Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

«Τι θα λέγατε για Arbejdsglaede?» [Από το blog “Aspa online”]



Πριν από ένα μήνα, στις 23.1.2013, στο blogAspa online” της Άσπας, διαβάσαμε αυτό:


Τι θα λέγατε για Arbejdsglaede?

Αυτή εδώ είναι μία φωτογραφία πόρτας γραφείου που βρίσκεται στα γραφεία της εταιρείας Vega IT Sourcing στη Σερβία. Πάνω-πάνω γράφει:
Arbejdsglaede = Ευτυχία στη δουλειά
San Francisco office (είναι το όνομα της αίθουσας)
Επιτυχία = Ευτυχία
Ευτυχία = Επιτυχία



Το Arbejdsglaede είναι μία Σκανδιναβική λέξη η οποία σημαίνει “ευτυχία στη δουλειά”. Ως λέξη υπάρχει μόνο στη Δανία, στη Σουηδία και στη Νορβηγία και σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Τι να σημαίνει άραγε το ότι δεν έχουμε καν λέξη; Από την άλλη στην Ιαπωνία υπάρχει μια άλλη λέξη η λέξη, η λέξη karoshi που σημαίνει “θάνατος από την υπερβολική δουλειά”!
Το “Επιτυχία = Ευτυχία” είναι διαγραμμένο γιατί απλά δεν ισχύει. Δεν γίνεσαι πρώτα επιτυχημένος και μετά ευτυχισμένος. Όταν όμως είσαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνεις, γίνεσαι πιο παραγωγικός, πιο δημιουργικός, κινητοποιείσαι περισσότερο και είσαι πιο ανθεκτικός στις δυσκολίες. Όταν είσαι ευτυχισμένος, κάνεις καλύτερη δουλειά και μπορείς να πετύχεις.
Στο σύντομο βίντεο παρακάτω μπορείτε να δείτε με περισσότερες λεπτομέρειες  τι στο καλό είναι το Arbejdssglaede, γιατί οι αμοιβές και τα bonus δεν είναι το μαγικό κλειδί για Arbejdsglaede και γιατί τα αποτελέσματα και οι σχέσεις  είναι. Και τέλος το αγαπημένο μου σημείο: Η ευτυχία μας, είναι προσωπική μας ευθύνη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από την εταιρεία μας, τον προϊστάμενό μας ή τους συναδέλφους μας να κάνουν κάτι εκείνοι, για να νιώσουμε εμείς ευτυχισμένοι.
Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και εκτός δουλειάς.  Η ευτυχία μας είναι προσωπική μας υπόθεση και αν περιμένουμε από τους άλλους να μας κάνουν ευτυχισμένους… θα περιμένουμε πολύ!




ΠΗΓΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: