Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

«Ντίαρ Σάντα Κλάους» [Από το blog “Roadartist”]


Πριν από μία εβδομάδα, στις 20.12.2011, στο blogRoadartist” διαβάσαμε αυτό:


Ντίαρ Σάντα Κλάους


...ένα αλλιώτικο γράμμα στον άγιο βασίλη...


«Ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει στο μαύρο αδιέξοδο, στην άβυσσο του νού…», όπως έγραψε άλλοτε ο Καρυωτάκης. Ας υποθέσουμε πως όλα είναι ιδανικά και δίκαια. Ας υποθέσουμε πως υπάρχει Άγιος Βασίλης, πως ακούει και παρατηρεί τις ζωές των ανθρώπων… Βλέπει ποια ήταν τα «κακά» και ποια τα «καλά» παιδιά στη γη και αναλόγως θα τους φέρει ή όχι δώρα. Σκέφτομαι πόσα παιδιά θα μείνουν δίχως δώρο και γεμίζω θλίψη. Και ο Άγιος Βασίλης αν υπήρχε θα ήταν πολύ στεναχωρημένος. Γιατί κάτι πολύ στραβό έχει συμβεί.

Εδώ η κατάσταση έχει ξεφύγει, όπως λέμε στην παρέα μου. Πλέον οι άνθρωποι αδυνατούν να ανταλλάξουνε όχι δώρα, μα με δυσκολία ανταλλάσσουν και ευχές. Η ανεργία έχει εισβάλλει σε κάθε οικογένεια. Άνθρωποι μεταναστεύουν. Προτιμούν να μη ζήσουν ως μετανάστες στον ίδιο τον τόπο τους, μα σαν μετανάστες σε ένα ξένο τόπο. Όσοι μένουν πίσω παλεύουν με «θεούς και δαίμονες». Αναρωτιέμαι λοιπόν ποιο θα είναι το αύριο αυτής της χώρας. Ποιοι θα μείνουν εδώ για να γιορτάσουν τα επόμενα Χριστούγεννα και τις επόμενες Πρωτοχρονιές. Μάλλον θα έρθεις να τους αφήσεις δώρα και δε θα βρεις κανένα. Μόνο έρημα σπίτια, εκτός και αν τους τα έχουνε κατασχέσει. Λογικά σε λίγα χρόνια θα βρεις Βόρειους Ευρωπαίους να μένουν στα δικά μας σπίτια, ενώ θα τα έχουνε αγοράσει κοψοχρονιά, και τους Έλληνες θα τους βρεις στη δική τους πατρίδα όπου θα δουλεύουν εκεί. Καθώς είμαστε τεμπέληδες, στις χώρες τους θα αποδείξουμε πως είμαστε τελικά εργατικοί. Μα εφόσον μας κατηγορούν ως τεμπέληδες, πως γίνετε να μας προσλαμβάνουν στον τόπο τους; Τέλος πάντων, εσύ που θα πηγαίνεις και σε αυτές τις χώρες να αφήνεις δωράκια, σίγουρα θα έχεις μια καλύτερη εικόνα. Το χειρότερο είναι να αγαπάς αυτό τον τόπο, που να μη θες να τον αφήσεις, όταν σε διώχνει. Το χειρότερο είναι να μη θες να φύγεις, να θες να δημιουργήσεις εδώ, να διαφοροποιηθείς, να ξεχωρίσεις από το σωρό, να φέρεις την αληθινή αλλαγή, να θες δηλαδή να προσφέρεις αυτό που πραγματικά λείπει, αυτό για το οποίο διψά αυτός ο τόπος. Μα όχι απλά να μην ενδιαφέρεται κανένας για ένα τέτοιο όραμα, επιπλέον να βρίσκεις και εχθρούς.

Ντίαρ Σάντα Κλάους, σύντομα σε βλέπω να παραιτείσαι. Θα αράξεις πάνω στο έλκηθρο και θα μας ξεγράφεις παντελώς από τις λίστες σου. Αναρωτιέμαι τελικά μήπως έτσι θα ήσουν πιο ειλικρινής. Παραδέξου πως δεν μπορείς να βγάλεις άκρη με το «ανθρώπινο είδος» και άσε μας να παλεύουμε με τους ανεμόμυλους μας. Φαντάζομαι πως για σένα και μόνο το να παρατηρείς το ανθρώπινο χάος θα είναι αρκετά εξοντωτικό.

Η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη. Πιστεύω πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αυτή η πολιτική ύφεσης σκοπεύει να οδηγήσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού σε μια απίστευτη εξαθλίωση. Να γράψω ξεκάθαρα τη σκέψη μου. Αυτή η αποτυχημένη πολιτική δε θα μας σώσει, αλλά αντίθετα οδηγεί μεθοδικά τον κόσμο στη βία. Αυτή τη στιγμή κάποιοι «φωτεινοί» εγκέφαλοι ωθούν τον κόσμο ηθελημένα στη βία και στη γενικευμένη ανέχεια. Αλλά εσύ Άγιος τα ξέρεις αυτά καλύτερα από πρώτο χέρι.

Το σύστημα ως τέρας φανέρωσε το αληθινό του πρόσωπο και όμως αρκετοί ακόμη δε το βλέπουν. Φαντάσου τι δουλειά έπεσε από τα μέσα μαζικής αποχαύνωσης, σκέψου τι διαλυμένη παιδεία θα κληρονομήσουν οι επόμενες γενεές.

Έφτιαξα μια λίστα. Αν υπήρχες θα στην έστελνα.

- Δε θέλω έναν κόσμο που να κυβερνάτε από τις τράπεζες. Δε θέλω έναν κόσμο με τύπους σαν αυτόν, χαζά που ονειρεύονται υφέσεις, αλλά έναν κόσμο που θα αδιαφορεί πλήρως για μυαλά σαν και αυτά. Η ζωή δεν έχει ανάγκη από υλικό χρυσάφι, αλλά από πνευματικούς ορίζοντες. Θέλουμε έναν κόσμο όπου το πνεύμα θα θριαμβεύει, όπου θα κλείνουν τράπεζες για να ανοίγουν σχολεία.

- Θέλω έναν κόσμο δίχως ανεργία, στασιμότητα και ανέχεια. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε για να ονειρεύεται, να έχει ανοικτούς ορίζοντες, να παλεύει και να διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο, όχι για να χαίρεται με την ήττα, με το χαμό της περιουσίας του διπλανού του, με τη φτώχεια και τη δυστυχία του.

- Ακατάλληλα μυαλά κυβερνούν αυτό τον κόσμο. Χάρισε τους λίγη "τσίπα", εξυπνάδα και συναισθηματική νοημοσύνη.

- Μετά από τον μεσαίωνα, πρέπει να έρθει μια νέα αναγέννηση. Βήμα σε ανθρώπους ακέραιους και δημιουργικούς. Σιχάθηκα τα πανομοιότυπα «τίποτα», που προσκυνούν ότι κινείται στην επιφάνεια. Χρειάζομαι ανθρώπους με όραμα, αν δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να εκπροσωπήσει και ταυτόχρονα να απαιτήσει μια τέτοια πολιτική, τότε ας εξαφανιστούν το συντομότερο από τη χώρα.

- Δε χρειαζόμαστε μεγαλύτερα σπίτια και αμάξια, ακριβά ρούχα, πολυτελή κότερα, ένα μόνο χρειαζόμαστε : Ελπίδα.


ΠΗΓΗ:

http://roadartist.blogspot.com/2011/12/blog-post_20.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: