Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

«39 χρόνια μετά... και θάβουμε ακόμα τους νεκρούς μας!» [Από το blog “Οδεύοντας”]Πριν από μία εβδομάδα, στις 30.4.2013, στο blog “Οδεύοντας”  της Αργυρούλας, διαβάσαμε (μεταξύ άλλων) αυτό:


39 χρόνια μετά... και θάβουμε ακόμα τους νεκρούς μας!

Τι είναι άραγε πιο τραγικό , πιο οδυνηρό , πιο ψυχοφθόρο από την αναμονή ;
Αυτό συνέβαινε εδώ και 39 χρόνια , αγαπημένε μας Θέμη , ή αλλιώς Πέπη , όπως συνήθιζαν να σε αποκαλούν φίλοι και συγγενείς ...
Εκείνες τις μαύρες μέρες του ' 74 , όταν έτρεξες κι  εσύ σαν νέος , 20 μόλις χρονών, να αγωνιστείς για την πατρίδα σου , ποιός θα περίμενε ότι δεν θα ξαναγυρνούσες ποτέ ; ...
Ποιός θα φανταζόταν ότι δεν θα ερχόσουν πίσω και ότι δεν θα σε έσφιγγαν ξανά στην αγκαλιά τους φίλοι και συγγενείς ; ...
Ποιός ήξερε ότι η αναμονή αυτή θα κρατούσε 39 ολόκληρα χρόνια ;   Άραγε πώς θα ήσουν τώρα αν ζούσες ; ...
Εμείς οι νεότεροι της οικογένειας , δεν σε γνωρίσαμε ποτέ . Μόνο μέσα από φωτογραφίες και μνήμες .  Μνήμες ωραίες και γλυκιές που στη σκιά του πολέμου έγιναν οδυνηρές και τραγικές .
Εσύ , Θέμη , είσαι αυτή η ωραία ανάμνηση , η γλυκειά , η αμυδρή . Όμως όχι ξεχασμένη εικόνα .
Μια φωτογραφία στον τοίχο της γιαγιάς μου , αυτός που όλοι περιμέναμε και δεν ερχόσουν ποτέ , ένα σημάδι ψυχής , μια κατάθεση ζωής  . Ένας νέος που δεν πρόλαβες να ζήσεις και να απολαύσεις τη ζωή και τους καρπούς της . Ένας νέος που δε σε χάρηκε η οικογένειά σου . Μια αγκαλιά που δεν θα γνωρίσω ποτέ .
Σήμερα , μαζευτήκαμε όλοι εδώ που σ΄ αγαπάμε , ή έστω που σ΄ έχουμε στη σκέψη μας , για να σε αποχαιρετήσουμε για τελευταία φορά .  Αυτή τη φορά , όχι για τον πόλεμο , αλλά  για τον Παράδεισο , για μιαν αιώνια θέση δίπλα από τους Αγγέλους , όπως σου αξίζει !
Ποιός μιλά για θρήνο ; ... Δεν έχεις ανάγκη θρήνου και πένθους , ούτε εσύ , ούτε τόσοι άλλοι που έπεσαν για την πατρίδα τους .
Διότι εσύ είσαι η προσωποποίηση της Λεβεντιάς , της Παλληκαριάς , της Δόξας , της Τιμής και της Αξιοπρέπειας !
Κι΄ όλα αυτά δεν έχουν ανάγκη θρήνου , διότι πολύ απλά αυτά δεν πεθαίνουν!  ΕΣΥ δεν πεθαίνεις !
Όσο ζω θε επιμένω ότι κάθε αγνοούμενος και κάθε πεσών της βάναυσης εισβολής του  '74 , βρίσκεται εν ζωή .  Γιατί ποιός μπορεί να αμφισβητήσει την αιώνια ύπαρξη σου στη ψυχή μας ;  Γιατί ποιός μπορεί να σε σβήσει από μέσα μας ;
Αιωνία σου η Μνήμη !

Νικολέτα Γεωργίου
Φοιτήτρια Πανεπιστήμιο Κύπρου

***

Κηδεύεται αύριο 1 Μαϊου 2013, στις 12 το μεσημέρι, μετά από 39 χρόνια καθυστέρηση, και μετά την ταυτοποίηση των οστών του με την μέθοδο DNA , ο αγνοούμενος από την τουρκική εισβολή, Θέμης Βαρνάβα, στον ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στο Ακάκι , όπου θα προαστεί ο Μητροπολίτης Μόρφου κ Νεόφυτος .


Πηγή:


Δεν υπάρχουν σχόλια: