Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

«Φυλές των blog: Καλημεροκαληνύχτηδες και Χαχαχάκηδες» [Από το blog “ Προσοχή δαγκώνει! (Peslac)”]


Στις 23.4.2009, στο blog “Προσοχή δαγκώνει!” του Peslac, διαβάσαμε αυτό:


Φυλές των blog: Καλημεροκαληνύχτηδες και Χαχαχάκηδες


Ακολουθεί επιστημονική μελέτη.

*καθάρισμα λαιμού*


Είναι παρατηρημένο ότι η κοινωνία μας αντιγράφει σε πολλούς τομείς τη φύση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αι σοφαί ρήσεις: "ζούγκλα καταντήσαμε", "τρώγονται σαν το σκύλο με τη γάτα", "πού πας, μωρή κατσίκα, με το τζιπ;" και άλλες τινές, έχουν προκύψει από την παραδοχή του επιστημονικού αυτού συμπεράσματος.

Όπως, λοιπόν, στη φύση τα θηλαστικά, πτηνά, κολεόπτερα και ψάρια συγκεντρώνονται σε αγέλες, σμήνη και κοπάδια, κατά είδος, αποτελώντας ομοιογενείς ομάδες πληθυσμών, έτσι και στην κοινωνία, οι άνθρωποι τείνουν να ομαδοποιούνται με βάση το θρήσκευμα, τις πολιτικές πεποιθήσεις, την ομάδα ή την πετριά ενίοτε. Έτη επιστημονικής παρατήρησης των κοπαδιών ξεμαλλιασμένων emo στο Σύνταγμα ή των αγέλων οπαδών του Ολυμπιακού στους δρόμους μετά από ήττα της ομάδας των, έχουν αποδείξει περίτρανα την ορθότητα της θεωρίας ούτης.

Η ίδια ομαδοποίηση τυγχάνει να ισχύει και στον χώρο του βλόγινγ (ή blogging κατά την αγγλική ορολογία). Η κατηγοριοποίηση στον φρεσκοεμφανισθέντα αυτόν χώρο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας δείχνει να γίνεται κυρίως με ιδιοσυγκρασιακά, κοινωνικά ή ιδεολογικά κριτήρια -αν και δεν λείπουν και άλλοι διαχωρισμοί, φυλετικοί, θρησκευτικοί, υπαρξιακοί και ούτω καθ' εξής.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με δύο από τις κύριες ομάδες (ή φυλές, αν προτιμάτε) βλόγερ (ή bloggers κατά το διεθνές): τη φυλή των καλημεροκαληνύχτηδων και τη φυλή των χαχαχάκηδων, αι οποίαι φωλιάζουν και βόσκουν σε εντελώς διαφορετικά, μεταξύ τους, e-κοσυστήματα. Οι καλημεροκαληνύχτηδες συναντώνται κυρίως στην εύκρατη ζώνη των επονομαζόμενων "σοβαρών" blogs που ασχολούνται με Τέχνες, Διανόηση και Εικαστικά. Οι χαχαχάκηδες απαντούνται στην τροπική ζώνη των λεγόμενων "εύθυμων" ή "σατιρικών" blogs που ασχολούνται με την εύθυμη πλευρά όλων των παραπάνω.

Και οι δύο φυλές έχουν λάβει την ονομασία τους από τον τρόπο με τον οποίο κινούνται και συμβιώνουν στα e-κοσυστήματά τους.

Οι καλημεροκαληνύχτηδες ακολουθούν την τακτική των συχνών και επαναλαμβανόμενων χαιρετισμών (όχι τας εκκλησιαστικάς Ακολουθίας), αναλόγως την περίοδο της ημέρας.

Για παράδειγμα, σε εγγραφή με έναν πίνακα του Ρενουάρ, ο καλημεροκαληνύχτας αντιδρά με το λιτό σχόλιο: "Καλημέρα!" (ή "Καλησπέρα" αν πρόκειται για απογευματινό σχόλιο.)

Οι χαχαχάκηδες, από την άλλη, ακολουθούν την τακτική των σπασμωδικών επιφωνημάτων χαράς ή ευτυχίας. Για παράδειγμα, σε εγγραφή με βίντεο της Υπουργού Φάνεως Πάλλεως - Πετραλιά να τρώει σαβούρα (sic) εις το ολισθηρόν δάπεδον κτιρίου, ο χαχαχάκης αντιδρά με το εύγλωττο σχόλιο: "Αχαχαχα!" (το οποίο χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα δισύλλαβα).

Τα παραπάνω αποτελούν τον κανόνα, αλλά μπορούν να υπάρξουν και παραλλαγαί. Για παράδειγμα, ένας καλημεροκαληνύχτας μπορεί να αφήσει το σχόλιο: "Καλησπέρα! Όμορφος πίνακας" ή ένας χαχαχάκης το σχόλιο: "Αχαχαχα! Τι σουπίδι ήταν αυτό!" Και στας δύο περιπτώσεις, όμως, είναι απαραίτητη η παρουσία του χαιρετισμού ή του μιμητικού γέλιου, αντιστοίχως.

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχέση των μελών μίας φυλής, μεταξύ των. Για παράδειγμα, οι καλημεροκαληνύχτηδες οφείλουν να απαντήσουν ο ένας εις τον χαιρετισμόν του άλλου. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι σε μία εγγραφή με το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλους εισέλθουν τέσσερα μέλη της φυλής, ο διάλογος θα διαμορφωθεί ως εξής:

Μαρία: Καλημέρα!

Κώστας: Ωραίο άγαλμα! Καλημέρα!

Νίκος (ιδιοκτήτης μπλογκ): Καλημέρα, Μαρία!

Νίκος: Καλημέρα, Κώστα!

Γιώργος: Καλημέρα! Καλημέρα και στη Μαρία!

Νίκος: Καλημέρα, Γιώργο!

Μαρία: Καλημέρα, Γιώργο!

Με την τακτική ούτη, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μεταξύ των χαιρετισμοί, έχει ήδη φτάσει μεσημέρι, οπότε ξεκινά νέος κύκλος χαιρετισμών με την ευχή "καλησπέρα", αυτή τη φορά, ώσπου να φτάσουμε, ασφαλώς, εις τας καληνύχτας και περί τα 1234 σχόλια.

Στην περίπτωση των χαχαχάκηδων, τα πράγματα είναι δυσκολότερα, καθώς το "Αχαχαχα" δεν αποτελεί χαιρετισμό και, σαφώς, δεν δίνει το έναυσμα για ανταπάντηση. Εκεί, βοηθά ο αυτοσχεδιασμός των μελών. Ας δούμε τέσσερα μέλη σε μία εγγραφή με την Έδη Θώδη να τραγουδά α καπέλα το "4 minutes" της αοιδού Μαδδόνας:

Βασίλης: Αχαχαχα Τι σούργελο!

Ελένη: Αχαχαχα! Ελεεινό!

Τάσος (ιδιοκτήτης μπλογκ): Αχαχαχα! Είναι, δεν είναι;

Τάσος: Αχαχαχα! Όντως!

Χρήστος: Αχαχαχα!

Τάσος: Σου άρεσε, ε; Αχαχαχα!

Όταν εξαντληθεί το περιθώριο συζήτησης, τα μέλη συνεχίζουν να συνδιαλέγονται με αφαιρετικά σύμβολα, όπως: :p, :) και :D! Όταν εξαντληθούν και αυτά, αρχίζουν να σχολιάζουν άλλα θέματα, όπως το ύψος κάποιου βλόγερ, προσθέτοντας πάντα το χαρακτηριστικό επιφώνημα, μέχρι να αγγίξουμε κι εκεί περί τα 1234 σχόλια.

Αυτό που ακόμη αποτελεί άλυτο επιστημονικό μυστήριο είναι το πώς συμπεριφέρονται τα μέλη των δύο φυλών όταν βρεθούν στους κυνηγότοπους των άλλων, καθώς τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι τα δύο είδη αποτελούν θηράματα το ένα για το άλλο και, κατά πάσα πιθανότητα -μια και κινούνται σε ομάδες- αν ένα μέλος βρεθεί στο e-κοσύστημα της αντίπαλης φυλής, θα συνοδεύεται σίγουρα και από άλλα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι καλημεροκαληνύχτηδες δείχνουν να έχουν σοβαρό πλεονέκτημα έναντι των χαχαχάκηδων καθώς, ως γνωστόν, σε μία σατιρική εγγραφή μπορείς να αφήσεις το σχόλιο "Καλημέρα", ενώ σε μία εγγραφή με πίνακα του Τουλούζ-Λωτρέκ, δεν μπορείς να αφήσεις το σχόλιο "Χαχαχαχα", εκτός αν ο πίνακας απεικονίζει πάλι την προαναφερθείσα υπουργό να τρώει σαβούρα (sic) σε καμπαρέ της εποχής!

Αυτά για σήμερα, αγαπητοί αναγνώσται.

Την επόμενη εβδομάδα, θα ασχοληθούμε με τας φυλάς των Μιρλοκλαψιάρηδων και των Αχ-βαχ-αμανέδων! Καλή συνέχεια!


ΠΗΓΗ:

http://peslac.pblogs.gr/2009/04/fyles-twn-blog-kalhmerokalhnyhthdes-kai-hahahakhdes.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: