Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

«Σημειολογίες και άλλα εορταστικά» [Από το blog “Προσοχή δαγκώνει (Peslac)”]



Πριν από πέντε ημέρες, στις 31.12.2012, στο blog “Προσοχή δαγκώνει”  του Βασίλη, διαβάσαμε αυτό:


Σημειολογίες και άλλα εορταστικά
            Με μια ωραιότατη βρόχα κλείνει την αυλαία το 2012 και μας κουνάει μουσκεμένο το μαντήλι. Υποθέτω πως είναι σημειολογικό το θέμα -ήθελε να μας θυμήσει πόσο κωλοχρονιά ήταν και αυτή και ο καλύτερος τρόπος ήταν να μας αφήσει με πλημμύρες και θεομηνίες. Σαν τις κακιασμένες πρώην γκόμενες, που πριν σου αδειάσουν τη γωνιά, φροντίζουν να σου σπάσουν τα πιατικά και να πετάξουν τα ρούχα σου στο φωταγωγό...
Στο καλό και δεν θα μας λείψεις. Δεν μας έφερες και τίποτε χαρμόσυνο για να μας λείψεις, άλλωστε. Α, όχι, ξέχασα. Βγήκε το iPhone 5 και χαρήκανε λίγο οι απανταχού geeks. Βέβαια, δεν τα πολυπιστεύω όλα αυτά τα σημειολογικά. Απόδειξη; Το 2013, το οποίο θα μας υποδεχτεί αύριο με λιακάδα και ζέστη, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι καλή η χρόνια, διότι ήδη γνωρίζουμε όλοι από πριν πως και αυτό τα ίδια σκατά θα είναι και χειρότερα! Αλλά οι δεισιδαιμονίες και οι προλήψεις πάντα ασκούσαν ιδιαίτερη επιρροή στον άνθρωπο, όσο χαζές και αν είναι σε ορισμένες περιπτώσεις. Σαν το ρόδι που σπάμε για γούρι μπροστά στην πόρτα, για παράδειγμα. Το έσπασα και πέρσι και αντί για γούρι μου ήρθε το αγγούρι. Έτσι που έχουν γίνει τα πράγματα στη χώρα, πλέον, τι να σου κάνει το ένα ρόδι; Ολόκληρη τη ροδιά πρέπει να ξεριζώσεις και να την κοπανάς στο μάρμαρο του χωλ, σαν να σβήνεις φωτιά. Και μην παραλείψω και το φλουρί της βασιλόπιτας, που η μόνη περίπτωση που μπορεί να σου φέρει τύχη αν σου πέσει, είναι αντί για φλουρί να έχουν χώσει μέσα στην πίτα κάνα μονόπετρο, μπας και το πουλήσεις και πιάσεις την καλή. 
Αλλά μην τη μαγαρίσω τελείως την παραμονή -γράφω που γράφω μια φορά τον χρόνο (από Γενάρη σε Γενάρη κοντεύω να το πάω), μη σας κάνω και την καρδιά λαχανόκηπο. Έχετε τα ΜΜΕ γι' αυτό! Ασχέτως με τα σημειολογικά και λοιπά καταθλιπτικά που έγραψα παραπάνω, εγώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τη γουστάρω. Και την Πρωτοχρονιά, διότι γιορτάζω και δεν είναι ασήμαντο πράμα να γιορτάζεις την πρώτη μέρα του έτους -νιώθεις κάπως σελέμπριτης, όπως και να το κάνουμε! Αλλά την παραμονή τη γουστάρω πιο πολύ, διότι είναι η μέρα που ξεχνάω ότι είμαι ένας αντικοινωνικός μίζερος και βγαίνω από το καβούκι μου. Είναι η μέρα που ψάχνω το ίντερνετ για να βρω καμιά πρωτότυπη σαλάτα ή πιάτο για το εορταστικό δείπνο. Η μέρα που θα κάνω τη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να ψωνίσω και θα τρέξω στο σούπερ μάρκετ να τα αγοράσω, κάνοντας κόντρες με τις γριές με τα καρότσια στους διαδρόμους. Η μέρα που θα φτιάξω τα γλυκάκια μου για να κεράσω για τη γιορτή (ή που θα πάω να τα αγοράσω έτοιμα, αφού τα δικά μου γλυκά βγήκαν σαν στραβοχυμένα τοξικά απόβλητα). Η μέρα που θα περάσω με καλή παρέα, παίζοντας επιτραπέζια ή κάνοντας σαχλαμάρες όσο θα ετοιμάζουμε τα φαγητά.
Μια μέρα, μόνο, σε ολόκληρο το έτος που σκασίλα μου για όλα τα υπόλοιπα. Άντε, δύο, διότι είπαμε ότι είναι και η επόμενη -που γιορτάζω και ασχολούνται όλοι μαζί μου και αν υπάρχει ένα πράγμα που απολαμβάνει πλήρως ένα ψώνιο, αυτό είναι το να ασχολούνται μαζί του -τόσοι βλαμένοι που περιδιαβαίνουν τα κανάλια δεν γίνεται να έχουν άδικο! Εδώ, ολόκληρη εγγραφή έκατσα κι έκανα στο μπλογκ, που κόντεψα να ξεχάσω και τον κωδικό εισόδου -να πόσο μου αρέσει η παραμονή! 
Και, ναι, επειδή το ανθρώπινο είδος είναι αθεράπευτα ονειροπόλο, ρομαντικό και καλόπιστο (=ηλίθιο), ίσως στην καλή μου διάθεση παίζει τον ρόλο της και η άτιμη η σημειολογία πάλι. Έχεις πάντα ενδόμυχα την ελπίδα ότι η τελευταία μέρα του χρόνου, θα φέρει και ένα τέλος στις σκοτούρες και τις αναποδιές σου. Ότι επειδή τέλειωσε το "κακό έτος", πήρε μαζί του και όλη τη γρουσουζιά που σε γυροφέρνει, λες και σε μούντζωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Σαββατογενημένων. Και, παράλληλα, ότι η χαραυγή του νέου έτους θα είναι ευκαιρία για μία ολική επαναφορά -τύφλα να 'χουν ο Σβαρτζενέγκερ και ο Φάρελ- σε όλους τους τομείς της ζωής σου. 
Αλλά δεν σταυρώνω και τα δάχτυλα! Οι Συμβολισμοί και οι Μεταφορές είναι απλώς τα βλαμένα ξαδελφάκια της Πραγματικότητας και της Κυριολεξίας -κανείς δεν πρέπει να τα παίρνει στα σοβαρά! Το μόνο πράγμα που κάνει reset την Πρωτοχρονιά είναι το ημερολόγιο σου -ίσως και ο τρόπος που θωρείς τα πράγματα για λίγο. Και δεν είναι καθόλου κακό αυτό... 
Όπως και να έχει, καλή χρονιά! Καλύτερη από την προηγούμενη, τουλάχιστον! 

ΠΗΓΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: