Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

«Το ταμπού των εξοπλισμών» [Από το blog “ Ροϊδη εμμονές”]



Πριν από είκοσι ημέρες, στις 9.1.2013, στο blog “Ροϊδη εμμονές” , διαβάσαμε μεταξύ άλλων αυτό:


Το ταμπού των εξοπλισμών

Διαβάζω στο capital.gr (3.1-Μαρίνα Μάνη): «Στρατιωτικοί εξοπλισμοί παρά… τη φτώχεια

Ούτε μία ώρα δεν διήρκεσε η χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου. Γρήγορα και ομόφωνα εγκρίθηκε η εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου για την προμήθεια 67 ανταλλακτικών κινητήρων αεροσκαφών F-16 Block 52+ που θα υλοποιηθεί μέσα από διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Κατά την ενημέρωση, το κόστος θα ανέλθει στα 183,7 εκατ. ευρώ, που θα «απλωθεί» στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ οι εν λόγω κινητήρες αντιστοιχούν στο ήμισυ των F-16 που διαθέτει η πολεμική Αεροπορία της χώρας. Πέραν αυτής της προμήθειας, στο Πεντάγωνο έχουν φτάσει εισηγήσεις από τις ηγεσίες και των τριών «όπλων» για νέες, γενναίες, παραγγελίες σε στρατιωτικό εξοπλισμό… σε πείσμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της σκληρής λιτότητας. Περιλαμβάνουν δε, από μεταφορικά ελικόπτερα, αεροσκάφη και φρεγάτες, μέχρι ναρκοθηριευτικά, ερπυστριοφόρα και αμφίβια τεθωρακισμένα. Το συνολικό κόστος αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ, ωστόσο για να μη προκληθούν αντιδράσεις προβλέπεται (και προτείνεται) να γίνει η αποπληρωμή τους σε βάθος εφταετίας ή και δεκαετίας.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρέπει «να κρατάμε μικρό καλάθι», καθώς «ναι μεν υπάρχουν πιέσεις… έσωθεν και έξωθεν για τις νέες προμήθειες», ωστόσο το ύψος των παραγγελιών θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και τις συμφωνίες με τους δανειστές. ‘Εκτός κι αν οι τελευταίοι δώσουν το πράσινο φως για το σύνολο των παραγγελιών’, η επισήμανση».
Θα περίμενε κανείς να έχουν εκδηλωθεί σκληρές αντιδράσεις από τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά προς το παρόν στηρίζουμε τις ελπίδες μας για περιορισμό αυτής της παράλογης δαπάνης στους «δανειστές», που θα βρεθούν στο δίλημμα ποιους να υποστηρίξουν τους τραπεζίτες ή τους εμπόρους όπλων ή θα βρουν τη χρυσή τομή και για τους δυο. Η Αριστερά είναι εγκλωβισμένη στα σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας με το εθνικόφρον κόμμα Καμμένου και στο πατριωτικό προφίλ που καλλιεργεί και μέχρι στιγμής δεν βρήκα τίποτα περισσότερο από την αναδημοσίευση του ρεπορτάζ του capital.gr στο iscra.gr, καμμία επίσημη κεντρική τεκμηριωμένη πολιτική αντίδραση.
Διαβάζω επίσης: (Εφημερίδα Συντακτών-03/01/): «…στη χθεσινή «Die Welt» ο Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Χένρικ Μ. Μπρόντερ….υπογραμμίζει ότι η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για τα σημερινά πάθη των Ελλήνων αφού αντί να τους βοηθά σκέφτεται το δικό της όφελος. Καυτηριάζει τη χώρα του για την πώληση οπλικών συστημάτων προς την Ελλάδα η οποία, όπως γράφει, δεν έχει επαρκείς πόρους για την αγορά τους ενώ καταγγέλλει τον φαύλο κύκλο χρηματοδότησης της Ελλάδας, που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα των πωλητών (όπλων) και των τραπεζών
-Διαβάζω στο Έθνος (26.12): «ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-DIE LINKE. Γκίζι: Να μειώσει η Ελλάδα στο 50% τις εξοπλιστικές δαπάνες για να λάβει βοήθεια. Οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώνονταν κατά 50% οι εξοπλιστικές δαπάνες και θα φορολογηθεί η περιουσία, θα έδινε η γερμανική «Αριστερά» (Die Linke), δηλώνει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Γκρέγκορ Γκίζι, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων…».
Μια και μιλάμε για αντιδράσεις Γερμανών στους εξοπλισμούς μας (να οφείλεται στο ότι μας μισούν που τους νικήσαμε στον πόλεμο, όπως δήλωνε ιστορική μορφή της πολιτικής μας σκηνής μετακινούμενη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς;), καταφεύγω σε δήλωση του Κον Μπεντίτ (14.9.2011) ο οποίος συνεχίζει να στηλιτεύει τη χώρα του και τη Δύση για τον παραλογισμό των ελληνικών εξοπλισμών. «Ο ελληνικός λαός ζει αναπαράγοντας τη μυθοπλασία του. Για λόγους ιστορικούς και φιλοσοφικούς η Ελλάδα είναι μέρος της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, όμως ξοδεύατε το 4% του ΑΕΠ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Μιλάτε συνέχεια για τον τουρκικό κίνδυνο. Η συνθήκη της Λισσαβόνας κατοχυρώνει την αμοιβαία προστασία των κρατών-μελών – η άμυνά σας είναι η ΕΕ. Με την οικονομία που έχετε δεν μπορείτε να αυξάνετε τις στρατιωτικές σας δαπάνες με τον ίδιο ρυθμό. Ως γνωστόν εξάλλου, η διαφθορά εισχωρεί σε τέτοιους μηχανισμούς – εξοπλισμών και μυστικών υπηρεσιών. Ή μήπως νομίζετε, ότι ο εξοπλισμός σας λειτουργεί αποτρεπτικά, φοβίζει τους Τούρκους;» δήλωσε ο επικεφαλής των Πρασίνων στην Ευρωβουλή Ντανιέλ Κον Μπεντίτ».
Σίγουρα ο Μπεντίτ είναι όργανο της Άγκυρας. Διαβάζω: «Την πρόθεσή του να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών επιβεβαιώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέπτεται αύριο την Αθήνα, επιχειρώντας να περάσει μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης στο πνεύμα των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», που προωθεί τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα. Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Ερντογάν επιβεβαίωσε την παραμονή της επισκέψεώς του ότι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει στην Αθήνα είναι «και η μείωση των εξοπλισμών, διότι και οι δύο χώρες έχουν τεράστιες αμυντικές δαπάνες και μ’ αυτό τον τρόπο θα πετύχουν μεγάλη εξοικονόμηση» (ΤΟ ΒΗΜΑ 13/05/2010).
Η επιμονή του κ.Ερντογάν στο θέμα είναι πολύ ύποπτη, μάλιστα για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια κατηγορεί και την ίδια την πατρίδα του: «Ταγίπ Ερντογάν-«Οι εξοπλισμοί χαντάκωσαν την Ελλάδα». Σιβυλλική δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού για «φανταστικούς εχθρούς» που κατασκεύασαν η Αθήνα και η Αγκυρα»  (ΤΟ ΒΗΜΑ, 6/10/2010-Ν.Χασαπόπουλος).
Αυτοί οι ξένοι έχουν βαλθεί να μας δυσφημήσουν. Ήταν τυχαία η λίστα Λαγκάρντ; Είναι τυχαία τα ρεπορτάζ του Spiegel και του Reuters κατά των Ελλήνων καπιταλιστών; Είναι τυχαία η πρόταση του προέδρου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών κ.Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (18.11.2012) να «παγώσουν» οι περιουσίες των πλούσιων Ελλήνων στην Ευρώπη και η ρητή τους απαίτηση ως όρου παροχής βοήθειας να συμμετάσχουν οι εύποροι Έλληνες στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας μας. Ήταν τυχαίο ότι ο αγγλικός Τύπος (25.10.2011) στοχοποίησε φτωχούς μητροπολίτες (τι έγινε η έρευνα του ΣΔΟΕ, σταμάτησε μετά τη συνάντηση με τον κ.Ιερώνυμο;), που αγόρασαν ένα πολυτελές σπιτάκι για τα γηρατειά τους στο Λονδίνο;
-Για να σοβαρευτώ λίγο, νομίζω πως η Αριστερά οφείλει εκτός από τις αβανταδόρικες υποθέσεις (Παπακωνσταντίνου), εκτός από τον κ.Βενιζέλο που ορθότατα υποψιάζεται, να βάλει στο στόχαστρό της κάθε ντόπιο μεγαλοαπατεώνα, κάθε ληστρική ή προνομιούχο κοινωνική ομάδα, να σπάσει τα ταμπού των εξοπλισμών και της Εκκλησίας, παράλληλα με τα μεγάλα της σοσιαλιστικά και ανατρεπτικά οράματα, που έτσι κι αλλιώς θα αργήσουν (φοβάμαι πάρα πολύ) να πραγματωθούν. Αν δεν το κάνει συστηματικά, στοιχειοθετημένα, επίμονα ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ταυτόχρονα με συγκεκριμένες ώριμες προοδευτικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις τις οποίες αμελεί, θα αφήσει τον κ.Σαμαρά με τους (το θρασύ και το γραφικό) συνεταίρους του να παριστάνουν τους  Αγγέλους της κάθαρσης και τους στρατιώτες της Μεταρρύθμισης, εκτός και αν η Αριστερά έχει εκχωρήσει το καθήκον αυτό στο σοβαρό κομμάτι των πολιτικών και των δημοσιογράφων της Ε.Ε.

ΠΗΓΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: