Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

«Καθημερινές εφημερίδες: Τα άταφα πτώματα» [Από το blog “ANemos”]



Πριν από μία εβδομάδα, στις 16.3.2013, στο blogANemos διαβάσαμε αυτό:


Καθημερινές εφημερίδες: Τα άταφα πτώματα
            Ο Παλιός Κόσμος αφήνει πίσω του πλήθος από πτώματα σε τυμπανιαία κατάσταση...
Κι όμως, κάποιοι επιμένουν να τα διατηρούν ως μούμιες ενώ πλήθος (ολοένα μειούμενο, βεβαίως) κόσμου συνεχίζει να εργάζεται σε αυτά και γι' αυτά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καθημερινές εφημερίδες. Γεννήματα της προ-βιομηχανικής εποχής από την ανάγκη καταγραφής, αρχικά, των εμπορικών κινήσεων της ανερχόμενης αστικής τάξης του 18ου αιώνα και αργότερα επιβολής -δια της ενημέρωσης- όλου του φάσματος των δραστηριοτήτων της. Κύριο δηλαδή επαναστατικό εργαλείο για την κατάληψη και μετά την εμπέδωση της εξουσίας της. Στους κατοπινούς αιώνες οι εφημερίδες χρησιμοποιήθηκαν και πάλι ως επαναστατικό εργαλείο του προλεταριάτου έτσι ώστε αυτό να παίξει με τη βοήθειά τους τον δικό του ιστορικό ρόλο.
Δευτερευόντως, οι εφημερίδες έγιναν φορείς πολλών κοινωνικών ρευμάτων που επιδίωκαν να κυριαρχήσουν στους τομείς της οικονομίας, των επιστημών και τεχνολογιών, της λογοτεχνίας κτλ. Ταυτόχρονα έγιναν στοιχείο της ταυτότητας των αναγνωστών τους που συμπλήρωνε τα υπόλοιπα στοιχεία εθνικής και κοινωνικής καταγωγής, πολιτικής ένταξης και ιδεολογίας, επιπέδου  ζωής κτλ
Σταδιακά οι εφημερίδες έγιναν "προϊόντα" το κόστος των οποίων καλυπτόταν από την αγορά τους και το κέρδος τους από τις διαφημιστικές καταχωρήσεις άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, πράγμα που λειτούργησε σε ελάχιστες περιπτώσεις και για σύντομες χρονικές περιόδους ιδιαίτερης οικονομικής ανάπτυξης, πραγματικής ή εικονικής.
Στην πραγματικότητα οι εφημερίδες ποτέ δεν κάλυπταν τα έξοδά τους και οι επιχειρήσεις που τις εξέδιδαν ήταν ζημιογόνες ως προς αυτήν τους τη δραστηριότητα.
Τότε γιατί συνέχιζαν (και συνεχίζουν) να τις εκδίδουν θα αναρωτηθούν κάποιοι.
Μα γιατί εξακολουθούσαν να τους είναι χρήσιμες ως εργαλεία κατάληψης και διατήρησης της εξουσίας τους και για να έχουν παράπλευρα κέρδη προβάλλοντας και ενισχύοντας τις άλλες δραστηριότητες τους σε μια ποικιλία οικονομικών τομέων.
Σήμερα οι καθημερινές εφημερίδες (και σταδιακά και οι υπόλοιπες) δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης ως προϊόντα ενημέρωσης. Η κυκλοφορία τους είναι ασήμαντη. Ο κόσμος δεν έχει ούτε τα χρήματα ούτε το λόγο να τις αγοράσει.Το ίδιο βέβαια και τα έσοδά τους αφού και ο τομέας της διαφήμισης είναι σε κατάρρευση.
Η κρίση αξιοπιστίας των Παλαιών Μέσων, οι σχέσεις διαπλοκής και το γεγονός ότι το έμψυχο προσωπικό τους ανήκει στην παλιά φρουρά της ιδρυματοποιημένης δημοσιογραφίας που σήμερα είναι ψηφιακά αναλφάβητη, συνόδευσαν τις εφημερίδες εδώ και μία δεκαετία, στην τελευταία τους κατοικία: τον κάδο απορριμάτων της ενημέρωσης και της επικοινωνίας.
Κάποιοι επιμένουν να δίνουν το φιλί της ζωής στα πτώματά τους που δεν επιδέχονται καν ταρίχευσης λόγω της εντατικής χημειοθεραπείας στην οποία υποβλήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Μάταια!
Είναι καιρός να τις αποχαιρετήσουν για πάντα μαζί με τα φαντάσματά τους...

ΠΗΓΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: