Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

«Προαίρεση» [Από το blog “Lockheart”]


Ακριβώς πέντε μήνες πριν, στις 16.3.2009, στο blog “Lockheart”, του Σπύρου, διαβάσαμε αυτό:


Προαίρεση

Ας μιλήσουμε σήμερα για τα ζευγάρια και την επικοινωνία μέσα στην σχέση που ας μην ξεχνάμε η σχέση είναι μια συνεργασία αγάπης η οποία έχει τις δικές της ροές και εκδηλώσεις ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Το παν στην επικοινωνία ζεύγους είναι πρώτα η άμεση καθημερινή επικοινωνία που εκδηλώνεται μέσο του διαλόγου. Με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι ανακαλύπτουν συνεχώς περισσότερα πραγματάκια ο ένας για τον άλλον οπότε και κατ’ επέκταση η σχέση εμβαθύνετε ακόμα περισσότερο στο τομέα της γνώσης της προσωπικότητας του ανθρώπου σου.

Σε όλα αυτά μπαίνει η ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ, πόσες φορές σου είπε κάτι η έκανε κάτι ο σύντροφο σου και το παρεξήγησες ; χωρίς να λάβεις υπόψη για ποίο λόγο το έκανε και αμέσως άρχισες καυγά και φωνές χωρίς να ρωτήσεις ώστε να μάθεις τους λόγους της πράξης; Πόσες φορές βιάστηκες εξαιτίας του εγωισμού σου να βγάλεις βεβιασμένα συμπεράσματα που ίσως ραγίσουν το γυαλί της σχέσης ;

Μήπως όλα αυτά είναι απο την έλλειψη αγάπης προς τον σύντροφο σου ή από τα μεγάλα βάθη εγωισμού που έχεις μέσα σου ; . . . . Για ψάξε λίγο καλύτερα με την μέθοδο της ανακεφαλαίωσης του παρελθόντος και θα ανακαλύψεις πολλά.

Η προαίρεση είναι η καρδιακή κατάσταση της πράξης που κρύβεται πίσω απο κάθε εκδήλωση της. Ο άνθρωπος σου που αγαπάς πολύ , που τον σκέφτεσαι και νοιάζεσαι όλη την ώρα και η αγάπη σου για αυτό ειναι μεγάλη άρα και η σκέψη για την προαίρεση σου θα είναι και καλή. Απο την στιγμή που μέσα σου έχεις κλειδώσει το γεγονός ότι κακό δεν πρόκειται να κάνει τότε καλό ειναι να εξετάζεις κάθε προαίρεση της πράξης μέσο ερωτήσεων και διαλόγου πριν βγάλεις συμπεράσματα και φυσικά μια άλλη τακτική είναι να μπαίνεις στην θέση του ανθρώπου που έκανε την πράξη ώστε να δείς καθαρά τα πραγματικά αίτια.

Πάμε στα αίτια εκδήλωσης μια πράξης, αυτά ειναι : ΑΓΝΟΙΑ: δεν ήξερα ότι δεν έπρεπε να το κάνω και να συμβεί αυτό. ΠΙΕΣΗ: Πιεστικά και αναγκαστικά το έκανα διότι εκείνη την περίοδο ήμουν χάλια. ΒΙΑΣΥΝΗ : Βιάστηκα και πήρα την απόφαση και τελικά την πάτησα έπρεπε να εξετάσω καλύτερα την περίπτωση. ΓΙΑ ΚΑΛΟ: Το έκανα και το πήρα για να σε προστατέψω και για κανέναν άλλο λόγο. ΓΝΩΣΗ: Ήξερα οτι με αυτή την πράξη θα μάθουμε περισσότερα πράγματα άλο αν τελικά δεν βγήκε όπως υπολογίζαμε.

Όλα αυτές οι εκδηλώσεις έχουν μέσα τους το καλό με διάφορα παρακλάδια, μήπως τελικά εσύ είδες την πράξη αυτή καθε αυτή και όχι τους λόγους εκδήλωσης και άρχισες φωνές προσβολές και βλαστήμιες ;

Απο την στιγμή που ο σύντροφος σου δεν θα έκανε κάτι για να σε βλάψει αλλιώς ποιος λόγος να είστε μαζί τότε καλό ειναι να ανακαλύπτεις πρώτα την προαίρεση κάθε πράξης με τον διάλογο να μπαίνεις στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου που την έκανε επηδεί τον/την αγαπάς και μετά να βγάζεις να συμπεράσματα σου να οποία και αυτά θα έχουν αγάπη μέσα τους.

Φυσικά δεν μιλάμε για πράξεις που είναι κατ’ εξακολούθηση η οποία δεν έχει κάποιο ένστικτο γρήγορης αντίδρασης αλλά σκέψη όπως ειναι η απιστία στην οποία για να προβεί κάποιος εκεί θεωρεί τελειωμένο κάτι που ήδη υπάρχει στην ζωή του. Σε τέτοιες πράξεις που η σκέψη και το χρονικό έχουν κατασταλτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει δεν ήξερα, δεν γνώρισα, κλπ αλλιώς μιλάμε για βιασμό.

Με το να βρίσεις πάνω στο θυμό ειναι δικαιολογημένο διότι βρίσκεται υπο την επήρεια του αλλά με το να βρίζεις κάθε μέρα τον άλλον συνειδητά τον έχεις τελειώσει μέσα σου και τον απομακρύνεις μέσο των προσβολών

Εν κατακλείδι, μην βγάζεις συμπεράσματα αμέσως με βιασύνη για το παραμικρό. Μάθε να κάνεις διάλογο και κάνε ερωτήσεις. Εαν δεν ρωτήσεις δεν θα μάθεις τίποτα ποτέ. Αυτό που νομίζεις μπορεί να μην είναι έτσι επηδεί το κλείδωσες μέσα σου το συμπέρασμα μέσο του εγωισμού σου. Η αγάπη δεν ειναι μόνο μπουζούκια ειναι κατανόηση και καλή προαίρεση στις δύσκολες στιγμές.

Η αγάπη υπάρχει και στάζει στο πόνο, την δυσκολία, την υπομονή, την συγχώρεση, την υπέρβαση μέσα σε αυτά πρέπει να αντέξεις να ανοίξεις τα μάτια σου και να την δείς !

Γιατί εισαι με τον/την άνθρωπο που είσαι τώρα ; Διότι στα προαναφερθέντα με τον άνθρωπο που είσαι η αγάπη στάζει αλλιώς θα ήσουν με τον/την οποιοδήποτε.

Το ποιο σημαντικό ;

Πριν πείς σε κάποιον ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΤΕΧΕΙΣ ρώτα τον πρώτα ΠΩΣ ΣΕ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΥΤΟΣ.


ΠΗΓΗ:

http://lock-heart.blogspot.com/2009/03/blog-post_16.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: