Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

«Η διαχρονικότητα της κρίσης στην Ελλάδα» [Από το blog “Economics and Value investments philosoophy”]


Πριν από πέντε – έξι μέρες, στις 31.1.2010, στο blogEconomics and Value investments philosophy” του Απόστολου, διαβάσαμε αυτό:


Η διαχρονικότητα της κρίσης στην Ελλάδα

Πριν από 20 χρόνια ο σημαντικότερος σύγχρονος 'Ελληνας Τραπεζίτης, ο Κωνσταντίνος Καψάσκης, κατέθετε την - προφητική - άποψή του για τα αίτια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας: "Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η οικονομική κατάσταση. Κάποιος, άν το θέλει, μπορεί να την ανατρέψει σ' ένα χρόνο, κάποιος άλλος σε 20 χρόνια. Εκείνο το οποίο κυρίως με απογοητεύει είναι ότι δεν λέμε την αλήθεια."


Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από τη συνέντευξη αυτή:

Ερώτηση: Κύριε Καψάσκη, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το οικονομικο-πολιτικό σκηνικό σήμερα, διαφαίνεται προοπτική για έξοδο της χώρας μας από την κρίση; Μήπως κάνουμε απλώς ρομαντική συζήτηση;

K. Kαψάσκης: Eίμαστε πιο κοντά στη ρομαντική συζήτηση από την περιγραφή προοπτικών.

Ερ: Eίστε τόσο απογοητευμένος;

K.K: Ακούμε λόγια. Δεν βλέπουμε έργα ούτε κάν προετοιμασία έργων. Η προετοιμασία έργων είναι η αλήθεια. Στην Ελλάδα το εθνικό μας σπόρ είναι το κουκούλωμα. Οι προπολεμικές κυρίες της επαρχίας έλεγαν "να μην ακουστούμε". Πιστεύω πως πρέπει να ακουστούμε. Αυτή η πατερναλιστική αντιμετώπισή μας από τους πολιτικούς και τους συν-αυτοίς είναι διαβρωτική για το ήθος του λαού μας. Η μη-αλήθεια δεν προστατεύει. Η αλήθεια σώζει. Αν λέγανε όλη την αλήθεια και οι Έλληνες δεν δέχονταν τις απαραίτητες οικονομικές θυσίες, τότε τουλάχιστον θα ξέραμε ότι δεν αξίζει να επιζήσουμε σαν λαός. Τελικά το πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι δεν είναι μια πολυμετοχική επιχείρηση.


Από συνέντευξη στην Ειρήνη Κακουλίδου, Περιοδικό Manager, Φεβρουάριος 1990


ΠΗΓΗ:

http://investmentphilosophy.blogspot.com/2010/01/blog-post_31.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: