Σάββατο 6 Απριλίου 2013

«Ούτε για γέλια ούτε και για κλάματα» [Από το blog “ANemos”]



Πριν από δέκα ημέρες, στις 27.3.2013, στο blogANemos διαβάσαμε αυτό:


Ούτε για γέλια ούτε και για κλάματα
            Να κλάψεις ή να γελάσεις για το κούρεμα των καταθέσεων και τη διάλυση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου;
Ανόητο ερώτημα! Ανόητη διατύπωση!
Να κλάψεις για τον μικρό και μεσαίο καταθέτη των 100 χιλιάδων ευρώ αν του τα κούρευαν όπως έλεγε η πρώτη απόφαση του Eurogroup!
(Γι' αυτό και το πρώτο "ΟΧΙ" της κυπριακής Βουλής ήταν μια μικρή νίκη! Πολύ μικρή όμως!)
Να κλάψεις και τους εργαζόμενους του μεγαλύτερου καταθέτη-επιχειρηματία που τώρα δεν θα πληρωθούν επειδή το αφεντικό τους χάνει τα λεφτά του κατά 40, 50, 80%.
Να εξοργιστείς για τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο που επιβλήθηκαν από τους Ηγεμόνες της Δύσης αυτή η λύση στη μικρή Κύπρο!
Κι αν το πας κι ένα βήμα παρακάτω, να εξοργιστείς για την συντριβή ενός στραβού, άθλιου συστήματος καζινο-τραπεζών μέσα σε μία νύχτα.Γιατί το πρόβλημα δεν είναι η συντριβή του. Το πρόβλημα είναι το "μέσα σε μία νύχτα". Οταν ξέρεις ότι πάνω σε αυτό στηριζόταν ολόκληρη σχεδόν η οικονομία του νησιού. Χιλιάδες επιχειρήσεις. Χιλιάδες εργαζόμενοι.
Οι οποίοι δεν προλαβαίνουν μέσα σε δύο σαββατοκύριακα να μάθουν να ψαρεύουν!
Είναι σαν αυτό που προσπαθούν χρόνια τώρα να κάνουν στις χώρες τις Λατινικής Αμερικής όπου χιλιάδες αγρότες -ιθαγενείς οι περισσότεροι- καλλιεργούν κόκα. Τους καίνε, τους σφάζουν, τους βομβαρδίζουν για να σταματήσουν. Ομως δεν τους δίνουν εναλλακτικές. Τους σπρώχνουν στις αγκαλιές των καρτέλ και των Εσκομπάρ ή τους καταδικάζεις στην πείνα και τον αφανισμό.
Στην πείνα και τον αφανισμό καταδικάζουν τώρα και την Κύπρο ενώ ήξεραν. Χρόνια τώρα ήξεραν τι εστί το τραπεζικό της σύστημα και είχαν όφελος από αυτό! Τώρα πια δεν τους κάνει γιατί θέλουν να συγκεντρώσουν όλο το χρήμα στις δικές τους τράπεζες!
Να γελάσεις λοιπόν;
Αν όντως το έχεις πολύ ανάγκη μέσα στους σκυθρωπούς καιρούς μας, να γελάσεις που φορολογούνται οι μεγαλοκαταθέτες,οι ολιγάρχες, οι σπεκουλαδόροι, οι μεγαλομέτοχοι, οι αεριτζήδες Κύπριοι και Ελληνες!
Να γελάσεις που οι πλούσιοι, επιτέλους, γίνονται φτωχότεροι. Αρκεί να μην ξεχνάς ότι οι φτωχοί εξακολουθούν να γίνονται πιο φτωχοί!
Να γελάσεις που τα ιερά δισκοπότηρα των ομολόγων, των καταθέσεων, της ακίνητης περιουσίας, της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών συντρίβονται το ένα μετά το άλλο...
Αρκεί να μην ξεχνάς ότι αυτό δεν γίνεται ούτε από εσένα ούτε και για το καλό σου! Δεν αφορούν την κοινωνία όλα αυτά, δεν την κάνουν πλουσιότερη ή πιο ευτυχισμένη. Η κοινωνία θα εξακολουθεί να συμπιέζεται από τη λιτότητα και την ανεργία και κάθε μέρα που περνάει θα βυθίζεται στην εξαθλίωση και τον πόνο.
Να χαιρόσουν μόνο αν η Κύπρος είχε το χρόνο, την ψυχραιμία και οι πολιτικοί της, τη γενναιότητα να ακολουθήσουν το δρόμο που ακολουθεί από το 2008 έως σήμερα η Ισλανδία! Η χώρα που μόνη της αποφάσισε να τα αλλάξει όλα χωρίς να δεχτεί την παρέμβαση της όποιας τρόικας!
Τώρα δεν έχεις λόγο ούτε να κλάψεις ούτε να γελάσεις. Μόνο να παρατηρείς προσεκτικά και με ψυχραιμία όλα αυτά που συμβαίνουν για να κατανοήσεις όλα αυτά που θα έλθουν...


ΠΗΓΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: