Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

«Μούρλια “Πώς να γράψεις βιβλίο΄;” Δωρεάν συμβουλές για μπεστ σέλλερ. Συγγραφείς! Μη μας κλείσετε το μπλογκ» [Από το blog “Μουρλαθήκαμε εντελώς! ”]


Στις 24.9.2008, στο blog “Μουρλαθήκαμε εντελώς”, της “Σοφίας Κου”, διαβάσαμε αυτό:


Μούρλια “Πώς να γράψεις βιβλίο΄;” Δωρεάν συμβουλές για μπεστ σέλλερ. Συγγραφείς! Μη μας κλείσετε το μπλογκ


Τζάμπα συμβουλές προς (μέχρι τώρα) απελπισμένους μελλοντικούς συγγραφείς!

Πάρε κόσμε!!


Για σένα, που ίσως απελπίστηκες από αυτή την εγγραφή, άκου τα ευχάριστα!

Εμείς που μέχρι τώρα ήμασταν της αρπαχτής και της δόξας,

που τα βαρεθήκαμε και γίναμε της καταπαχτής και της λόξας

Σου χουμε σπέσιαλ, δοκιμασμένες συνταγές, για μπεστ σέλλερ.


Μπαίνουμε αμέσως στο θέμα: λοιπόν, μυθιστορηματάκι θες;

Πόσων σελίδων δε μας είπες,

αλλά ένας αριθμός που τραβιέται είναι 325 σελίδες (χώρια το εξώφυλλο)...

Αρχίζουμε από την αφιέρωση: εκτός από ένα εύηχο όνομα του τύπου «στον Αλέξανδρο» ή «στη Μυρσίνη»,

για να τραβήξεις περισσότερο ενδιαφέρον, αληθοφάνεια και συγκίνηση προσθέτεις π.χ. και στον σύλλογο επιπλοποιών «φτιάξτο μόνος σου, κάτσε μόνος σου!»

Προχωράμε. Αρχίζεις να περιγράφεις μια γοητευτική σαραντάρα γυναίκα που βρίσκεται σε ένα μπαρ καπνίζουσα,

Δε χρειάζεται όνομα, μην αναγκάζεις τον αναγνώστη σου με τόσα που χει στο κεφάλι του να θυμάται καινούργια ονόματα

Αυτή, κοιτάζοντας τους καπνούς απ' το τσιγάρο της (γιατί τι καλύτερο να δει σήμερα σε ένα μπαρ που μπήκε; Ας έμπαινε σε ένα μπλογκ! )

Παρακολουθώντας λοιπόν τους καπνούς απ' το τσιγάρο της ανατρέχει στο παρελθόν της! το τι έχει να ψαρέψει από κει δε λέγεται! γύρω στις 150 σελίδες πράμα!

Έχει κατ' αρχήν ΕΚΕΙΝΟΝ που δεν έχει φύγει από το μυαλό και το κορμί της τα τελευταία 24 χρόνια! Έχει το χωριό της (οπωσδήποτε χειμωνιάτικο τοπίο με μπόλικες καπνοδόχες να καπνίζουν, λίγη μυρωδιά από καβαλίνα απαραίτητα, γιατί έχει λείψει κι αυτή. Μόνο στα βιβλία θα την βρίσκουμε από δω και πέρα, γιατί να μην είναι στο δικό σου το μπεστ σέλλερ;

Να χει ζυμωτό ψωμί, (το γράφω και μου τρέχουν τα σάλια, έτσι εύχομαι να τρέχουν και των χιλιάδων αναγνωστών σου...)

να χει διάφορες άλλες βουκολικές εικόνες: κατσίκες, γαιδουράκια με σαμάρια, γιαγιούλες φορτωμένες ξύλα, όμορφες φεμινιστικές εικόνες αλλοτινών εποχών...

Αλλά μην ξεφεύγεις: πρωταγωνιστής είναι ΕΚΕΙΝΟΣ ο προ 24 χρόνων, σε μιαν αχλύ από μνήμες, από τσαντίλα, από τότε που οι ερωτευμένοι πήγαιναν ακόμα κατά ζεύγη!!

Μετά το κόβεις ξαφνικά, το φέρνεις στο τώρα που οι ερωτευμένοι είναι κατά τρίγωνα, τετράγωνα, πεντάγωνα, κατά παρέες τέλος πάντων: καθόλου πληκτική η εποχή μας και μακριά από διαζύγια! Πόσοι έχουν πάρει ομαδικό διαζύγιο; εξάλλου ένας τρίτος (τέταρτος, πέμπτος) είναι εγγύηση για τους δύο. Η ισορροπία τους. Τους κρατάει πιο δεμένους)

Μετά πάλι ξαφνικά το ξανακόβεις. Και πάντα βλέποντας η 40άρα γοητευτική πρωταγωνίστριά σου τους καπνούς απ το τσιγάρο της έρχεται στο τώρα από όπου δεν πρέπει να λείπουν λέξεις-κλειδιά: κινητά, γρήγορα αυτοκίνητα, περμανάντ, τριγωνα (Πανοράματος και τα ...άλλα που πραοαναφέραμε)

Θα αναλύσω εκτενέστερα το τώρα σε επόμενη εγγραφή...

Εσύ θα κοιμάσαι σαν πουλάκι. Ήρεμος και συγγραφέας! Όχι αυτά τα άγρια για οντότητες και φαντάσματα που είδες στην εγγραφή που σου ανέφερα!

Και τώρα εισάγεις το μοτίβο: το τέμπο. Αυτό που κάνει τον αναγνώστη να μη θέλει να αφήσει το βιβλίο και για δεύτερο λόγο εκτός από το ότι θα του αρχίσει τη μουρμούρα η άλλη-ος. Αυτό που θα τον κάνει να το κρατάει σφιχτά με τ δυο χέρια, και να χει το κεφάλι κι όλα τα τσουλούφια του (αναγκάιο) μέσα σ' αυτό:

Το μοτίβο, λοιπόν το τέμπο:

Μπρός-πίσω, στο παρελθόν- στο τώρα, εναλλάξ. ασταμάτητα.

Κούνια-μπέλα μέχρι να ζαλιστεί ο αναγνώστης να αποκοιμηθεί -εξάλλου αυτός είναι ο στοχος του! Στο κρεβατι σε διαβάζει, από το κομοδίνο σε πήρε, εκεί θα σε ξανααφήσει ή κάτω στο πάτωμα...

Κάποια στιγμή το βλέμμα της πρωταγωνίστριας (ας την πούμε Α.) που είναι πάντα στο μπαρ, κατεβαίνει στην καύτρα του τσιγάρου της και -ω! του συνειρμού! - το μυαλό της πάει στη φωτιά που πήρε μες στο σπίτι προχτές από την καύτρα του προχτεσινού της τσιγάρου!

Τώρα όλα είναι πανεύκολα: πατάς στο Γκουγκλ «φωτιά στον Αμαζόνιο» και αρχίζεις τα ασταμάτητα κόπυ-παστε: περιγραφές και με μπόλικο πράσινο!

Τι κι αν αυτή έσβησε τη φωτιά με ένα λεκανάκι νερό; Η φωτια είναι φωτιά! Το ίδιο χρώμα, το ίδιο καυτή! Αυτές τις περιγραφές θα βάλεις!

Συνεχίζεις: αυτή πάντα μες στο μπαρ. Είπαμε για 150 σελίδες δε θα το κουνήσει ρούπι:

Άδειο το βλέμμα της, άδεια η ψυχή της, το πορτοφόλι της, με άδεια χέρια πάει σε επισκέψεις συγγενών.... όλα άδεια όλα ίδια είναι στο σήμερα, στο τώρα, στο μπαρ. Το ξαναλέω: ας έμπαινε σε μπλογκ. Τώρα είναι πολύ αργά.

όλα άδεια όλα ίδια....

το μόνο πάντα γεμάτο είναι το τασάκι της. Για την ακρίβεια όλα τα τασάκια που την περιστοιχίζουν. Γεμάτα αποτσίγαρα, γόπες, τσίχλες, σκέψεις, κατάρες γιατί κείνον που την παράτησε, φοβερά σχέδια εκδίκησης. (και επειδή αυτά πάντα είναι ανάλογα με το πάθος, κι επειδή το πάθος ήτανε το κάτι άλλο, κατάλαβες τώρα. Έχεις δει με τα μάτια σου έρωτα, να το γυρνάει σε μίσος; Από μόνος του, έτσι να ξυπνήσει μισο-έρωτας ολό-μισος ... ας μην πλατιάσουμε όμως. Θα επανέλθουμε όταν μου στείλεις τα πρώτα σου γραπτά. κόπυ-παστε σου....

επανέρχομαι μη χάσουμε και τον ειρμό τη συνέχεια... (είδες πόσο σε διευκολύνω από άγνωστες λέξεις

ΓΕΜΑΤΑ λοιπόν τα δεκάδες τασάκια γύρω της που δεν τα αδειάζει, γιατί μέσα τους είπαμε είναι οι σκέψεις της, να μην μπαίνει στον κόπο να τις ξανακάνει....

Επίσης γεμάτοι είναι οι δρόμοι, τα λεωφορεία, τα εμπορικά κέντρα, κάποια πορτοφόλια....

Μα τα πιο γεμάτα είναι τα μυαλά!!! Από τι; Από σκοτούρες, βέβαια!

Εκεί θα πατήσεις εσύ! Εκεί θα πρωτοτυπήσεις! Θα προτείνεις χωματερές για σκοτούρες έξω απ τα μυαλά μας, απ' τα σπίτια μας, απ' την πόλη μας! Θα περάσεις έτσι υποδόρια υπόγεια,

ιδέες για πιο ποιοτική ζωή! «Τι να πρωτο δευτεροκάνουν οι κακό καλόμοιροι πολιτικοί;;» θα την βάλεις να μονολογήσει!

Αλλά μην ξεχνάς τον μεσο-ακρογωνιαίο ντούρο λίθο της ιστορίας μας: Εκείνον! Για περιγραφή του πάτα Σακη Ρουβά κι ο, τι σχετικό -ξέρεις εσύ - και ασταμάτητα κόπυ-παστε....

(Να μου το θυμηθείς αν δε γίνει αυτό μπεστ σέλλερ, θα γίνει γουορστ σέλλερ!)

Μην αμφιβάλλεις καμιά στιγμή ότι θα τους αφήσεις όλους άφωνους. Θα τους στείλεις αδιάβαστους, άγραφους, άκληρους! Χωρίς στρέμμα γης στην κατοχή τους!

Μέχρι εδώ για απόψε!

Να θυμάσαι πάντα πώς έκανε την τύχη της εκείνη η πρώην φτωχιά με τον Χάρυ Πότερ! Και να μη σε νοιάζει για τίποτα!

Όλα θα στα πω. Θα το παρουσιάσεις σα δικο σου το μπεστ σέλλερ. Εσύ θα πάρεις τη δόξα κι γω σταθερά: τη λόξα!

Αν υπάρξει ενδιαφέρον για τη συνέχεια (που θα φανεί βέβαια με συγκεκριμένους αριθμούς δλδ. 3.550 αναγνώστες και καμιά διακοσαριά σχολιαστές. Είμαστε σαφείς: όχι σχόλια. 200 σχολιαστές!).... Κάτι θα κάνουμε!

Αλλά και περισσότεροι να ναι, δεν πειράζει: πάλι κάτι θα κάνουμε! Είμαστε γενναιόδωροι εμείς...


ΠΗΓΗ:

http://mourlia.pblogs.gr/2008/09/moyrliapws-na-grapseis-biblio-dwrean-symboyles-gia-mpest-seller-.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: