Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

«Βγάλε την πλερέζα...» [Από το blog “Memoryland”]


Πριν από τρεις ημέρες, στις 23.2.2012, στο blogMemoryland του Γεράσιμου, διαβάσαμε αυτό:


Βγάλε την πλερέζα...

'Έχεις κάρτες και δάνεια, χρέη που δεν μπορείς να πληρώσεις; Και φοβάσαι ότι θα χάσεις το σπίτι σου; Βγάλε την πλερέζα. Κάλεσε τώρα, 11880...'

Αυτά περίπου λέει η διαφήμιση, που με άψογο επαγγελματισμό ρουτινοποιεί την δυστυχία χιλιάδων, εκατομμυρίων σημερινών Ελλήνων. Πλέον, ο ανθρώπινος πόνος, η απόγνωση, βγήκαν από το χρονοντούλαπο της ανθρώπινης ιστορίας. Δεν είναι όπως τα ξέραμε ή όπως τα φανταζόμασταν. Άλλαξαν. Βγήκαν στην τηλεόραση. Κάποιοι, για την ακρίβεια, τα έβγαλαν στην τηλεόραση. Βγήκαν από την ανελέητη πραγματικότητα που πολλοί ζουν - ζούμε - και βρήκαν μια αλλιώτικη θέση στην τηλεοπτική υπερπραγματικότητα. Έγιναν διαφήμιση, εντάχθηκαν σαν ένα ακόμα κομματάκι στο μεγάλο, υπερπραγματικό (και εξωπραγματικό) παζλ που λέγεται ελληνική τηλεόραση. Έγιναν θέαμα, ένα προβληματάκι της καθημερινότητας που κάποιοι ειδικοί πίσω από αυτόν τον μαγικό αριθμό, μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις.

Θα δεις τι αυτοκίνητο να αγοράσεις, ποιο απορρυπαντικό τα κάνει ακόμα πιο λευκά, ποιο 'έξυπνο' κινητό κυκλοφορεί με έκπτωση, α και κάτι ακόμα: πώς δεν θα χάσεις το σπίτι σου. Αυτό, πλέον, που τρομάζει, που προκαλεί μεγαλύτερο αρνητικό δέος, ακόμα βαθύτερο προβληματισμό από την ίδια την κρίση την οποία σήμερα βιώνει η Ελλάδα, είναι η απόπειρα νορμαλοποίησής της: ακόμα και των πιο φριχτών της όψεων, των πιο οδυνηρών σπασμών της, που μαστιγώνουν ανελέητα τους πολίτες αυτής της χώρας. Γιατί η κρίση, ακόμα και η χειρότερη κρίση, αντιμετωπίζεται. Η τηλεοπτική της όμως μετάλλαξη, σκληρότερη και από την ίδια την σκληρή πραγματικότητα της κρίσης, σε αφήνει άφωνο, αποσβολωμένο.

ΠΗΓΗ:

http://gerasimos-memoryland.blogspot.com/2012/02/blog-post_23.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: