Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

«Μαύρο απόλυτο σκοτάδι» [Από το blog “Locus Publicus”]



Στις 5.6.2008, στο blog “Locus Publicus” διαβάσαμε αυτό:


Μαύρο απόλυτο σκοτάδι

Μα τι ακριβώς θέλουν οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων μας; Παραπονούνται για τραμπουκισμούς κουκουλοφόρων, για βία, ασυδοσία, σωματική βιαιοπραγία, κατάλυση της πανεπιστημιακής τάξης. Για φοιτητές που κλέβουν τις κάλπες με σιδερολοστούς.

Έστειλαν λέει και επιστολή, ζητώντας την συμβολή του πολιτικού κόσμου στη θωράκιση της πανεπιστημιακής ιδέας. Kαι τι σημαίνει αυτό; Τί ακριβώς επιθυμούν να κάνει η Πολιτεία; Τι συγκεκριμένα προτείνουν οι πρυτάνεις; Τι λύσεις οραματίζονται στο χάος που έχει δημιουργηθεί; Απ’ ό,τι τουλάχιστον γνωρίζω, δεν προτείνουν τίποτα. Η επιστολή περιέχει μια αόριστη έκκληση περί σωτηρίας των πανεπιστημίων, αλλά τίποτα συγκεκριμένο. Οι άνθρωποι που διοικούν τα πανεπιστήμιά μας, δεν έχουν τίποτα το συγκεκριμένο να προτείνουν.

Δεν τους κατανοώ. Υποχρέωση των πρυτανικών αρχών είναι η προστασία του δημοσίου χώρου, της περιουσίας των ελλήνων που συλλογικά χρηματοδοτούν τα δημόσια πανεπιστήμια, η ακαδημαϊκή ποιότητα και έργο που παράγεται στις σχολές. Yποχρέωσή τους είναι να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις. Τις οποίες ως στιγμής, εσκεμμένα αποφεύγουν. Να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό, τί ακριβώς κάνουν σε περιπτώσεις κατάλυσης της τάξης. Πώς ακριβώς φυλάνε το χώρο των πανεπιστημίων, της περιουσίας του Ελληνικού λαού. Τι μέτρα ακριβώς έχουν θεσπίσει για την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων και την αντιμετώπιση εισβολής τραμπούκων και τρομοκρατών. Πώς ακριβώς τιμωρούνται οι φοιτητές που καταστρέφουν τα εργαστήρια των πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση ως γνωστόν, δεν μπορεί να προστατεύσει τα πανεπιστήμια. Εννοώ νομικά. Υπάρχει το λεγόμενο πανεπιστημιακό άσυλο, και η αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει. Μόνον αν το ζητήσουν οι πρυτανικές αρχές. Και οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων, δεν έχουν ζητήσει ποτέ τέτοιο πράγμα. Ανέχονται να χτίζουν οι φοιτητές γραφεία με τούβλα, ανέχονται τραμπούκους να σπάνε εργαστήρια, ανέχονται να μην έρχονται οι φοιτητές στο μάθημα, ανέχονται να μην έρχονται ούτε οι καθηγητές στο μάθημα, ανέχονται τους φοιτητές να έχουν λόγο στη στελέχωση των πανεπιστημίων, ανέχονται ομηρίες καθηγητών και επισκεπτών, ανέχονται την αποβλάκωση του ενός συγγράμματος, ανέχονται την ατιμωρησία, και φυσικά διαφωνούν με οποιαδήποτε αξιολόγηση.

Παραπονούνται τώρα γιατί η βία αυξήθηκε, και οι τραμπούκοι θα τους σπάσουν το κεφάλι. Και τι να κάνει η κυβέρνηση, ο άτυχος ελληνικός λαός; Αφού οι δυναμικές των πανεπιστημίων εκεί οδηγούν. Αυτά θέλανε, αυτά τους βρήκανε.

Ας τελειώνει αυτό το παραμύθι. Η χρηματοδότηση και λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα, μέχρι, (1) να καταργηθεί το γελοίο πανεπιστημιακό άσυλο, (2) να καταργηθεί η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές καθηγητών, (3) να οριστεί αστυνόμευση των πανεπιστημιακών χώρων, (4) να θεσπιστεί Κώδικας Ηθικής Δεοντολογίας φοιτητών και καθηγητών, (5) να γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση μαθημάτων και παραδόσεων, και (6) να θεσπιστούν συγκεκριμένα, μετρήσιμα στοιχεία απόδοσης σε κάθε επίπεδο (ακαδημαϊκό, και λειτουργικό), για να υπάρχει αξιολόγηση. Μόνον έτσι διοικούνται οι οργανισμοί. Οι σωστοί οργανισμοί.

Θα πρότεινα επίσης (7) την εισαγωγή διδάκτρων για την κάλυψη μέρους του λειτουργικού κόστους των δημοσίων σχολείων μας. Για όσους δεν έχουν, χαμηλότοκα δάνεια για φοιτητές, που θα μένουν άτοκα μέχρι το πέρας των σπουδών τους. Δεν κατανοώ πως ένας έλληνας φοιτητής έχει λεφτά για ποτά, για ταξίδια, για μηχανάκια, για cd, για φροντιστήρια, για συναυλίες, αλλά δεν του περισσεύει τίποτα και για τη βοήθεια των δημοσίων σχολείων του.

Αυτό αποτελεί κατά τη γνώμη μου δείγμα συγκεκριμένης πρότασης. Πιθανώς όχι αρεστής. Αλλά είναι πρόταση που δίνει λύση στο αδιέξοδο των πανεπιστημίων μας. Τα καταστεί υπεύθυνα για την διοίκησή τους, τα χρήματα που τους δίνουμε και που δεν είναι δωρεάν, το τελικό προϊόν τους. Αυτές είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν, ΠΡΙΝ συζητήσουμε το τί είδος Παιδεία θέλουμε, τί σχολές θα μείνουν ή θα φύγουν, το μέγεθος της σύνδεσή τους με την αγορά. Και φυσικά πολύ πριν τη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Το μπαλάκι τώρα στον Καταλληλότερο. Αυτός διοικεί.


ΠΗΓΗ:

http://locuspublicus.blogspot.com/2008/06/m.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: