Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

«Σκέψεις για ένα κίνημα πολιτισμού» [Από το blog “ANemos”]


Πριν από μερικές ημέρες, στις 19.3.2010, στο blogANemos διαβάσαμε αυτό:


Σκέψεις για ένα κίνημα πολιτισμού


Διαβάζω εδώ Το δύσκολο καλοκαίρι της τέχνης:


Δεκάδες κλειστά μουσεία

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης ο καταναλωτής επιστρέφει στο βασικό κριτήριο επιλογής προορισμού, δηλαδή στην τιμή. Κι αν η Ελλάδα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιχείρησε να στραφεί προς τον ποιοτικό και τον εξειδικευμένο τουρισμό, σήμερα είναι αναγκασμένη να προβεί σε λύσεις που είναι δίκοπο μαχαίρι. Γιατί κατεβάζοντας κι άλλο τις τιμές, πάλι "φθηνούς" τουρίστες θα προσελκύσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη χρονιά οι αφίξεις από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 8%, αλλά τα χρήματα που ξοδεύτηκαν από κάθε επισκέπτη ήταν ακόμη λιγότερα, μείον 14%...».

Παρά τα προβλήματα που αναφέρει, ο Γιάννης Ευαγγέλου, πρώην πρόεδρος των τουριστικών γραφείων Ελλάδας, δεν καταστροφολογεί. «Οι ξένες αγορές ανακάμπτουν και οικονομικώς και ψυχολογικώς. Σ' εμάς εναπόκειται να δώσουμε το στίγμα μας. Οσο κι αν δυσφημίστηκε η χώρα, αν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ο τουρίστας θ' ανταποκριθεί». Απ' τη μεριά του, ωστόσο, θεωρεί πως από τη συνένωση των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, ο μεγάλος χαμένος είναι ο δεύτερος τομέας, τα προβλήματα του οποίου «απλώς μετακυλήθηκαν».

Η αλήθεια είναι πως από την παραπάνω σύζευξη δεν έχουμε δει ακόμη απτά αποτελέσματα. Το Πάσχα, που φέτος συμπίπτει με των Καθολικών, πλησιάζει, η τουριστική σεζόν ξεκινάει, και το ΥΠΠΟ-Τ δεν έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διεύρυνση του ωραρίου των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Αντίθετα, δεκάδες απ' αυτούς παραμένουν κλειστοί, είτε λόγω έργων είτε λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κι ανάμεσά τους, το μισό Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και όλο σχεδόν το αρχαιολογικό του Ηρακλείου, δύο από τους σημαντικότερους πόλους έλξης των ξένων επισκεπτών. Απουσία φυλάκων, ούτε το Νομισματικό λειτουργεί ούτε οι μόνιμες συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας είναι προσπελάσιμες. Κι αν στο Βυζαντινό Θεσσαλονίκης λειτουργούν μόνο τέσσερις αίθουσες, τα μουσεία της Πέλλας και της Βέροιας είναι ανοιχτά μεσοβδόμαδα, αλλά όχι τις Δευτέρες και τα Σαββατοκύριακα. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Βεργίνας, του Ακρωτηρίου Θήρας, της Βραυρώνας, των Αρχανών είναι επίσης κλειστοί για το κοινό. Το ίδιο και τα αρχαιολογικά μουσεία της Ανδρου, της Μυτιλήνης, των Φιλίππων, της Μεσσήνης, της Νικόπολης, του Αστρους Κυνουρίας και της Τεγέας, ενώ απροσπέλαστη είναι για την ώρα και η ψηφιακή έκθεση της Μουσείου Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (Μάρτιος του 2009), ο πολιτιστικός τουρισμός συγκαταλέγεται στις ειδικές μορφές τουρισμού που επηρεάζονται λιγότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οπως επισημαίνει ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΤΕΠ Κυριάκος Ρερρές, «μπορεί η επισκεψιμότητα στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους να είναι πανευρωπαϊκά καθηλωμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επισκέπτες αρκούνται στο μοντέλο ήλιος-άμμος-θάλασσα. Το αντίθετο, εδώ και χρόνια αναζητούν ποικιλία. Κι είτε τις εκμεταλλεύονται είτε όχι, επιθυμούν να έχουν ευκαιρίες και για μορφωτικές εμπειρίες στα ταξίδια τους».

Το ποσοστό αυτών των τουριστών στην Ελλάδα «είναι γύρω στο 15%», σύμφωνα με τον Γ. Ευαγγέλου. Πώς όμως να μείνουν ικανοποιημένοι εκείνοι που είχαν σχεδιάσει να παρακολουθήσουν μια παράσταση της Λυρικής που τελικά ακυρώθηκε ή -ακόμα χειρότερα- βρήκαν την Ακρόπολη κλειστή από απεργούς; Ο Βένος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου που συναλλάσσεται με γερμανούς τουρίστες κυρίως, βλέπει ότι «η κίνηση είναι ελαφρώς καλύτερη από πέρσι, δεν μας μποϊκοτάρουν αυτή τη στιγμή, ούτε ακυρώνονται κρατήσεις. Αρκετοί όμως είναι καχύποπτοι κι αναρωτιούνται: θα έχουμε τις υπηρεσίες που μας υποσχεθήκατε;»


Λοιπόν;

Που είναι το εθελοντικό κίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων;

Που είστε όλοι εσείς με τις κονκάρδες και τα καπελάκια του 2004;

Που είναι οι ενεργοί πολίτες αυτών των περιοχών;

Που είναι οι καθηγητές των Πανεπιστημίων;

Που είναι οι φοιτητές και σπουδαστές;

Που είναι οι άνεργοι ηθοποιοί;


Που είναι όλοι αυτοί, να πάρουν την ιστορία και τη μοίρα μας στα χέρια τους;


Ανοίξτε όλα τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους.

Με εθελοντική δουλειά!

Με τους καθηγητές της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της φιλοσοφίας να έχουν το πρόσταγμα. Με τους φοιτητές να προσφέρουν σε αυτό έχοντας τη μοναδική δυνατότητα να ζήσουν και να δουλέψουν σε αυτούς τους χώρους. Να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν δίπλα στα αγάλματα.

Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να οργανώνει όλη αυτή την αποστολή.


Που είστε όλοι εσείς;


Ξέρω οτι είναι δύσκολο αλλά ας συν-κινηθούμε επιτέλους!


ΠΗΓΗ:

http://naftilos.blogspot.com/2010/03/blog-post_19.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Anemos+%28ANemos%29&utm_content=Google+Reader


Δεν υπάρχουν σχόλια: