαμε να χάσουμε και το Νίνο και τη Μάρω!!! Η προικισμένη υψίφωνος στούκαρε σε έναν τοίχο όταν ένας ασυνείδητος καμικάζι πέρασε γρήγορα από δίπλα της και προσπάθησε να την κόψει στο δρόμο. Εκείνη, ετοιμοπόλεμη και ψύχραιμη, αγκάλιασε μία μάντρα με το Smart της (δεν θέλω σχόλια για το οξύμωρο αυτοκινήτου-οδηγού!). Το Star, πάντα ορθό στο μετερίζι της δημοσιογραφίας, έδειξε πρώτο αποκλειστικά πλάνα από το κατεστραμμένο αυτοκίνητο, πριν καν τραβήξει φωτό και η ασφαλιστική! Η Μάρω έπαθε μία μικρή διάσειση και βγήκε έξω, υπενθυμίζοντάς ότι η ζώνη σώζει ζωές, οπότε... ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΦΟΡΑΕΙ!!!

6. Ο Σαρμπέλ τυλιγμένος με τη γαλανόλευκη! Σε αυτό το σημείο, ξεκινά ο ειδησεογραφικός μαραθώνιος του καναλιού, αφιερωμένος στη Eurovision... Το Star περίμενε τον ταλαντούχο εκπρόσωπό μας στο αεροδρόμιο και του επεφύλαξε μία έκπληξη για τα γενέθλιά του! Και εκεί που περίμενα γεμάτος αγωνία, συνειδητοποίησα ότι η έκπληξη ήταν μία τούρτα... Τι πρωτοτυπία! Χάθηκε κάνα δωρεάν σεμινάριο φωνητικής στα Fame Studio; Αφού ο τετραπέρατος wannabe δημοσιογράφος τραγούδησε το "Happy Birthday", κατάλαβε ότι συνήθως ανάβουν και τα κεριά στην τούρτα...

7. Η υποδοχή της νικήτριας της Eurovision. Μέρα χαράς στο Βελιγράδι! Έτρεξαν όλοι να προϋπαντήσουν τη μεγάλη νικήτρια (δεν είναι μόνο οι Έλληνες κουλοί...) Σε αυτό το σημείο μάθαμε το πολύ σημαντικό γεγονός ότι ο στιχουργός του σερβικού τραγουδιού εμπνεύστηκε από μια Ρένα που μένει στην Καρδίτσα, ενώ η Σέρβα τραγουδίστρια λατρεύει τη Δέσποινα Βανδή. Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα κρύβεται πίσω απ' όλα! Ούτε στα πιο τρελά όνειρα του Λιακόπουλου αυτό!!

8. Το ρούχο του Σαρμπέλ θύμιζε πυτζάμα. Ο διεθνούς φήμης μετρ της μόδας Νίκος Ευταξίας, γνωστός ράφτης τηλεριάλιτι, λέει κακιούλες για το συνολάκι του Σαρμπέλ... (Όλα τα άλλα, δηλαδή, ήταν περίφημα, το ρούχο μας χάλασε!) Ο άλλος διεθνούς φήμης εξτραβαγκάντ και λαλημένος, Λάκης Ντύνομαι-Με-Ότι-Βρω-Μπροστά-Μου Γαβαλάς, βγήκε να υπερασπιστεί τη δημιουργία του, ενώ το Star έθαβε κάθε ατάκα του με καρτούν κλεμμένα από Θέμο και κακιούλες μιας ξανθιάς wannabe ρεπόρτερ.

9. Ποιοι "σταυρώνουν" τον Σαρμπέλ. Εδώ ξεκινά ένα από τα πιο μυστηριώδη φαινόμενα της ελληνικής τηλεόρασης, copyright του Star Channel. Το ίδιο κανάλι που λίγους μήνες πριν έθαβε τον Σαρμπέλ, τώρα, μετά την έβδομη θέση, αναρωτιέται ποιες κακές γλώσσες το σταυρώνουν το παληκάρι!!! Α πα πα! Αν είναι δυνατόν! Τι κακιασμένοι άνθρωποι υπάρχουν! (Φυσικά, αν η 7η θέση ήταν 17η, το κανάλι θα συνέχιζε ανενόχλητο το θάψιμο...)

10. Υποδοχή ήρωα στον Τούρκο τραγουδιστή της Eurovision.Άλλο ένα τυπικό ρεπορτάζ-φτυάρι για τον κακό Τούρκο που τόλμησε να βγει τέταρτος κι εμείς φάγαμε τη σκόνη του... Απογοητευμένοι τούρκοι φαν αναρωτιούνται γιατί δεν τους έδωσε ψήφο η Ελλάδα... Τι λες, καλέ μου; Δώσε εσύ κάνα κομματάκι από την Κύπρο, να σου δώσουμε κι εμείς κάνα οχτάποντο...

11. Ποικίλα σχόλια για τους παρουσιαστές της Eurovision. Το Star τα βάζει με τον Σεργουλόπουλο και τη Μπακοδήμου. Όπως πέρσι τα έβαλε με τον Καπουντζίδη και τη Μακρυπούλια. Όπως πρόπερσι με την Πασχαλίδου... Ε, παραδόσεις είναι αυτές! Να μην κράξουμε κι εμείς λίγο τον παρουσιαστή; Προφανώς, αν παρουσιάζαν το διαγωνισμό η Λαμπίρη και ο Λιάγκας, το αποτέλεσμα να ήταν θεαματικό και να τους πρότειναν και για Emmy... Ένα σωστό ρεπορτάζ όμως, για να είναι έγκυρο, θέλει και σχολιασμό από το σωστό άτομο: ο Εθνικός Σταρ και νυν και αεί πυροβολημένος, Ανδρέας Ευαγγελόπουλος, χωρίς τη μάσκαρα στο μάτι πια, ξεσπαθώνει εναντίον της Μπακοδήμου που τόλμησε να πει την Fyrom, Μακεδονία. Ο ίδιος, άλλωστε, έχοντας προσφέρει σε τηλεοπτικούς κολοσσούς, όπως High TV, GTV, New Channel και τα λοιπά, ξέρει πολύ καλά τα τηλεοπτικά πράγματα...

12. Τα πιο κιτς στιγμιότυπα της Eurovision. (Eίχαν περισσέψει κάτι πλάνα που δεν χωρούσαν σε άλλα θέματα...)

13. Τα καλύτερα στιγμιότυπα της Eurovision. (Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ παίζεται εδώ και 2 μήνες σε κάθε δελτίο. Πηγαίνουν για Γκίνες...)

14. Απολογισμός για τον Σαρμπέλ. Πώς λέμε "απολογισμός του έτους" ένα πράμα; Εδώ βρισκόμαστε στο peak του δελτίου. Εδώ ακριβώς πήρα και άλλο ένα κουτί ηρεμιστικά, καθώς η κλονισμένη μου υγεία ήδη είχε πάθει ένα Euro-overdose... Ο σταθμός επιστρατεύει το βαρύ πυροβολικό! Ο Ιάσων Τγιανταφυλλίδης και η ρεπόρτερ-λαγωνικό-πριζωμένη Κατερίνα Σουλιώτη, κοπανιούνται μπροστά στον ανήμπορο Λιάτσο (που κάνα κρασάκι το έχει χτυπήσει για να αντέξει)... Ο θεός-κριτής των πάντων, Ιάσων, θάβει τον Σαρμπέλ (εδώ με ανησυχεί το φαινόμενο ότι συμφωνώ μαζί του) και η νεαρά αυθαδιάζουσα ρεπόρτερ τον διακόπτει για να υπερασπιστεί τον αοιδό που ο σκηνοθέτης τον είχε στο μάτι και όλο άσχημα πλάνα του έδειχνε. Σε αυτό το σημείο σοκαρίστηκα καθώς έμαθα ότι ο σατανικός σκηνοθέτης έθαψε το "εύρημα της χορογραφίας"... Γεμάτος περιέργεια, μια και δεν είδα τον Διαγωνισμό, σκεφτόμουν τι εύρημα να ήταν αυτό; Τάχα να τον σήκωναν ψηλά οι χορεύτριες, σαν άλλη Παπαρίζου; Τάχα να έφερνε μια φούρλα στον αέρα σαν άλλος Ρουβάς; Μήπως κατέβηκε από τη σκηνή πάνω σε ένα φλεγόμενο άρμα; Όοοοοχι! Το εύρημα ήταν μία καρδιά από κορδέλες που σχηματιζόταν στο τέλος του τραγουδιού. Αφού τηλεφώνησα αμέσως στην χορογράφο για να τη συγχαρώ για την ευρηματικότητά της (κορδέλες είχαμε να δούμε στη Eurovision, από πέρσι...), συνέχισα να παρακολουθώ τις εμπεριστατωμένες τσιρίδες της νεαράς που χοροπήδαγε στην καρέκλα και κουνούσε την κεφαλή, σαν να την είχαν διασωληνωμένη με μηχανή εσπρέσο... Με το ξινισμένο ύφος "είμαι έξυπνη, έχω χιούμορ και τα ξέρω όλα" που έχουν υιοθετήσει όλοι οι wannabe ρεπόρτερ του καναλιού, συνέχιζε το κράξιμο στη θεά-αοιδό-αειθαλή Βίσση που τόλμησε να βγει ένατη με το Γκοτιέ που φόραγε, ενώ τόνισε ότι η Σέρβα βγήκε πρώτη λόγω πολιτικής... (Πρόσφατα πέρασε νομοσχέδιο στην Βουλή που αναγκάζει τους Έλληνες να ψηφίζουν Σερβία στη Eurovision) Αφού ο απηυδησμένος Λιάτσος τους ξαπόστειλε και τους δυο, το δελτίο συνεχίστηκε κανονικά...

15. Οι κριτές των ριάλιτι κρίνουν τα τραγούδια της Eurovision. Ένα χαριτωμένο μοντάζ με ατάκες από Μεταξοπουλοψινάκηδες, χωρίς λόγο ύπαρξης στο δελτίο (άλλωστε και το ίδιο το δελτίο δεν έχει λόγο ύπαρξης στο σταθμό...)

16. Η Eurovision κυριάρχησε στις πρωινές εκπομπές. Το Star χλευάζει τα πρωινάδικα που ασχολήθηκαν με τη Eurovision. Το ίδιο το Star που ασχολείται με τη Eurovision από τον Φλεβάρη, δεν το σχολιάζει κανείς... Δεν προκαλεί πλέον έκπληξη!!

17. Ενστάσεις από χώρες για τον διαγωνισμό. Σε αυτό το σημείο η υπομονή μου έχει αρχίσει να εξαντλείται... Ήδη έχω χαράξει το πάτωμα με τα νύχια μου...

18. Λεωφορειόδρομοι χωρίς λωρίδες. Και ξάφνου... τι μπλοζόν ήταν αυτό; Με μία αστραπιαία κίνηση, το κανάλι επιστρέφει στα εσωτερικά νέα! Λίγο κράξιμο στην τροχαία (μάλλον κάποιος ρεπόρτερ τους έφαγε κλήση) και αναρωτιέμαι... "Λες, πράγματι, να δείξουν κι άλλες ειδήσεις;"


Και σύντομα η απορία μου λύθηκε... Μετά από 2 (!!!) αθλητικές ειδήσεις και τον καιρό, ο Λιάτσος μας προειδοποίησε ότι σε λίγο θα έχει ταινία με τον Βαν Νταμ. Να 'ναι καλά ο άνθρωπος... Πρόλαβα και έκλεισα την τηλεόραση...


Εμφανώς καταβεβλημένος και με το μυαλό μου να ρέει σε υγρή μορφή από τη μύτη, συνειδητοποίησα ότι από τις 18 ειδήσεις του δελτίου, ο συντριπτικός αριθμός των 12 (!!!) ήταν αφιερωμένος στη Eurovision... Αφού αναρωτήθηκα, για ποιο λόγο το δελτίο του Star ξεκινά με το δικό του μουσικό σήμα και όχι με της EBU;;; Την ώρα που τα άλλα κανάλια μιλούσαν για τρομοκρατικό χτύπημα σε εφημερίδα, εγώ μάθαινα ότι η Βουλγαρία έκλεψε το τραγούδι της από παραδοσιακό κομμάτι και ότι η Ολλανδία θέλει να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό...


Η ενημέρωση για μένα, δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια... Σίγουρα, αν συνεχίσω να βλέπω Star... Εγώ και οι υπόλοιποι 10 τηλεθεατές του :)


ΠΗΓΗ:

http://peslac.pblogs.gr/2007/05/__-n__n_k_-d_lt__-t__-star.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: