Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

«Γιατί όχι οικονομικός έλεγχος στους Δήμους;» [Από το blog “ Ροϊδη εμμονές”]



Πριν από μία εβδομάδα, στις 27.12.12012, στο blog “Ροϊδη εμμονές” , διαβάσαμε αυτό:



Γιατί όχι οικονομικός έλεγχος στους Δήμους;

Εμάς και σωστό μας φαίνεται, και λογικό  

Έχουμε παραφρονήσει. Κατατάσσουμε τη λογική με ή άνευ, εισαγωγικών, στην αριστερά στη δεξιά στους μνημονιακούς ή στους αντιμνημονιακούς κ.ο.κ. Ξέρουμε ότι δισεκατομμύρια «σπαταλήθηκαν» και σπαταλούνται χωρίς έλεγχο, εποπτεία, χωρίς απόδοση λογαριασμού, ισολογισμού, ευθυνών, χωρίς «κανέναν κερατά στο κεφάλι μας» στο όνομα μιας σουρεαλιστικής… αυτοτέλειας. Για την πτώχευση του κράτους φταίνε πάντα οι κακοί άγγλοι γάλλοι πορτογάλοι, κυρίως γερμανοί, το αυτό ισχύει για την ισοπέδωση μισθών συντάξεων και κατάλυση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου. Για όλα φταίνε οι ξένες πονηρές δυνάμεις που επιβουλεύονται την ομορφότερη χώρα του κόσμου που έδωσε τα φώτα σε ολόκληρο τον κόσμο -όταν οι άλλοι έτρωγαν βελανίδια εμείς διορίζαμε λαδώναμε υπερτιμολογούσαμε δοξολογώντας τον θεό της Ελλάδος του φαύλου ψηφοθηρικού πελατειακού κράτους και μια Δικαιοσύνη κατάλληλα δομημένη και συμβιβασμένη στην επιβράβευση της ατιμωρησίας, της μαγκιάς κλανιάς λεβεντιάς και κωλοφινιστρίνης. Διαβάζει ο υποφαινόμενος κινέζος στα μήντια ότι «Στο εξής, τα οικονομικά των ΟΤΑ θα παρακολουθούνται στενά και σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις στην πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών τους, θα λαμβάνονται δραστικά μέτρα.[…] Όταν διαπιστώνεται απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, το Παρατηρητήριο θα παρεμβαίνει μέσα σ’ ένα μήνα από τη λήξη του τριμήνου και θα υποδεικνύει στον Οργανισμό πώς θα διορθώσει την απόκλιση, με τους ΟΤΑ να υποχρεούνται σε άμεση συμμόρφωση. Εφόσον ο προϋπολογισμός παραμένει εκτροχιασμένος για δύο τρίμηνα, τότε ο ΟΤΑ θα μπαίνει σε καθεστώς επιτροπείας και με απόφαση που εκδίδει ο υπουργός Εσωτερικών θα υποχρεώνεται σε: 1) Αναστολή προσλήψεων – Υποχρεωτικές μετατάξεις εργαζομένων. 2) Αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές. 3) Αύξηση έως και δεκαπλασιασμό του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου και επιβολή του αυξημένου τέλους υποχρεωτικά μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του, αλλά και… 4) Πάγωμα όλων των δαπανών εκτός από τη μισθοδοσία και τις απολύτως ανελαστικές δαπάνες».
Διαβάσατε κάτι παράλογο από τα προαναφερόμενα; Απολύτως λογικά μου φαίνονται. Λογικότατα μου ακούγονται, και το αυτό ελπίζω να ισχύει και για σένα αναγνώστη. Σε όλους μας, αν διαθέτουμε ένα δράμι μυαλό.
Σε όλους πλην των «ενδιαφερομένων». Των δημοτικών αρχόντων, φυσικά, που αντιδρούν σφόδρα στην «στην αυστηρή εποπτεία των οικονομικών των δήμων μέσω του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» (μία απλή ή σκέτη εποπτεία,  ένας απλός, νέτος-σκέτος οικονομικό έλεγχος θα γινόταν αποδεκτός;)  -Όχι μόνον αυτό. «Αποφάσισαν» λέει,  να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της συνταγματικότητας του μέτρου, επιδιώκοντας την ακύρωσή του.
Χοντρικά, χωρίς αστεία τώρα: Δηλαδή οι δημοτικές αρχές. Οι δήμαρχοι επιθυμούν. Δηλαδή οι δήμαρχοι Απαιτούν. Να είναι ελεύθεροι να διαχειρίζονται όπως αυτοί νομίζουν το δικό μας χρήμα, τους δικούς μας φόρους, αυτούς που καταβάλλουμε εμείς, ο ελληνικός λαός.  Χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς τη στοιχειώδη εποπτεία, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
Όταν διάβασα την είδηση (και την αντίδραση των δημάρχων), δεν πίστευα στα μάτια μου. Δηλαδή δεν γίνεται – δεν γινόταν ποτέ –δεν έγινε ποτέ έλεγχος στην οικονομική διαχείριση των Δήμων; Οι Δήμοι δεν δημοσιεύουν ισολογιμούς; Δεν ξέρω αν θα πρέπει να κλάψει ή να γελάσει κανείς. Σε τι χώρα ζούμε όπου για τις δαπάνες δημοσίου χρήματος «θέλουμε και διεκδικούμε την αυτοτέλεια» μη δίνοντας λογαριασμό ούτε στο κράτος το οποίο σε χρηματοδοτεί διαχειριζόμενο τα χρήματα των φορολογούμενων.
Έχουν κάτι να κρύψουν οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Γιατρέ μου,
Αν η αντίδραση των δημάρχων έχει να κάνει με «τυχόν» απ’ ευθείας εργολαβικές αναθέσεις, αγορές, υπερτιμολογήσεις, ψεύτικα παραστατικά, εκατοντάδων διορισμών κάθε πονεμένου συγγενή, γνωστού και ψηφοφόρου, με ταξιδάκια αναψυχής για «αδελφοποίηση» δήμων του εξωτερικού κλπ. Αν γιατρέ μου υπάρχουν περιπτώσεις υπεξαίρεσης πολλών €κατομμυρρίων, όπως αυτή, του φτερωτού συναδέλφου σου και ολυμπιονίκη – κακώς, πολύ κακώς τον μπλέξανε- πρώην δημάρχου Θες/νίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, να μου κλείσεις επειγόντως ραντεβού, θέλω να λιποθυμήσω στο ιατρείο σου και υπό τη δική σου φροντίδα.
Να μη μας διαφεύγει ποτέ ότι όλα αυτά τα ωραία που διαβάσαμε έως εδώ, δεν αφορούν παρά μόνο τη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σκεφτείτε πόσες ακόμα «θεσμικές διοικήσεις» υπάρχουν, κυρίως ΠΩΣ λειτουργούσαν και εξακολουθούν να λειτουργούν, διότι ως γνωστόν, του έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει…
Μαθαίνω ότι αντίστοιχη ρύθμιση προωθείται για τις ΔΕΚΟ, αυτό μας κάνει να υποθέσουμε ότι έως τώρα ούτε οι ΔΕΚΟ έδιναν επαρκή λογαριασμό. Τρελαίνεσαι!
Δεν ξέρω πόση ευφυΐα χρειάζεται κανείς, για να πάρει έστω μυρουδιά ότι, για τη ειδική περίπτωση του πλανήτη Σειρίου, τα έχουμε ξαναπεί,  δεν φταίει
μόνο ο καπιταλισμός, ούτε ξένες δυνάμεις κατοχής και λοιπέ εβραιομασονικέ μπαξέδε, για τα χάλια μας.
Ευφυΐα; δεν το συζητώ. Έχουμε πολύ παραπάνω απ’ ότι θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε, η κουτοπονηριά περισσεύει.

ΠΗΓΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: