Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

«Αδούλωτη, αφορολόγητη Ύδρα» [Από το blog “ Ροϊδη εμμονές”]
Πριν από ένα μήνα, στις 19.8.2012, στο blog “Ροϊδη εμμονές” , διαβάσαμε αυτό:


Αδούλωτη, αφορολόγητη Ύδρα

Το “δίκιο” του Υδραίου φοροφυγά
του Αντώνη Φουρλή στο Protagon.gr
Ύδρα, Αύγουστος 2012.
            Κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας φτάνει στο υπερήφανο, ελεύθερο (όπως το αντιλαμβάνονται ορισμένοι – όχι όλοι, ασφαλώς – εκ των επιχειρηματιών της Ύδρας) από τον έλεγχο της εφορίας, νησί. Οι κατάσκοποι του ελληνικού κράτους έχουν αναλάβει αποστολή δολιοφθοράς: να πάνε σε ταβέρνες και μπαράκια για να διαπιστώσουν εάν κόβονται αποδείξεις. Ενα μεσημέρι (Παρασκευή 17 Αυγούστου) οι κατάσκοποι κάθονται σε μία από τις πλέον τουριστικές ταβέρνες του νησιού και κοιτάζουν γύρω. Στα τραπέζια, οι πελάτες τρώνε, πίνουν κι έπειτα πληρώνουν το λογαριασμό. Οι σερβιτόροι τους εύχονται καλή χώνεψη και τους ξεπροβοδίζουν, αλλά αποδείξεις δεν δίνουν. Κατά μία ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, μάλιστα, οι ιδιοκτήτες ρώτησαν ευθέως τους ελεγκτές, εάν πρέπει (;) να κόβουν αποδείξεις σε όσους κάθονται. Στο τέλος, οι ελεγκτές έχουν το θράσος να ζητήσουν από τον υπεύθυνο του καταστήματος, να τους ακολουθήσει στο αστυνομικό τμήμα, γιατί το ποσό των εισπράξεων χωρίς αποδείξεις είναι αυξημένο και προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία. Και τότε μερικές δεκάδες αδούλωτοι Υδραίοι (όσοι αισθάνονται ότι αδικούνται, επειδή τιμωρείται η φοροδιαφυγή) συνειδητοποιούν ότι καταλύεται το κράτος (τους) και ξεσπούν. Παίρνουν στο κατόπι την οικονομική αστυνομία και, προ του κινδύνου να λιντσαριστούν, το κλιμάκιο και ο ντόπιοι αστυνομικοί “ταμπουρώνονται” στο αστυνομικό τμήμα. Οι επαναστάτες τότε κόβουν το ρεύμα και το νερό, πολιορκώντας το αστυνομικό τμήμα, κατά τα πρότυπα του Μωάμεθ Β’ – του πορθητή της Πόλης! Στο λιμάνι, οι “αντικαθεστωτικοί” φοροφυγάδες κερδίζουν και τη ναυμαχία: κόβουν τους κάβους του ιπτάμενου δελφινιού, όταν επιχειρούν οι αστυνομικοί να…διαφύγουν μαζί με τον κρατούμενο επιχειρηματία, δέρνουν και μερικούς από το πλήρωμα! Το πρωί, τα ΜΑΤ έσπευσαν στην Ύδρα για να…λυθεί η πολιορκία του αστυνομικού τμήματος και να εφαρμοστεί (ας πούμε…) ο νόμος.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα ρημαγμένη και σχεδόν χρεοκοπημένη, όπου όμως οι παλιές, καλές συνήθειες δεν αλλάζουν με τίποτα. Μερικές δεκάδες “τσαμπουκάδες” κάνουν ό,τι γουστάρουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Αυτοδιορίζονται “κυβερνήτες” ενός νησιού και καταλύουν το κράτος, παραβιάζουν τους νόμους, χειροδικούν και εκτοξεύουν απειλές, επί δικαίων και αδίκων. Δεν αποτελεί, ούτε κατά διάνοια, έκπληξη το γεγονός ότι βρέθηκαν και ορισμένοι τοπικοί παράγοντες να τους δικαιολογήσουν. Εις εξ αυτών, μου δήλωσε ότι “ξέφυγαν” τα παιδιά και, εν πάση περιπτώσει, ναι – πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος, αλλά όχι και να συλλάβουν το γιο, που λιποθύμησε και η μητέρα του από την σύγχυση…
Η παρακμή σε μία χώρα δεν έρχεται – ούτε φεύγει μόνη της. Στην Ελλάδα μας, που μοιάζει τα τελευταία χρόνια περισσότερο με τριτοκοσμικό χαλιφάτο, η παρακμή θυμίζει κάτι από Βυζάντιο: τοπικοί ηγετίσκοι, γκρουπούσκουλα στα όρια της παρανομίας, διεφθαρμένοι τοπικοί άρχοντες και βουλευτές έτοιμοι να υποθάλψουν κάθε απίθανο στοιχείο για μερικά ψηφαλάκια, δημόσιες υπηρεσίες – κάστρα του ρουσφετιού και του λαδώματος, σταδιακά υποκατέστησαν κάθε κεντρική εξουσία και κατέστησαν πολύ σχετική την έννοια της εφαρμογής των νόμων. Εδώ είμαστε, λοιπόν. Και, για να μην ονειρευόμαστε ότι κάτι άλλαξε επειδή χθες έτυχε στην Ύδρα να βρουν απέναντί τους μερικούς ελεγκτές και αστυνομικούς με φιλότιμο οι “επαναστάτες”, σας παραπέμπω σε ένα προφητικό άρθρο που έγραψε η αγαπητή συνάδελφος (και προσωπική μου φίλη – γειά σου, Δώρα), η Δώρα Αντωνίου στην “Καθημερινή”. Δημοσιεύθηκε υπό τον εξαιρετικό τίτλο “τα νησιά της φοροδιαφυγής”, κατά διαβολική σύμπτωση, την ίδια ακριβώς ημέρα που συνέβαιναν τα πάντα στην Ύδρα. Παρασκευή, 17 Αυγούστου…


Με την ευκαιρία διαβάσαμε και το άρθρο στο οποίο παραπέμπει ο συντάκτης του παραπάνω, δηλαδή αυτό:


Τα νησιά της φοροδιαφυγής
Tης Δωρας Αντωνιου
            Αυτό που όλοι βιωματικά γνωρίζουμε -ότι η φοροδιαφυγή το καλοκαίρι δραπετεύει μαζί μας στα νησιά- επιβεβαιώνεται και επισήμως. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε καλοκαιρινούς προορισμούς αποκαλύπτουν γλαφυρά το περίφημο «όργιο φοροδιαφυγής». Ας είμαστε ευχαριστημένοι τουλάχιστον για το πρώτο βήμα που έγινε: το ότι επιτρέπεται στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ κατ’ αρχήν να αποβιβάζονται στα νησιά και ακολούθως να ελέγχουν τους εκεί επαγγελματίες. Γιατί δεν είναι πολύ μακριά οι εποχές που διαβάζαμε στις εφημερίδες ότι οι «αγανακτισμένοι» καταστηματάρχες στο ένα ή στο άλλο νησί «πέταξαν το ΣΔΟΕ στη θάλασσα», επιδεικνύοντας αδούλωτο φρόνημα έναντι οποιασδήποτε απόπειρας ελέγχου, με την ανοχή, τουλάχιστον, των τοπικών εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, αν όχι την ψηφοθηρική αλληλεγγύη τους.
Η εξόφθαλμη περιφρόνηση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σταμάτησε. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι αγρίεψαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και τους φοβούνται οι υποκείμενοι σε έλεγχο. Θεωρώ ότι απλώς έχουν συναίσθηση της αγανάκτησης που θα προκαλούσε η επανάληψη των τακτικών του παρελθόντος στις εκατοντάδες χιλιάδες εκείνων των φορολογουμένων που τα μετρημένα σε κουκιά εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους δεν μπορούν να κρυφτούν και υπόκεινται σε φορολόγηση, σε ειδικά τέλη, σε έκτακτες εισφορές, προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα που συνεχίζει να προκαλεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Ασφαλώς είναι θετικό να ξέρουμε βάσει ελέγχων ποιοι και πόσο φοροδιαφεύγουν. Θα είχε ενδιαφέρον, ωστόσο, να μάθουμε και την εξέλιξη των υποθέσεων. Για παράδειγμα, τι ποσά εισπράχθηκαν από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, πόσοι είναι οι υπότροποι παραβάτες, τι ποινές υπέστησαν για την επαναλαμβανόμενη φοροδιαφυγή τους, εάν και πόσες άδειες λειτουργίας καταστημάτων αφαιρέθηκαν, εάν και πόσα μαγαζιά έκλεισαν. Από τα στοιχεία αυτά θα φαινόταν κατά πόσο οι έλεγχοι επιφέρουν αποτελέσματα, διορθώνουν την κατάσταση ή απλά λειτουργούν διαπιστωτικά, επιβεβαιώνοντας ότι έχουμε φοροδιαφυγή, την οποία θα συνεχίσουμε να διαπιστώνουμε και το επόμενο καλοκαίρι και το μεθεπόμενο, όπως πολλά καλοκαίρια τώρα. Αντί να πατάσσουμε τη φοροδιαφυγή, τη μετράμε.
Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΣΔΟΕ για τους ελέγχους στα νησιά δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους δύο επιχειρηματίες βρέθηκε να φοροδιαφεύγει. Τα αποτελέσματα των ελέγχων συνέπεσαν με τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει για άλλη μια φορά ο τρόπος υπολογισμού του φόρου, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη δικαιότερη κατανομή του βάρους. Τον ίδιο φιλόδοξο στόχο είχαν πολυάριθμες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες. Τα αποτελέσματα, όμως, πενιχρά.


Στο μεταξύ για το ίδιο θέμα, στις 22.8.2012, στο blog “Υπέρβαση” του παπα-Ηλία Υφαντή, διαβάσαμε (κατόπιν παραπομπής), από αναδημοσίευση, αυτό:


Κουνούπια και καμήλες...

«Αλλοίμονο σας Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, γιατί διυλίζετε το κουνούπι και καταπίνετε την καμήλα”, είπε ο Χριστός πριν δύο χιλιάδες χρόνια.
Και η σύγκριση της καμήλας με το κουνούπι δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας των αρχόντων στην εφαρμογή των νόμων.
Αφορμή η σύλληψη μιας παράνομης επιχειρηματία από τις δυνάμεις της οικονομικής αστυνομίας.
Επειδή, ενώ διαχειρίζεται εστιατόριο στη Ύδρα, δεν εκδίδει αποδείξεις, παρακρατώντας έτσι το ΦΠΑ που αναλογεί στο κράτος.
Προφανώς δεν είναι ο μόνος επιχειρηματίας ή πολίτης αυτού του τόπου που φοροδιαφεύγει.
Και αποτελεί καθήκον μιας ευνομούμενης πολιτείας να προστατεύει τα συμφέροντα του κράτους από τους καπηλευτές του δημοσίου χρήματος και άρπαγες του δημοσίου πλούτου.
Με αφορμή αυτό το προφανές αδίκημα όλα τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια του συστήματος, άνδρες και κυρίως γυναίκες, προσπαθούν να μας πείσουν ότι αδίκως εξεγέρθηκε ο κόσμος της Ύδρας ενάντια στην οικονομική αστυνομία.
Προς ενίσχυση της οποίας κατέφθασαν στο νησί με πλοίο της γραμμής άνδρες των ΜΑΤ και με ειδικά ναυλωμένη φρεγάτα οι εκπρόσωποι των αρχών.
Με ένα κόστος που προφανώς υπερβαίνει τις απώλειες του Δημοσίου από την φοροδιαφυγή της εν λόγω κυρίας.
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Ελληνικός λαός είναι διεφθαρμένος και υποστηρίζει τους παρανομούντες.
Προς έκπληξη και αγανάκτηση όλων των “νομίμων” φαρισαίων:
Δημοσιογράφων, πολιτικών και “εντίμων” διανοουμένων, που υπηρετούν το σύστημα και κόπτονται, τάχα, για την νομιμότητα.
Εκπλήσσονται που ο λαός υποστηρίζει έναν μικροκατεργάρη.
Και δεν εκπλήσσονται ούτε δημιουργούν θέμα για το ότι κυκλοφορεί ελεύθερος ο Γ. Παπανδρέου.
Που ψευδόμενος δημοσίως, λέγοντας ότι «λεφτά υπάρχουν» παρέσυρε το εκλογικό σώμα σε μία πλάνη, ζημιώνοντας το Δημόσιο με δισεκατομμύρια!
Τη στιγμή μάλιστα που ήδη είχε έλθει σε προ-συνεννόηση με τον τότε διευθυντή του ΔΝΤ, όπως αποκάλυψε ο τελευταίος, αλλά και μέλη του ιδίου οργανισμού.
Εθελοτυφλούν για το ότι ο Κ. Σημίτης έκανε τα στραβά μάτια στην υπόθεση του χρηματιστηρίου!
Που ζημίωσε τους Έλληνες αποταμιευτές με δισεκατομμύρια και τους απέτρεψε από την πραγματική παραγωγική επένδυση οδηγώντας τους στην ανέγερση ακινήτων που τώρα φορολογούν μανιωδώς.
Αδιαφορούν για το ότι υπουργοί με αποδεδειγμένη ενοχή στην κατασπατάληση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Ενώ μερικοί από αυτούς συγγράφουν μάλιστα τα απομνημονεύματα τους για το πώς οι ίδιοι έδιναν επιδοτήσεις σε κομματικούς οπαδούς και προσελάμβαναν δημοσίους υπαλλήλους…
Κατηγορώντας εκ των υστέρων το σύνολο του λαού ότι τάχα «μαζί τα φάγαμε».
Είναι προφανές ότι το κόστος της «επιχείρησης Ύδρα», που όπως ήδη ανέφερα υπερβαίνει κατά πολύ την απώλεια της συγκεκριμένης φοροδιαφυγής, δεν έγινε για την υπεράσπιση των υπαλλήλων της οικονομικής αστυνομίας!
Αλλά προφανώς για την πρόληψη τυχόν εξέγερσης ενός αγανακτισμένου λαού που ζει υπό την βία της κοινωνικής αδικίας και την έλλειψη μέτρου στην εφαρμογή των νόμων.
Οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση για να καλύψουν δικές τους παρανομίες και του δημιουργούν αισθήματα ενοχής.
Για πραγματικές μεν παρανομίες που όμως συγκρινόμενες με τις δικές τους καταχρήσεις δίνουν ακριβώς το μέτρο σύγκρισης της καμήλας με το κουνούπι.
Εάν δεν απομακρυνθούν από την εξουσία με νόμιμο τρόπο και δεν δικασθούν από ανεξάρτητους δικαστές θα οδηγήσουν το λαό σε εμφύλιο σπαραγμό με απρόβλεπτες συνέπειες.
Αυτός, προφανώς, είναι ο εφιάλτης τους και η ευθύνη είναι όλη δική τους και κατόπιν αυτών που καραδοκούν για κάτι τέτοιο!…

Ηλίας Σταμπολιάδης
Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
21/8/2012


ΠΗΓΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: