Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

«Η Τσικνοπέμπτη μέσα από τα μάτια των παιδιών» [Από το blog “Aspa online”]



Στις 17.2.2012, δηλαδή την επομένη της Τσικνοπέμπτης του 2012, στο blogAspa online” της Άσπας, που αναφέρεται συνήθως στις δύο κόρες της, στις συζητήσεις τους και στις ατάκες τους, διαβάσαμε αυτό:


Η Τσικνοπέμπτη μέσα από τα μάτια των παιδιών

Για εμάς μπορεί να ήταν “μία ακόμα γιορτή”. Πολλοί, ούτε καν θυμόμασταν ότι χθες ήταν Τσικνοπέμπτη, μέχρι που ανοίξαμε το πρωί τον υπολογιστή ή το ραδιόφωνο…
Για τα παιδιά όμως, όλα είναι διαφορετικά. Η Τσικνοπέμπτη, δεν είναι μία ακόμα γιορτή. Είναι κάτι μαγικό. Τα πάντα είναι μαγικά για τα παιδιά! Βλέπουν τον κόσμο μέσα από άλλα μάτια. Και αν τον δούμε κι εμείς μέσα από τα δικά τους, μάλλον έχουμε να μάθουμε πολλά.
            Χθες τα κορίτσια βγήκαν εκστασιασμένα από το σχολείο, ανακοινώνοντάς μου ότι “είναι Τσικνοπέμπτη“!
Στη διαδρομή για το σπίτι, άνοιγαν συνέχεια το παράθυρο για να μυρίσουν την υποτιθέμενη τσίκνα.
Η συζήτηση; Για τι άλλο; Για την Τσικνοπέμπτη:
“Τις Τσικνοπέμπτες συνήθως βρέχει ε μαμά; Από την τσίκνα μαζεύονται μαύρα σύννεφα στον ουρανό και μετά βρέχει, έτσι δεν είναι;”
Ή
- Μαμά πώς τη λένε την Τσικνοπέμπτη στα Αγγλικά;
- Δεν υπάρχει στα Αγγλικά αυτή η λέξη.
- Μα γιατί;
- Έτσι. Είναι Ελληνική γιορτή.
- Καλά πώς τη λένε την τσίκνα;
- Sizzle.
- Και την Πέμπτη;
- Thursday.
- SizzleThrusday τότε. Καλή SizzleThrusday μαμά!

Το απόγευμα, κάθε μία ώρα, έβγαιναν στο μπαλκόνι για να μυρίσουν την ατμόσφαιρα. Γιατί υποτίθεται ότι όσο πέρναγαν οι ώρες και πλησίαζε η ώρα του βραδινού, τόσο η ποσότητα της συσωρρευμένης τσίκνας έφτανε στο αποκορύφωμά της!
Αυτή η “τσικνή” μυρωδιά πολύ της άρεσε της Εβίτας, όπως έλεγε κάθε λίγο.
Αλλά δεν σταμάτησε να σκέφτεται τους λιγότερο τυχερούς: “Μαμά, πάμε αύριο στο ταχυδρομείο να στείλουμε νερό και φαγητό στους Αιγύπτιους;” (στους Αιγύπτιους λόγω ερήμου. Εκεί νομίζει ότι υπάρχει ανάγκη για βοήθεια…)
Αφού λοιπόν φάγαμε τα σουβλάκια μας και για επιδόρπιο το ζελέ που είχαν φτιάξει μόνα τους τα κορίτσια (θα ακολουθήσει νέο post) ήρθε η ώρα του ύπνου.
Οι τελευταίες σκέψεις της ημέρας αφορούσαν, τι άλλο; Την Τσικνοπέμπτη. Μετά από όλη αυτή την πυκνή τσίκνα που είχε δίχως καμία αμφιβολία καλύψει όoooλη την Ελλάδα, η Εβελίνα έδωσε στην αδελφή της σαφείς οδηγίες για το τι έπρεπε να κάνει:
Όλα τα ρούχα για πλύσιμο Εβίτα. Όλα. Μυρίζουμε από πάνω ως κάτω τσίκνα.”


ΠΗΓΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: