Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

«Ο Teacher Tom στην Αθήνα» [Από το blog “Aspa online”]




Στις 8.2.2013, στο blogAspa online” της Άσπας, διαβάσαμε αυτό:


O Teacher Tom στην Αθήνα!

Γνώρισα τον Teacher Tom μέσα από το blog του. Δεν μπορώ να θυμηθώ πώς πρωτοήρθα σε επαφή με το blog, αλλά όταν παρακολουθείς τόσα πολλά ξένα sites με περιεχόμενο για γονείς, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα πέσεις πάνω σε αναφορά στον Teacher Tom ή κάποιος θα μοιραστεί link του τελευταίου του post.
O Teacher Tom έχει καταφέρει να είναι σήμερα ο πιο διάσημος ίσως δάσκαλος προσχολικής αγωγής παγκοσμίως. Δουλεύει εντελώς βιωματικά χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ως βασικό εργαλείο εκπαίδευσης και γράφει καθημερινά στο blog του για όλα αυτά που κάνει, τεκμηριωμένα και με ενθουσιασμό. Και έχει αποκτήσει ένα φανατικό κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο που τον παρακολουθεί και εμπνέεται απ’ όσα κάνει.

Ποιος είναι όμως πραγματικά ο Tom και ποια είναι η ιστορία του;
teacher-tom
Ο Τοm Hobson κατ’ αρχήν δεν έχει σπουδάσει παιδαγωγικά! Μέχρι τα σαράντα του ήταν προπονητής ομάδων baseball και ζούσε οικογενειακώς στην Γερμανία, όταν στην σύζυγο του προσφέρθηκε μια καταπληκτική δουλειά, πίσω στην Αμερική.
Δύσκολο να αποφασίσει ένας άντρας να αφήσει τη δουλειά του και τη ζωή του και να ακολουθήσει τη σύζυγό του όσο εκείνη χτίζει την καριέρα της (και μάλιστα πρόσφατα αναρωτιόμουν σε ένα μου post στο Twitter αν στην Ελλάδα έχουμε “Stay-at-home dads”) αλλά αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει.
Το σχέδιο ήταν να μένει στο σπίτι και να μεγαλώνει την μικρή του κόρη (2 ετών) όσο η γυναίκα του θα χτίζει την σούπερ ντούπερ καριέρα της. Για να μην βαριέται όμως, όπως έχει πει ο ίδιος (και για να γλιτώσει και από τις καθημερινές παρεμβάσεις των παππούδων στην ανατροφή του παιδιού, κάποια πράγματα τελικά είναι ίδια παντού!) αποφάσισε να πάει την κόρη του σε ένα collaboration preschool του Seattle, στο περίφημο Woodland Park.
Ως collaboration preschool φανταστείτε ένα σχολείο στο οποίο οι γονείς έχουν ενεργό ρόλο (κάθε εβδομάδα π.χ. ένας γονιός είναι art teacher, ένας άλλος είναι υπεύθυνος καθαριότητας, άλλος υπεύθυνος φαγητού κ.ο.κ)
Πηγαίνοντας λοιπόν εκεί ο Τom ανακάλυψε, στα σαράντατόσα του, το δρόμο της ζωής του. Μπλέχτηκε τόσο πολύ με τη ζωή του σχολείου και ήταν τόσο καλός σε αυτό που όταν η κόρη του έγινε 5 και έπρεπε να φύγει για το νηπιαγωγείο, οι υπόλοιποι γονείς τον παρακάλεσαν να μείνει και να γίνει αυτός ο βασικός δάσκαλος του σχολείου!
Και αυτός χάρηκε πολύ για αυτό και το δέχτηκε, και έτσι μέσα στα εννιά χρόνια που πέρασαν από τότε έγινε ο πασίγνωστος και λατρεμένος Teacher Tom (και όπως λέει και ίδιος, σκοπεύει να παραμείνει ακριβώς αυτό για όλα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του!)
Και ξέρετε τι είναι αυτό που κάνει τόσο καλά ο Tom; Απλώς σέβεται και ακούει τα παιδιά, αναγνωρίζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και τα βοηθά παίζοντας να κατακτήσουν βιωματικά την χαρά της ζωής. Τόσο απλά. Με αγάπη, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό και χωρίς τυπολατρίες και μεγαλόσχημους ακατάληπτους εκπαιδευτικούς όρους.
Ακούστε πως το περιγράφει ο ίδιος στο blog του (σε δική μου ελεύθερη μετάφραση):
«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς βρέθηκα σε ένα πάρτυ, όπου μία γυναίκα που συναντούσα για πρώτη φορά, όταν έμαθε ότι είμαι δάσκαλος για πολύ μικρά παιδιά, με ρώτησε: «και ποια φιλοσοφία ακολουθείτε στο σχολείο; Τη μοντεσσοριανή, την ρέτζιο εμίλιε ή κάποια άλλη;»
             
Τι φιλοσοφία ακολουθώ; Πως να της την εξηγήσω;
Απάντησα επαινώντας τα μοντέλα που μου προανέφερε, αλλά ολοκλήρωσα λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι έχω φιλοσοφία. Υπάρχουν πολλές καλές ιδέες. Επιλέγω αυτές που νομίζω ότι θα δουλέψουν για τα παιδιά, τους γονείς τους κι εμένα, τις δοκιμάζω και μετά χρησιμοποιώ το blog μου για να καταγράψω πώς προχωράνε.» Μου απάντησε ότι θα επισκεπτόταν το blog, οπότε να λοιπόν που σήμερα κάθισα να γράψω αυτό το post για τη φιλοσοφία μου.
Στο σχολείο έχουμε μαζέψει πολλά γυάλινα βαζάκια από παιδικές τροφές. Πρόσφατα φτιάξαμε τις δικές μας “χιονόμπαλες”. Κάθε παιδί έπαιρνε το δικό του βαζάκι και το γέμιζε με ότι υλικό ήθελε: νερό, λάδι, γκλίτερ, χάντρες, υγρό χρώμα, οτιδήποτε.
Και μετά αφού έφτιαχνε το προσωπικό του βαζάκι με τα δικά του υλικά, το κούναγε δυνατά ώστε τα υλικά να ανακατευτούν και να δημιουργήσουν μία μαγική εικόνα. Και μετά ερχόταν με ενθουσιασμό να μου το δείξει λέγοντάς μου: «Teacher Tom, κοίτα τι έφτιαξα!»
Ε λοιπόν ακριβώς αυτή είναι η «φιλοσοφία» μου. Η φιλοσοφία μου βρίσκεται κάπου μέσα σε ένα τέτοιο βαζάκι.

Βαζάκια

Εδώ και λίγο καιρό λοιπόν παρακολουθούσα τον Teacher Tom διαδικτυακά, αναδημοσίευσα posts του στο Facebook και στο Twitter, αλλά πού να φανταζόμουν ότι θα έφτανε κάποια μέρα η στιγμή που θα γνωριζόμασταν από κοντά; Και μάλιστα στην Ελλάδα; Ο Teacher Tom έρχεται τον Απρίλιο στη χώρα μας, προσκαλεσμένος του κέντρου προσχολικής αγωγής Dorothy Snot. Θα βρίσκεται εδώ μία ολόκληρη εβδομάδα αλλά την Παρασκευή 19 Απριλίου, στις 6 μμ. στο αμφιθέατρο του 9.84 στο Γκάζι, θα κάνει μία ανοιχτή συνάντηση στην οποία μπορούμε να παρευρεθούμε όλοι μας!

teacher-tom

Μην κανονίσετε τίποτε για εκείνο το απόγευμα! Η εκδήλωση αυτή θα βάλει ένα μικρό λιθαράκι ώστε να γίνουμε καλύτεροι γονείς, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δηλώστε το ενδιαφέρον σας να παρευρεθείτε μέσω της ειδικής φόρμας συμμετοχής. Και ελπίζω να σας δω εκεί!
———
Διαβάστε επίσης το Από τον δύσκολο δρόμο ένα εκπληκτικό κείμενο του Teacher Tom που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Μικροί Μεγάλοι, με το οποίο είμαστε χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης.


ΠΗΓΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: