Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

«Το “ρολόι της κρίσης”» [Από το blog “ANemos”]


Είκοσι ημέρες πριν, στις 12.1.2010, στο blogANemos διαβάσαμε, αναδημοσιευμένο από την “Ελευθεροτυπία”, αυτό:


Το “ρολόι της κρίσης”


Ο λεπτοδείκτης του διάσημου «Ρολογιού της Κρίσης» θα μετακινηθεί την Πέμπτη και, για πρώτη φορά, κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορέσει να παρακολουθήσει την όλη διαδικασία στη διεύθυνση www.TurnBackTheClock.org.


Το μεγάλο ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση θα γίνει η μετακίνηση (μπροστά ή πίσω) και πόσα «λεπτά» - κάτι που δεν έχει διαρρεύσει.

Η σχετική εκδήλωση, σύμφωνα με το Live Science, θα λάβει χώρα στις 17:00 ώρα Ελλάδος στις 14 Ιανουαρίου, στην Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης, (όπου ένα αντίγραφο του Ρολογιού θα μετακινηθεί), αλλά το πραγματικό «Ρολόι της Κρίσης» φυλάσσεται στο Σικάγο, στα γραφεία του Δελτίου Ατομικών Επιστημών, ενός περιοδικού που, χρόνια τώρα, προειδοποιεί την ανθρωπότητα για τους κινδύνους των πυρηνικών όπλων.

Η προηγούμενη φορά που το ρολόι άλλαξε, ήταν τον Ιανουάριο του 2007, όταν μετακινήθηκε μπροστά δύο λεπτά, από επτά σε πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Τότε, η αλλαγή συμβόλιζε δύο σοβαρές απειλές που φέρνουν τη Γη πλησιέστερα στον «Αρμαγεδώνα» και στη στιγμή της «Κρίσης»: την ύπαρξη περίπου 27.000 πυρηνικών όπλων (εκ των οποίων 2.000 έτοιμων για άμεση πυροδότηση) και την καταστροφή των οικοσυστημάτων από την κλιματική αλλαγή.

Έκτοτε, κατά την τελευταία διετία, η κατάσταση φαίνεται να έχει επιδεινωθεί κι άλλο, λόγω περαιτέρω εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και των αυξανόμενων κινδύνων από την πυρηνική τρομοκρατία.

Το Δεκέμβριο του 1945, μια ομάδα από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σικάγο, οι οποίοι είχαν βοηθήσει στη δημιουργία της πρώτης ατομικής βόμβας των ΗΠΑ στο πλαίσιο του «Σχεδίου Μανχάταν», δημιούργησαν το Δελτίο Ατομικών Επιστημών και το 1947 είχαν την ιδέα να φτιάξουν το «Ρολόι της Κρίσης» για να συμβολίζει τις απειλές της ατομικής εποχής.

Το κεντρικό μήνυμα του Ρολογιού είναι ότι η ανθρωπότητα απέχει μόλις ελάχιστα λεπτά από τα «μεσάνυχτα», δηλαδή από την καταστροφή της. Ανάλογα με τις αλλαγές στην παγκόσμια σκηνή και τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, οι δείκτες του ρολογιού μετακινούνται.

Από το 1947 που δημιουργήθηκε, οι δείκτες έχουν αλλάξει 18 φορές συνολικά. Η στιγμή που ο κόσμος πλησίασε περισσότερο από ποτέ στην τελική «Κρίση», ήταν το 1953 (μόλις δύο λεπτά πριν τα «μεσάνυχτα»), στο απόγειο του «ψυχρού πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, που αμφότερες έκαναν δοκιμές νέων θερμοπυρηνικών βομβών.

Θα ήταν, πράγματι, έκπληξη αν ο δείκτης του Ρολογιού την ερχόμενη Πέμπτη μετακινηθεί προς τα πίσω, υποδηλώνοντας ότι ο κόσμος απομακρύνθηκε από την καταστροφή…


ΠΗΓΗ:

http://naftilos.blogspot.com/2010/01/blog-post_9001.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Anemos+%28ANemos%29&utm_content=Google+Reader


Δεν υπάρχουν σχόλια: