Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

«Ιδέα που αξίζει να εξαπλωθεί:Πες “Ναι”» [Από το blog “Aspa online”]


[Προσοχή! Η παρακάτω ανάρτηση αναφέρεται και σε επικείμενη (στις 26-11-2010) εκδήλωση!]


Πριν από έντεκα ημέρες, στις 8.11.2010, στο blogAspa online” της Άσπας, διαβάσαμε αυτό:


Ιδέα που αξίζει να εξαπλωθεί:Πες “Ναι”

Στις αρχές Οκτωβρίου παρακολούθησα το TEDxAcademy της Αθήνας. Τα TED, είναι εκδηλώσεις στις οποίες σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της Τεχνολογίας, της Ψυχαγωγίας και του Design (Technology, Entertainment & Design) μοιράζονται τις ιδέες τους και τα οράματά τους. Το «x» δίπλα στο TED σημαίνει ότι πρόκειται για event που διοργανώνεται από ανεξάρτητους διοργανωτές υπό τη γενικότερη καθοδήγηση TED.

Το motto του TED είναι «ιδέες που αξίζει να εξαπλωθούν» (ideas worth spreading) κι από ό,τι φαίνεται οι ιδέες που ακούστηκαν εκείνη την ημέρα βρήκαν εύφορο έδαφος και επηρέασαν όλους μας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. «Μα όλο για το TED μιλάτε!» έλεγε τις προάλλες μια φίλη και έχει δίκιο. Και από ό,τι φαίνεται θα μιλάμε για πολύ ακόμα.

To θέμα του φετινού TEDxAcademy ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο: «Τι χρειάζεται η Ελλάδα τώρα». Δεν ξέρω βέβαια αν φύγαμε από την εκδήλωση έχοντας μια σαφή απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, φύγαμε όμως γεμάτοι ιδέες, έμπνευση και όραμα να κάνουμε περισσότερες αλλαγές στη ζωή μας.

Παρακολουθώντας εκείνη την ημέρα ομιλίες ανθρώπων που ξεχώρισαν με το έργο τους και έχοντας πρόσφατα διαβάσει το Συνδεδεμένοι των Christakis και Fowler είμαι σίγουρη ότι οι σκέψεις μας, οι πράξεις μας και τα συναισθήματά μας μπορούν να πυροδοτήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και να επηρεάσουν πολύ περισσότερους ανθρώπους από αυτούς που γνωρίζουμε προσωπικά.

Είναι σημαντικό λοιπόν να επενδύουμε στον εαυτό μας (ένας από τους λόγους που πηγαίνουμε σε εκληλώσεις σαν το TED) και να επιλέγουμε προσεκτικά τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε (και πάλι, ένας από τους λόγους που πηγαίνουμε σε εκληλώσεις σαν το TED).

Έχοντας κάνει αυτή τη σύντομη εισαγωγή για το TED, θα ήθελα να βοηθήσω κι εγώ όπως μπορώ στη μετάδοση των «ιδεών που αξίζει να εξαπλωθούν» και να μοιραστώ κάποιες από αυτές που με άγγιξαν περισσότερο. Σήμερα θα γράψω για μία απλή ιδέα που άκουσα από τον πρώτο ομιλητή, τον Κώστα Μάλλιο, η οποία με έχει βοηθήσει πολύ και πιθανόν στο μέλλον να ακολουθήσουν κι άλλες που θα καταγράψω σταδιακά σε αυτό εδώ το blog.

Η ιδέα από την ομιλία του Κώστα Μάλλιου [βίντεο - στο 12.02]
«Καινοτομία και αλλαγή, σημαίνει να λες ναι. Δε σημαίνει να λες όχι. Όταν κάποιος σε πλησιάζει με μια ιδέα που νομίζει ότι είναι σπουδαία, ακόμα κι αν είσαι σκεπτικός, συγκρατήσου. Μην την κατακρίνεις. Πες ναι. Πες «πώς μπορώ να βοηθήσω; Πώς μπορώ να σε εμψυχώσω; Έχεις σκεφτεί αυτό; Έχεις σκεφτεί το άλλο;»

Γιατί με άγγιξε. Γιατί περιστοιχίζομαι από ανθρώπους που είναι δυναμικοί και γεμάτοι ιδέες και βλέπουν τα πράγματα από μία εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Από την άλλη εγώ έχω διερευνητικό/αναλυτικό μάτι, δεν ενθουσιάζομαι εύκολα και θεωρώ ότι και οι άλλοι πρέπει να βλέπουν τα πράγματα με τον δικό μου τρόπο. (Όταν συνέλθω από την κρίση αυτοκριτικής που με έπιασε, αυτό το post θα το διαγράψω!)

Δεν μπορώ όμως παρά να παραδεχτώ ότι όλα όσα έχουν συμβεί ως αποτελέσματα των «ναι» (που έχω πει απρόθυμα τον τελευταίο καιρό) είναι σπουδαία! Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για τους οποίους κάτι δεν μπορεί να δουλέψει, αλλά υπάρχουν και άλλοι τόσοι για τους οποίους τελικά δουλεύει και απογειώνεται! «Ναι» λοιπόν σε περισσότερα «ναι», τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα, έχουν προγραμματιστεί κι άλλες εκδηλώσεις TEDx.

Η αμέσως επόμενη είναι το TEDx Athens στις 26 Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα γίνει το TEDxAcademy Women στις 8 Δεκεμβρίου. Τώρα κανονικά αν άφηνα τη διερευνητική/αναλυτική μου πλευρά να επικρατήσει θα έλεγα ότι τρεις εκδηλώσεις TED που γίνονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (από δύο διαφορετικούς διοργανωτές) είναι πολλές - αλλά δε θα το πω. Ας συμμετάσχουμε σε όποιες μπορούμε και ας ζήσουμε τον παλμό που μεταδίδουν!

"Το πού θα βρίσκεστε 5 χρόνια από σήμερα, εξαρτάται από τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεστε και τα βιβλία τα οποία διαβάζετε."

~ Napoleon Hill

ΠΗΓΗ:

http://aspaonline.blogspot.com/2010/11/blog-post.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+AspaOnline+%28Aspa+Online%29&utm_content=Google+Reader


Δεν υπάρχουν σχόλια: