Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

«Μικρά πράσινα βήματα […]» [Από το blog “Aspa online”]



Μόλις σήμερα, 5.6.2013, στο blogAspa online” της Άσπας, διαβάσαμε, μεταξύ άλλων, αυτά:


Μικρά πράσινα βήματα […]

            Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Τι ωραία που θα ήταν να μπορούσαμε να πούμε ότι το περιβάλλον σήμερα γιορτάζει… Δυστυχώς όμως το περιβάλλον νοσεί. Σε λιγότερο από δύο γενιές η γη πέρασε από το οικολογικό απόθεμα στο οικολογικό έλλειμμα.
Αν εμείς, ο κόσμος στο σύνολό του, συνεχίσουμε να ζούμε όπως σήμερα, θα χρειαστούμε τις πηγές δύο πλανητών όπως ή γη έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030 για να διατηρήσουμε το σημερινό τρόπο ζωής μας.
Ενέργεια, νερό, τρόφιμα και πρώτες ύλες – όπου και αν κοιτάξουμε, καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Πρέπει να αλλάξουμε μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.

Μικρά πράσινα βήματα
Όπως είχα γράψει πρόσφατα […], αν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον, δεν υπάρχει σύντομος δρόμος. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το σπίτι μας. Και ποια είναι τα μικρά πράσινα βήματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε καθημερινά ώστε να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος; Να κάποια από αυτά:
Κάνουμε ανακύκλωση.
Δεν αφήνουμε συσκευές στο stand by. Τις κλείνουμε με διακόπτη.
Αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες μας με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά.
Πλένουμε όποτε μπορούμε τα ρούχα μας στους 30 ºC αντί για τους 40 ºC. Προσέχουμε την κατανάλωση νερού.
Το χειμώνα χαμηλώνουμε το θερμοστάτη κατά έναν ως δύο βαθμούς. Το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε όποτε είναι δυνατόν ανεμιστήρα αντί για air condition.
Επιλέγουμε πάντα «πράσινες» συσκευές.
[…]

ΠΗΓΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: