Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

«Ένας αλλιώτικος Χριστός» [Από το blog “Πόντος και Αριστερά”]Πέρσι, ενόψει Πάσχα, στις 14.4.2012, στο blog “Πόντος και Αριστερά ” διαβάσαμε αυτό:


Ένας αλλιώτικος ΧριστόςΠαρίσι 1878: O  Κropotkin επισκέπτεται το studio του Ρώσου γλύπτη   Mark Antokolski μαζί με τον συγγραφέα Ιβαν Τουργκενιεφ.
Kαι οι δύο είναι θαυμαστές του. Ο γλύπτης μόλις έχει ολοκληρώσει το άγαλμα του « Ο Χριστός ενώπιον του λαού».
«Είναι πασίγνωστη η εντυπωσιακή ομορφιά του αγάλματος του Χριστού- αναφέρει ο Κροπότκιν.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η ασυνήθιστη θλίψη στο πρόσωπο του Χριστού , καθώς στέκει μπροστά στον όχλο που κραυγάζει: «Σταύρωσον αυτόν!»
Συγχρόνως εντυπωσιάζει η δύναμη της μορφής του Χριστού ,ιδίως αν το δεις από πίσω , μοιάζει με υγιή, γεροδεμένο χωρικό δεμένο με σκοινιά.
-Κοίταξε τον τώρα από πάνω , μου είπε ο Τουργκένιεφ. Θα δεις στο κεφάλι του μεγάλη δύναμη, μεγάλη απείθεια.
Και ο Τουργκένιεφ ζήτησε από τον Αντοκόλσκι μία σκάλα ,για να δω  το κεφάλι από πάνω. Ο Αντοκόλσκι φέρνει προσκόμματα , αλλά ο Τουργκένιεφ επέμεινε: Πρέπει να το δει είναι επαναστάτης. 
Όταν έφεραν  εντέλει τη σκάλα  και είδα το κεφάλι από πάνω , κατάλαβα όλη τη διανοητική δύναμη αυτού του Χριστού, την βαθιά του περιφρόνηση  για την ηλιθιότητα του κραυγάζοντος όχλου, την αποστροφή του για τους δήμιους του. Στέκοντας μπροστά στο άγαλμα , εύχεσαι να σπάσει ο Χριστός τα δεσμά του και να πάρει στο κυνήγι τους δήμιους»


ΠΗΓΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: