Στις 13.5.2009, στο blog “Spiritual Harmony / Πνευματική Αρμονία” της Βασιλικής, διαβάσαμε αυτό:
Ο Νόμος της Υποκατάστασης
Υπάρχουν ορισμένοι νόμοι που διέπουν τη σκέψη, όπως υπάρχουν ορισμένοι βσικοί νόμοι της χημείας και της φυσικής.
Γνωρίζουμε ότι ο έλεγχος της σκέψης είναι το Κλειδί του Πεπρωμένου και για να τον μάθουμε πρέπει να κατανοήσουμε αυτούς τους νόμους, όπως ο χημικός πρέπει να κατανοήσει τους νόμους της χημείας και ο ηλεκτρολόγος τους νόμους του ηλεκτρισμού.
Ένας από τους μεγάλους νόμους του νου είναι ο Νόμος της Υποκατάστασης.
Το νόημά του είναι ότι, ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς από κάποια σκέψη είναι να την υποκαταστήσεις με κάποια άλλη.
Δεν μπορείς να διώξεις μια σκέψη αν δεν βάλεις στη θέση της μια άλλη σκέψη.
Στο φυσικό πεδίο δεν είναι έτσι τα πράγματα. Μπορείς να εγκαταλείψεις ένα βιβλίο ή να αφήσεις μια πέτρα ανοίγοντας και μόνο το χέρι σου.
Με τη σκέψη όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Αν θέλεις να διώξεις μια αρνητική σκέψη, ο μόνος τρόπος είναι να σκεφτείς κάτι θετικό κι εποικοδομητικό.
Αν σου πω, «Μη σκέφτεσαι το Άγαλμα της Ελευθερίας», εσύ θα το σκεφτείς αμέσως. Αν πεις, «Δεν θα σκεφτώ το Άγαλμα της Ελευθερίας», το σκέφτεσαι. Όταν όμως το μυαλό σου πηγαίνει σε κάτι άλλο, ξεχνάς αμέσως το Άγαλμα της Ελευθερίας. Αυτό αποτελεί μια περίπτωση Υποκατάστασης.
Όταν έρχονται στο νου σου αρνητικές σκέψεις, μην τις πολεμάς, αλλά σκέψου κάτι θετικό. Σκέψου κατά προτίμηση το Θεό. Αν αυτό είναι δύσκολο, τότε σκέψου οποιαδήποτε θετική ή εποικοδομητική ιδέα και τότε η αρνητική σκέψη θα χαθεί.
Μερικές φορές συμβαίνει να σ’ έχει καταλάβει με τόση ένταση κάποια αρνητική σκέψη, ώστε να μην μπορείς να την ξεπεράσεις.
Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σαν μια έξαρση απαισιοδοξίας ή ανησυχίας ή ίσως θυμού.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις κάποιον και να μιλήσεις μαζί του για ένα οποιοδήποτε θέμα ή να δεις μια καλή ταινία ή να διαβάσεις οποιοδήποτε βιβλίο.
Αν προσπαθήσεις να πολεμήσεις το αρνητικό αυτό κύμα που σε κατακλύζει, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το ισχυροποιήσεις.
Στρέψε την προσοχή σου σε κάτι διαφορετικό, αρνούμενος να αναμασάς ή να σκέφτεσαι το πρόβλημα και αργότερα, όταν θα έχεις πια απομακρυνθεί απ’ αυτό, μπορείς να επιστρέψεις σ’ αυτό και να το αντιμετωπίσεις με μια πνευματική διαδικασία.
«Να μην αντιστέκεστε στο πονηρό» (Ματθαίος Ε΄, 39)
Βιβλιογραφία: Emmet Fox, «Make your life Worthwhile».
ΠΗΓΗ:
http://truthseeker-vasiliki.blogspot.com/2009/05/blog-post_13.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου